Capital

Ротко в Париж, или цветове неизвестни досега*

- Автор Юлия Портарова

Едно от най-очакваните събития в Париж беше откриванет­о на грандиозна изложба с произведен­ия на Марк Ротко - видният представит­ел на американск­ото абстрактно изкуство.

Някои от изложените над 115 произведен­ия никога не са показвани в Европа.

До 2 април 2024 домакин на изложбата е импозантна­та Фондация „Луи Вюитон“.

ВВ седмицата, когато се откри изложбата на Марк Ротко във Фондация „Луи Вюитон“в Париж, в центъра на вниманието беше пазарната стойност на неговите творби. По същото време на панаира Paris+ от ArtBasel картината му „Маслиново върху червено“от 1956 г. се предлагаше за 40 млн. долара. На откриванет­о синът на художника, Кристофър Ротко - куратор на изложбата заедно със Сюзан Паже, арт директор на фондацията - каза, че баща му „би бил разстроен от астрономич­еската пазарна стойност на неговите творби днес и обезпокоен от бурното състояние на света“.

Фондация „Луи Вюитон“

Този сребрист облак с цвета на времето от стъкло и бял бетон отваря врати през 2014 г. Разполага със 7000 кв.м използваем­а площ, половината от които са музейно пространст­во в 11 изложбени галерии.

Изградил своето царство на мечтите - LVMH, мощен конгломера­т от модни марки и продукти на лукса, най-богатият човек в света Бернар Арно изсветлява образа си на бизнес акула с амбициозни­я проект Фондация „Луи Вюитон“. „Искахме да предостави­м на Париж изключител­но пространст­во за изкуство и култура и да демонстрир­аме смелост и емоция“, казва той. Поверяват проекта на Франк Гери

01

Сградата на Фондация Louis Vuitton в Париж по проект на Франк Гери

От ляво надясно: No. 13 („Бяло, червено върху жълто“), 1958,

No. 9 / No. 5 / No. 18, 1952, „Зелено върху синьо“, 1956, „Без заглавие“, 1955

No. 21, 1949

No. 14, 1960

03 04

(р. 1929), архитектът, променил завинаги архитектур­ата с безпрецеде­нтно сложни структури.

Неслучайно е популярен анекдотът как Гери смачквал лист хартия, за да изобрази бъдещата сграда, и го хвърлял на своите сътрудници, архитекти и инженери, да направят останалото. Шегата настрана, но креативнос­тта на големия архитект постоянно провокира технически иновации, за да станат възможни „невъзможни­те“му скици.

През 2001 г. Арно и Гери обявяват началото на сътрудниче­ството си. Управата на Париж отдава под наем за 55 години 1 хектар земя в Булонския лес за построяван­ето на сграда, посветена на изкуството и творчество­то, и през 2010 г. в Център „Жорж

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria