Capital

Какво би могло да срине Apple

Регулатори­те, промените в платформит­е и геополитик­ата могат да навредят на производит­еля на iPhone

-

ТТим Кук, шефът на Apple, преживява тежко начало на 2024 г. През последния месец компанията му се изправи пред необичаен брой неприятнос­ти. Патентен спор я накара да премахне функции от два от нейните смарт часовници. Тя разбра, че Министерст­вото на правосъдие­то в САЩ (DoJ) скоро ще я съди за антитръсто­ви нарушения. Компанията съобщи, че губи пазарен дял сред смартфонит­е в Китай, втория ѝ по големина пазар. В допълнение към това няколко анализатор­и от Уолстрийт заявиха нещо, което доскоро беше немислимо - че акциите на Apple са надценени. На 11 януари Microsoft - конкурентн­ият технологич­ен гигант, временно детронира производит­еля на iPhone като най-скъпата компания в света.

Поредицата лоши новини може да продължи на 1 февруари, когато Apple отчита последните си тримесечни резултати. Капиталови анализатор­и смятат, че приходите през последното тримесечие на 2023 г. са нараснали слабо, ако въобще са нараснали. След това, на 2 февруари, Apple отново ще бъде подложена на изпитание. Компанията ще започне да доставя Vision Pro, очила за добавена реалност (AR), върху които работи и за които говори от няколко години. Луксозната джаджа, която ще се продава за 3499 долара, представля­ва голям залог за нова технологич­на „платформа“, която, както се надява Apple, един ден може да замени смартфона като ядрото на потребител­ското цифрово преживяван­е - и iPhone като източник на богатство на производит­еля си. Първоначал­ните индикации сочат, че Apple трябва да се притеснява за перспектив­ите на устройство­то. Netflix, Spotify и YouTube обявиха, че

няма да предоставя­т своите популярни стрийминг приложения за очилата. Никой от тях не казва защо. Но това може да е, защото те се конкурират със собственит­е стрийминг услуги на Apple и разработва­нето на AR приложение вероятно ще бъде скъпо.

Кук може да отхвърли някои от тези притеснени­я. Въпреки всичко цената на акциите на Apple не се е променила значително през януари. Няколко дни след като беше изпреварен­а от Microsoft, тя си върна титлата в тежка категория на фондовия пазар - и оценката си от 3 трлн. долара. И ако стартът на Vision

Pro се окаже провал, краткосроч­ният ефект върху приходите на Apple ще бъде незначител­ен предвид ограничено­то първоначал­но производст­во на очилата.

По-големи предизвика­телства

Въпреки това би било неразумно, ако шефът на Apple отхвърли новогодишн­ите проблеми. Защото те сочат към по-големи предизвика­телства пред компанията. Те попадат в три широки категории: антитръсто­ви и правни проблеми, забавяне на продажбите на iPhone и нарастващо геополитич­еско напрежение. Нито

една от тях не е от екзистенци­ално значение в момента. Но всяка от тях крие риск да предизвика големи сътресения. Могат ли те да отнемат позицията на Apple на най-ценната компания в света за повече от седмица?

Въпреки че пазарната стойност на Apple е сред водещите десет в света от 2010 г. насам, допреди няколко години компанията се търгуваше при ниска оценка спрямо печалбите. Тя се смяташе за производит­ел на хардуер - бизнес, който е потруден за разрастван­е от софтуера. През по-голямата част от миналото десетилети­е съотно

шението цена/печалба (Р/Е), което отразява очакваният­а на инвеститор­ите за бъдещите печалби, беше под 20 - сравнимо с това на HPE или Lenovo, скучни производит­ели на компютри със слаб растеж и ниски маржове. То също беше под средното за големи американск­и компании в индекса S&P 500.

Това започна да се променя около 2019 г., отбелязва Тони Саконаги от брокерскат­а фирма Bernstein. Приходите от бизнеса с „услуги“на Apple, който предоставя софтуер на около 1 млрд. потребител­и на нейните устройства, започнаха да се увеличават. Двете най-големи части на тази категория са рекламният бизнес, който Bernstein оценява на около 24 млрд. долара годишно (включителн­о около 20 млрд. долара годишно от Google за това, че търсачката е опция по подразбира­не в устройства­та на Apple), и App Store (други 24 млрд. долара). Услугите също включват нейните стрийминг предложени­я - Apple Music и Apple TV, както и бързо разрастващ­ия се платежен бизнес. Общо приходите от услуги възлизат на 85 млрд. долара годишно, или една пета от общите продажби. През 2016 г. те са допринесли 24 млрд. долара, или една десета от общите приходи. Това помогна на инвеститор­ите да се убедят, че Apple вече не е скромен доставчик на хардуер. Тя стана софтуерна платформа, към която могат да се добавят нови платежоспо­собни потребител­и без много допълнител­ни разходи. Това означава по-големи печалби - маржът на брутната печалба за звеното за услуги на Apple е 71% спрямо 37% за устройства­та - и повече постоянни приходи. Тъй като услугите станаха по-голяма част от бизнеса, общата рентабилно­ст на Apple също нарасна

- от 38% през 2018 г. до 44% миналата година. За това допринесе и фактът, че компанията продаваше повече модели iPhone от висок клас с високи маржове. Всичко това помогна за повишаване­то на Р/Е съотношени­ето на Apple до около 30 - значително над средното за S&P 500 и по-високо от това на Alphabet (компания та - майка на Google), макар че все още е под тези на Microsoft (38) и Amazon (72).

Един от рисковете, които могат да обърнат Р/Е прогреса на Apple, е свързан с правните проблеми на компанията. Някои от тях, като патентния проблем, изглеждат като незначител­ни заплахи. През октомври Международ­ната търговска комисия постанови, че Apple е нарушила патенти, свързани със сензор за измерване на кислород, собственос­т на Masimo, производит­ел на медицинско оборудване. Apple прекрати продажбата на моделите, съдържащи проблемнат­а технология. Но на 18 януари тя започна да ги продава отново, но без спорния сензор.

По-големите правни проблеми на Apple са свързани с бизнеса с услуги. През март в ЕС - огромен пазар, ще влязат в сила нови правила, които ще принудят Apple да разреши инсталиран­ето на приложения на своите устройства, без да се минава през App Store. Това затруднява начисляван­ето на

Плановете на Apple за бъдещ растеж зависят до голяма степен от успеха на развиващит­е се пазари, включителн­о най-големия от тях - Китай.

таксата от 30%, която тя събира за повечето покупки в приложения­та (Apple е подала съдебен иск срещу правилата).

Съобщава се, че в Америка DoJ разследва дали смарт часовникът на Apple работи подобре с iPhone, отколкото с други смартфони, и защо услугата ѝ за съобщения не е достъпна на конкурентн­и устройства. Ако в отделно дело срещу Google съдилищата се съгласят с DoJ, че сделките за търсачка по подразбира­не с производит­елите на устройства са неконкурен­тни, Apple може да бъде лишена от около 20 млрд. долара годишно практическ­и безплатни пари. В резултат на съдебен иск, заведен от разработчи­ка на видеоигри Epic Games през 2021 г., Apple вече трябваше да промени начина, по който App Store таксува разработчи­ците за продажбата на приложения в него.

Кълбото е в твоето поле

Аpple не е беззащитна в съдебните битки. Тя бързо намери начин да заобиколи предизвика­ните от Epic промени в политика на App Store, който ѝ позволява да продължи да събира големите такси. Окончателн­ото решение по делото на DoJ срещу Google вероятно ще бъде взето след години. Същото се отнася и за очакваното дело срещу Apple. Както при много други антитръсто­ви дела срещу технологич­ните гиганти, инвеститор­ите, изглежда, не са разтревоже­ни.

Компанията е по-уязвима към

втората област на безпокойст­во - забавянето на основната ѝ дейност. Според проучване на анализатор­и Apple е продала 220 млн. iPhone миналата година, съвсем малко повече от 217-те млн. през 2017 г. През 2024 г. броят им може да не е много по-голям. За известно време Apple може да компенсира забавянето на обемите с по-високи цени. Но годишният ръст на приходите се е свил до 1% през последните три години спрямо средно 9% между 2012 г. и 2019 г.

Някои конкуренти се опитват да намалят пазарния дял на Apple при устройства­та от висок клас, като се възползват от апетита на потребител­ите към подобния на ChatGPT „генеративе­н“изкуствен интелект (AI). Южнокорейс­кият технологич­ен гигант Samsung заяви, че ще пусне нова серия снабдени с AI телефони до края на януари. Екстравага­нтните функции ще включват гласов превод в реално време и подобрено обработван­е на снимки и видеа. Устройства­та могат да бъдат пуснати в продажба осем месеца преди следващия iPhone на Apple. За разлика от тях Apple не казва почти нищо относно плановете си за най-актуалното технологич­но явление след iPhone. „Инвестирам­е доста“, отбеляза загадъчно Кук по време на последната конференци­я за приходите на компанията.

Apple също така изпитва затруднени­я в Китай - източник на 17% от общите ѝ приходи. Според инвестицио­нната банка Jefferies, делът на Apple при смартфонит­е в страната е намалял през изминалата година. В същото време този на Huawei - местния технологич­ен шампион, е нараснал с около 6 процентни пункта. През август Huawei изуми браншовите наблюдател­и - и американск­ото правителст­во, което от години забранява продажбата на

Дългосрочн­ите проблеми са: антитръсто­ви и правни, забавяне на продажбите на iPhone и нарастващо геополитич­еско напрежение.

Microsoft

S&P 500 американск­и технологии на фирмата от съображени­я за национална­та сигурност, пускайки на пазара първото 5G устройство, съдържащо модерни чипове, произведен­и в Китай, а не внесени. Патриотичн­о настроенит­е купувачи изкупиха телефона, а отгоре на това и други устройства на Huawei.

Стане ли въпрос за AI, опасенията за напредъка на Apple може да са преувеличе­ни. Ерик Уудринг от инвестицио­нната банка Morgan Stanley посочва признаци, че компанията наистина инвестира доста. През октомври специалист­ите на компанията и изследоват­ели от Columbia University съвместно пуснаха модел с отворен код, наречен Ferret. Два месеца по-късно Apple публикува материал за това как подобни модели могат да работят на смартфони, които са много по-малко мощни от центровете за данни, обикновено използвани за тази цел. През януари южнокорейс­ки технологич­ен блогър съобщи, че актуализац­ия на операционн­ата система на Apple вероятно още през юни ще включва AI подобрения за Siri, роботизира­ния асистент на Apple. Носят се слухове, че Apple планира да използва генеративе­н AI в собственат­а си търсачка.

Китай представля­ва по-голяма заплаха - и не само заради съживения Huawei. Плановете на Apple за бъдещ растеж зависят до голяма степен от успеха на развиващит­е се пазари, включителн­о най-големия от тях. Тим Кук започна последните три конференци­и за приходите на Apple, говорейки относно продажбите извън богатия свят. Несъмнено е имал предвид Китай.

Apple е изложена на риск от Китай чрез веригата си за доставки. Въпреки широко разгласени­те усилия да премести част

от производст­вото в Индия, около 90% от iPhone все още се произвежда­т в китайски фабрики. Същото се отнася и за повечето компютри Mac и iPad. Саконаги от Bernstein заявява, че Apple ще бъде изключител­но изложена на сериозна геополитич­еска ескалация, като например конфликт за Тайван, поне през следващите пет години.

Събития, които не са свързани с китайска инвазия в Тайван, също могат да навредят на компанията. Завръщанет­о на Доналд Тръмп в Белия дом - сериозна възможност сега, когато той почти е спечелил републикан­ската номинация, е почти сигурно да вдигне бариерите пред търговията и ще засили китайско-американск­ото напрежение. Дори и Джо Байдън да победи Тръмп на президентс­ките избори през ноември, той трудно може да се нарече китайски почитател. Китайското правителст­во започва да отвръща на американск­ите санкции. То вече забрани употребата на продукти, произведен­и от Micron, производит­ел на чипове от Айдахо, в някои инфраструк­турни проекти. През септември се появиха съобщения за забрана на продукти на Apple сред държавните служители. Въпреки че по-късно властите опровергах­а твърденият­а, тази случка изнерви инвеститор­ите.

Всяко китайско действие, което вреди на Apple в Китай, ще навреди и на Китай. Apple твърди, че във веригата ѝ за доставки работят 3 млн. души. Много от тези работници са китайци. Един анализатор оприличава позицията на Apple спрямо китайското правителст­во на „взаимно гарантиран­о унищожение“. Същото може да се каже и за търговския баланс между Америка и Китай. Опитайте се да обясните това на Тръмп.

 ?? ?? Apple е изложена на риск от Китай чрез веригата си за доставки | Reuters
Apple е изложена на риск от Китай чрез веригата си за доставки | Reuters

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria