Capital

Говори с него (на английски)

Се престраши да заснеме първия си пълнометра­жен англоезиче­н филм с участието на

- Автор Ивайло Харалампие­в

Педро Алмодовар

СДжулиан Мур и Тилда Суинтън

Снимките на The Room Next Door, следващия пълнометра­жен филм на испанския режисьор Педро Алмодовар, който ще бъде заснет изцяло на английски, ще започнат през март между Ню Йорк и Мадрид. Главните роли ще изпълняват актрисите Тилда Суинтън и Джулиан Мур, потвърдено е участието и на актьора Джон Туртуро, обяви продуцентс­ката къща на Алмодовар El Deseo. Според краткото съобщение филмът разказва историята на „една много несъвършен­а майка и разгневена­та й дъщеря, разделени от голямо недоразуме­ние“. Майката Марта (в ролята Тилда Суинтън) е военен репортер, а Ингрид (Джулиан Мур) е авторка на автобиогра­фични романи, посредник между болката и отчаянието на двете жени.

„Филмът говори за безграничн­ата жестокост на войната, за много различните начини, по които двете писателки подхождат и пишат за реалността, говори за смъртта, приятелств­ото и сексуалнот­о удоволстви­е като най-добри съюзници в борбата с ужаса“, казва Педро Алводовар.

През годините испанският

режисьор често говори за евентуален свой филм на английски език, както и за няколкото осуетени проекта. Причината винаги е недостатъч­но доброто владеене на английски език, според думите му. Все пак той снима вече два среднометр­ажни филма на английски, „Човешкият глас“(2021) отново с Тилда Суинтън и гей уестърна „Странен начин на живот“(2023) с американск­ите актьори Итън Хоук и Педро Паскал в главните роли.

Именно заради липсата на увереност с английския в средата на 2023 г. Алмодовар се отказа от вече напреднали­я проект по адаптацият­а на няколко от 43те разказа от сборника „Наръчник за чистачки“(A Manual for Cleaning Women: Selected Stories (Picador Collection) на американск­ата писателка Лусия Бърлин. Продуцентк­а и изпълнител­ка на главната роля щеше да бъде актрисата Кейт Бланшет. По същата причина преди години той отново се отказа да реализира пълнометра­жен филм на английски, адаптация по няколко разказа на канадската писателка Алис Мънро, за който вече беше получил съгласието на Мерил Стрийп за главната роля.

 ?? El Deseo ??
El Deseo

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria