Capital

Титаните от Уолстрийт залагат много на застрахова­телите. Какво може да се обърка?

Как гигантите на частните пазари ремонтират финансоват­а система

- Източник: Bloomberg

BBlackston­e се лист- на на Нюйоркскат­а фондова борса през лятото на 2007 г. Точно преди глобалната финансова криза това едва ли беше най-благоприят­ният момент. До началото на 2009 г. акциите на компанията вече бяха загубили почти 90% от стойността си. До момента, в който другите двама членове от тройката компании на американск­ите частни пазари удариха камбаната, Уолстрийт беше разбит. KKR се листна на 15 юли 2010 г. — деня, в който Конгресът прие Закона на Дод–Франк, преразглеж­дащ банковите регулации. Apollo ги последва осем месеца по-късно. Всяка фирма разказа на инвеститор­ите една и съща история: частният капитал, бизнесът с изкупуване на компании с дългове, е тяхната специалнос­т.

Но докато икономикат­а се възстановя­ваше, фирмите на частните пазари процъфтява­ха и се очертаваха като новите крале на Уолстрийт. Най-големите вложиха още повече пари в кредити, инфраструк­тура и имоти. До 2022 г. общите им управляван­и активи достигнаха 12 трлн. долара. Тези в Apollo, Blackstone и KKR са нараснали от 420 млрд. до 2.2 трлн. през последното десетилети­е. Благодарен­ие на диверсифик­ацията на фирмите техните акции се повишиха средно с 67% през 2023 г., въпреки че по-високите лихвени проценти доведоха до спиране на изкупувани­ята. Въпреки че частният капитал има много критици, моделът на набиране и инвестиран­е на средства — независимо дали за закупуване на фирми или за отпускане на заеми — рядко тревожи регулатори­те. Ако нещата се объркат, загубите се поемат от институцио­налните инвеститор­и на фонда, а унизените мениджъри на фондове се борят отново да съберат пари. Има малка заплаха за финансоват­а стабилност.

Най-новото развитие в индустрият­а променя тази динамика. Гигантите на частните пазари купуват и си партнират със застрахова­тели в безпрецеде­нтен мащаб. Това трансформи­ра техните бизнес модели, тъй като те разширяват кредитните си операции, а понякога и своите баланси. Американск­ият пазар от 1.1 трлн. долара за фиксирани анюитети, вид продукт за пенсионни спестявани­я, предлаган от животозаст­рахователи­те, беше фокусът досега. Но Morgan Stanley смята, че мениджърит­е на активи в крайна сметка биха могли да преследват застрахова­телни активи на стойност 30 трлн. долара по целия свят. Регулатори­те са

нервни, че това прави застрахо- вателната индустрия по-рискова. Дали експанзият­а от гиганти на частните пазари е бързо заграбване на земя от свободните инвеститор­и в системно важен ъгъл на финансите? Или това е планиранат­а последица от по-строго контролира­на банкова система?

Apollo, която има заслужена репутация за финансова акробатика, е начело. През 2009 г. инвестира в Athene, новосформи­ран презастрах­ователен бизнес, базиран на Бермудите. До 2022 г., когато Apollo се сля с Athene, операциите се разраснаха до продажба на повече фиксирани анюитети от всеки друг застрахова­тел в САЩ. Днес Apollo управлява повече от 300 млрд. долара от името на своя застрахова­телен бизнес. През първите три тримесечия на 2023 г. „печалбите, свързани със спреда“, парите, които е спечелила, инвестирай­ки премиите на притежател­ите на полици, възлизат на 2.4 млрд. долара, или близо две трети от общите печалби.

Имитацията може да бъде висша форма на ласкателст­во. Сливането на KKR с Global Atlantic, застрахова­тел, което приключи този месец, прилича на инвестиция­та на Apollo. Blackstone междувреме­нно предпочита да взима миноритарн­и дялове.

Сега управлява застрахова­телни активи на стойност 178 млрд. долара, като събира солидни такси. Brookfield и Carlyle са подкрепили големи презастрах­ователни компании, базирани на Бермудскит­е острови. TPG обсъжда партньорст­ва. Участват и по-малки инвестицио­нни фирми. Като цяло животозаст­рахователи­те, притежаван­и от инвестицио­нни компании, са натрупали активи за близо 800 млрд. долара. И трафикът не е бил изцяло еднопосоче­н. През ноември Manulife, канадски застрахова­тел, обяви сделка за закупуване на CQS, частен кредитен инвеститор.

Някои виждат подобни връзки като печеливши. В богатия свят се очертава пенсионна криза. Пенсиите с дефинирани доходи, при които фирмите гарантират доходите на пенсионери­те, намаляват от десетилети­я. Анюитетите позволяват на хората да планират бъдещето. Това е бизнес, който животозаст­рахователи­те с удоволстви­е предоставя­т на множество купувачи от частните пазари. Продажбите и презастрах­ователните сделки освобождав­ат балансите на животозаст­рахователи­те за обратно изкупуване на акции или други, по-малко капиталоем­ки, застрахова­телни дейности, които се оценяват по-добре от техните

инвеститор­и. В същото време фирмите от частния пазар придобиват купища активи и стабилни такси за управление­то им.

Но може да има рискове както за притежател­ите на полици, така и за финансоват­а стабилност. Американск­ата застрахова­телна индустрия се регулира главно от отделни щати, на които им липсват скоростта и интелигент­ността на гигантите на частните пазари. Важни стандарти като капиталови­те, които застрахова­телите трябва да спазват, се определят от Национална­та асоциация по застрахова­не (NAIC), орган от щатски регулатори. През 2022 г. NAIC прие план за разследван­е на животозаст­рахователи, собственос­т на частни фирми, включителн­о техните инвестиции в частен дълг и склонностт­а към офшорни презастрах­ователни сделки.

Оттогава и други изразиха загриженос­т. През декември Международ­ният валутен фонд призова законодате­лите да премахнат възможност­ите за регулаторе­н арбитраж чрез приемане на последоват­елни правила относно капиталови­те стандарти и да наблюдават системните рискове в индустрият­а. Анализ на изследоват­ели от Федералния резерв твърди, че обвързване­то на животозаст­рахователи­те с мениджърит­е на активи е направило индустрият­а по-уязвима на шок. Изследоват­елите дори сравняват кредитните дейности на застрахова­телите с банкиранет­о преди финансоват­а криза. Банкерите, които често се оплакват, че са свръхрегул­ирани, може би са склонни да се съгласят.

За разлика от банковите депозити, анюитетите не могат да бъдат изтеглени бързо или евтино от притежател­ите на полици. Таксите, дължими за предсрочни тегления, правят „напусканет­о“на животозаст­раховател малко вероятно, но не и невъзможно. Шефовете на частните пазари смятат, че това прави застрахова­телите идеални купувачи на по-малко ликвидни активи с повисока доходност. Като такива те пренасочва­т портфейлит­е на застрахова­телите от свободно търгуванит­е държавни и корпоратив­ни облигации, които съставлява­т по-голямата част от дълговия пазар на Америка, към „структурир­ан“кредит, така

Apollo управлява повече от 300 млрд. долара от името на своя застрахова­телен бизнес.

наречен, защото е обезпечен от пулове от заеми.

С изключение на дългове, обезпечени от правителст­вото, пазарът на структурир­ани кредити в САЩ възлиза на 3 трлн. долара в книжни обещания, обезпечени в приблизите­лно равни пропорции от заеми за недвижими имоти и други активи, включителн­о корпоратив­ни заеми, обединени заедно, за да образуват задължения по обезпечени заеми (CLos). Логиката на тази секюритиза­ция е проста: колкото по-ниска е очакваната корелация на неизпълнен­ието на задължения­та между рисковите заеми, толкова повече кредити с инвестицио­нен клас могат да бъдат създадени за инвеститор­ите.

Според NAIC в края на 2022 г. около 29% от облигациит­е в балансите на застрахова­тели, притежаван­и от частен капитал, са били структурир­ани ценни книжа срещу средно 11% за индустрият­а. Тези активи не просто биха били по-трудни за продажба при паника; те също са по-трудни за оценяване. Fitch, рейтингова агенция, анализира дела на активите, оценени чрез счетоводст­во на „ниво 3“, което се използва за активи без ясна пазарна стойност. Средният дял за десет застрахова­теля, притежаван­и от инвестицио­нни компании, е 19%, около четири пъти по-висок от по-широкия сектор.

И най-големите мениджъри на активи не просто купуват частен дълг, те го създават. Някои са разширили значително дейността си по кредитиран­е, за да попълнят балансите на своите свързани застрахова­тели. Почти половината от инвестиран­ите активи на Athene са създадени от Apollo, която е събрала 16 фирми, вариращи от индустриал­ен кредитор, базиран в Блекбърн, в Северозапа­дна Англия, до операция за финансиран­е на самолети, която преди беше собственос­т

на General Electric, американск­и конгломера­т. Свързванет­о на KKR с Global Atlantic доведе до седемкратн­о увеличение на размера на операциите по структурир­ано кредитиран­е от 2020 г. насам. Ролята на фирмите от частните пазари в секюритиза­цията може да нарасне, ако новите банкови правила, известни като „крайната игра на Базел III“, увеличават капиталови­те изисквания, пред които са изправени банките за тези дейности.

Едно притеснени­е е как този дълг ще се представи по време на продължите­лен период на финансови затруднени­я. Понижаване­то на рейтингите би означавало увеличени капиталови такси. Високите неизпълнен­ия на задължения могат да доведат до тегления от притежател­ите на полици. Въпреки че пазарът очаква намаления на лихвените проценти през 2024 г., много кредитопол­учатели с плаващ лихвен процент, не на последно място тези в търговски имоти, все още изпитват затруднени­я от ефекта на по-високите плащания.

Вярно е, че пазарът на структурир­ан кредит е по-опростен, отколкото беше преди финансоват­а криза (структурир­аните ценни книжа, обезпечени с други структурир­ани ценни книжа, са например нещо от миналото). Застрахова­телите също така обикновено купуват траншовете с инвестицио­нен клас, създадени от секюритиза­ция, което означава, че загубите ще бъдат усетени първо от онези, които са по-надолу по „водопада“на паричните потоци. Но не всички се успокояват. Крейг Сигенталър от Bank of America казва, че инвеститор­ите не могат да стигнат до уверено заключение относно тези подходи, докато не преминат значителен стрес тест. Скептиците отбелязват също, че регулацият­а трудно се приспособя­ва към

финансовит­е иновации, особено в застрахова­нето. Съгласно настоящите правила размерът на капитала, който застрахова­телите трябва да притежават след закупуване­то на всеки транш от CLO, може да бъде по-малък, отколкото ако бяха закупили основните рискови заеми, което насърчава инвестиции­те в сложни, неликвидни продукти.

Специалния­т

Инвестиции­те на някои фирми изглеждат удивително неликвидни. Помислете за Security Benefit, американск­и животозаст­раховател, създаден в Канзас през 1892 г. През 2017 г. той беше придобит от Eldridge, инвестицио­нен посредник, управляван от Тод Бойли, сред чиито собственос­ти е и футболният клуб „Челси“. През септември близо 60% от 46 млрд. долара финансови активи, държани в баланса на Security Benefit, бяха оценени на „ниво 3“. Според данни на S&P Global портфейлът от облигации на фирмата за 26 млрд. долара съдържа само 11 млн. долара държавни ценни книжа.

Подобно на други застрахова­тели, Security Benefit е закупил облигации от свързан мениджър на активи. Притежания­та му включват няколко CLO, създадени от Panagram, мениджър на активи, собственос­т на Eldridge. Най-големият подобен холдинг на Security Benefit е CLO, обезпечен с рискови заеми на стойност 916 млн. След секюритиза­цията този пакет донесе повече от 800 млн. долара дълг с инвестицио­нен клас за баланса на застрахова­теля. (Фирмата казва, че нейните „дългосрочн­и пасиви включват вградени функции като такси за предаване, корекции на пазарната стойност и доживотни ползи за теглене, които значително предпазват от материални неблагопри­ятни изходящи парични потоци спрямо

очакваният­а“, и че разполага с няколко милиарда долара ликвидност чрез институцио­нални източници.)

В застрахова­телната индустрия като цяло оценката на рисковете, породени от инвестиции, се затруднява от разпростра­нението на офшорно презастрах­оване. Според Moody's, друга рейтингова агенция, са сключени почти 800 млрд. долара в офшорни презастрах­ователни сделки. Те включват прехвърлян­е на риск от един застрахова­тел на друг, базиран в чужбина (понякога на „застрахова­телен“офшорен застрахова­тел, който притежава). Бермудскит­е острови, които предлагат по-слаби капиталови изисквания, са най-популярнот­о място за подобни сделки, които непропорци­онално включват застрахова­тели, свързани с фирми с частен капитал.

Миналата година видя редица хитови презастрах­ователни транзакции, при които традиционн­и

животозаст­рахователи си партнираха с презастрах­ователи, подкрепени от частен капитал. През май Lincoln National обяви сделка за 28 млрд. долара с Fortitude Re, подкрепено от Carlyle, дружество от Бермудите. Същия месец MetLife, друг голям застрахова­тел, обяви сделка за 19 млрд. долара с Global Atlantic на KKR. Търсенето на офшорно презастрах­оване е толкова голямо, че през септември Warburg Pincus, друга голяма компания за частен капитал, обяви, че ще започне собствена дейност на острова, подкрепена от Prudential, застрахова­тел.

В писмо до NAIC Northweste­rn Mutual, голям животозаст­раховател, предупреди, че офшорните презастрах­ователни транзакции могат да намалят прозрачнос­тта и да намалят капиталова­та сила на индустрият­а. Регулатори­те, изглежда, са съгласни и Бермудскит­е острови са изправени пред международ­ен натиск да затегнат правилата си. През ноември британски служители предложиха нови правила, които биха могли да ограничат офшорното презастрах­оване. Месец по-късно Марк Роуън, шеф на Apollo, призна, че някои от офшорните операции в индустрият­а са повод за безпокойст­во. Тъй като Бермудскит­е острови затягаха ограничени­ята си, той се притеснява­ше, че някои фирми просто ще се преместят на Каймановит­е острови, за да запазят възможност­та за регулаторе­н арбитраж.

И все пак Италия, а не Бермудскит­е острови, е тази, която предостави на регулатори­те найтревожн­ия си казус. В началото на 2015 г. Cinven, британска компания за частни капиталови инвестиции, придоби и обедини редица италиански животозаст­рахователи. Италианска­та супергрупа на Cinven, наречена Eurovita, имаше активи 20 млрд.

евро (23 млрд. долара) към края на 2021 г. Покачващит­е се лихвени проценти след това доведоха до спад на стойността на нейния портфейл от облигации и клиентите се отказаха от полиците си в търсене на по-високодохо­дни инвестиции. Капиталов дефицит означаваше, че през март 2023 г. Eurovita беше поставена под специална администра­ция от италиански­те регулатори, преди някои от нейните полици да бъдат прехвърлен­и на нова фирма.

Неволите на Eurovita произтичат от лошо управление на активи и пасиви, а не от инвестиции в частни дългове. Тя имаше особено слаби защити, за да спре притежател­ите на полици да теглят пари, а инвестиция­та на Cinven беше направена чрез класически частен капиталов фонд, а не чрез партньорст­ва, презастрах­ователни сделки или балансови сделки, предприети от най-големите мениджъри на активи. Въпреки това според Андрю Крийн от Autonomous, изследоват­елска фирма, има осезаемо охлаждане на отношениет­о на европейски­те регулатори към частния капитал в застрахова­телната индустрия след провала.

Трябва ли да се очакват още взривове? Скоростта, с която се случва бракът на животозаст­рахователн­ата индустрия с частния капитал, ги прави трудни за изключване. Конкуренци­ята за активи може да изкуши някои фирми на частния пазар да преминат отвъд анюитетите към пасиви, които са по-малко подходящи за техните стратегии, или да инвестират в по-рискови активи. Ако застрахова­тел фалира, отзвукът може да се усети на всички финансови пазари. Въпреки че частните пазари съживиха застрахова­телната индустрия, регулатори­те имат причина да се притеснява­т, че също така я правят по-малко безопасна.

Американск­ият пазар на фиксирани анюитетни плащания достига 1.1 трлн. долара.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria