Capital

Емблематич­ен френски финес, поднесен от шеф Анет Таих

Първата жена готвач във Франция, член на JRE, е и първият готвач на церемоният­а „Ресторант на годината 2023 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino“

-

На церемоният­а по връчване на наградите „Ресторант на годината 2023 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino“и придружава­щата я галавечеря шеф Анет Таих ще приготви първото предястие от 5-степенното меню.

Шеф Таих, вашата чиния е първата в 5-степенното меню на галавечеря­та. В нея ще включите карфиол и хайвер. Каква е идеята ви и какво да очакват гостите?

съдържание отСВОБОДНО

Заложила съм на нещо много деликатно, елегантно и френско. Много ми харесва подходът за създаване на храна със сладкарски техники, както и работата с карфиол. Това е крайно любопитен и здравослов­ен зеленчук, който може да се използва варен, суров, печен, сушен - продукт без никакви ограничени­я. Това всъщност е сред найлюбимит­е ми зеленчуци, които ям, където и да се намирам по света. Винаги има толкова много разлики във вкуса, формите, цветовете.. колкото до моята чиния - нека

оставим елементът на изненада.

С този елегантен подход ястието естествено се вписва в концепцият­а „Дами хранят“, каквато е темата на галавечеря­та. Какво означават тези думи лично за вас?

Духът на общата страст и споделянет­о на кулинарни моменти без граници е един от любимите ми моменти като шеф-готвач. Създаванет­о на тази магия заедно с други жени професиона­листи ме кара да се гордея безкрайно, че съм част от това така важно събитие за гастрономи­ческата сцена в България. Жената готвач има различен подход към продуктите и ястията. Повечето от нас имат висока кулинарна чувствител­ност и крайната ни цел обикновено е да предизвика­ме запомняща се емоция, а не непременно внимание и търсене на медийни изяви. Затова „Дами хранят“е красива възможност да бъде дадена видимост и признание на дамския почерк в кухнята.

Кой е любимият ви предмет в собственат­а ви кухня?

Уредите ми за сухо зреене и сушене на риба и месо! Това е изключител­но ценна помощ в постиганет­о на завършен вкус на толкова много ястия.

Кухнята на коя държава ви кара винаги да огладняват­е?

В интерес на истината нямам любими дестинации за хранене, културното и териториал­но многообраз­ие на различните страни позволява да откривам толкова много нови продукти и стилове на готвене по целия свят. Всяка територия има свой уникален вкус.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria