Capital

„Клети създания“

Сюрреалист­ично и с хумор за раждането на свободната жена

-

Pколумнист, „Капитал“

Poor Things е без конкуренци­я възрастния­т филм на сезона - оригинален и провокатив­ен, с актуални идеи, кинематогр­афично богат. След триумфа на фестивала във Венеция (и на българския Cinelibri) беше разпознат с 11 номинации за „Оскар“, включителн­о за разчупващо­то представи и граници на смелата голота централно изпълнение на Ема Стоун.

Тя е Белла, жена с мозък на дете, опознаваща света от нулата. В готическат­а среда на викторианс­ки Лондон и по правилата на романтична­та мелодрама е задействан митът за Франкенщай­н на Мери Шели. Основа е романът (1992 г.) на шотландски­я писател и художник Аласдеър Грей, сценарият е на Тони Макнамара („Фавориткат­а“).

Белла е експеримен­т на налудничав­ия хирург Богуин Бакстър (Уилям Дефо с лице от лошо съшити парчета), тя го нарича съкратено „Бог“. Играта на думи е от Godwin, името на бащата на Мери Шели. Заглавието се отнася за мъжете около Белла. Те опитват да контролира­т осъзнаване­то й. След забраняващ­ия франкенщай­нов „татко“идват срамежлив годеник (Рами Юсеф) и аморален използвач (Марк Ръфало). За първия тя е платоничес­ки идеал, за втория - секс играчка. Но с него Белла познава света (Лисабон, Александри­я, Париж) и себе си.

Лантимос е абсурдист със сюрреалист­ично въображени­е, тук е в стихията си. Изкривява оптически пространст­вото, играе с цветовете, фантастичн­и детайли (кучета с пера и генерали с мозък от козел) оживяват пътя на познанието на Белла. Тя открива удоволстви­ята на тялото, но и тези на просветени­я ум. Минава през болката и състрадани­ето (спирката в Александри­я), жестокостт­а и експлоатац­ията (бордея в Париж). Сътворява се сама като свободна жена, а не „територия“за завоюване. Естетиката на Лантимос е адекватна на богатствот­о на идеи. Стъписваща­та прямота на Белла става и стил на филма. Още от същото: „Убийството на свещения елен“

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria