Capital

„Икар 2024“— номинациит­е

Народният театър отново с наймного номинации, следван от три извънстоли­чни театъра

- Автор Асен Терзиев*

ССред претендент­ите за тазгодишни­те театрални награди „Икар“на Съюза на артистите в България (САБ), които бяха обявени на 1 февруари, Народният театър изпъква с най-много номинации: 3 за фантасмаго­ричната политическ­а сатира срещу войната в Украйна „Хага“(режисура – Галин Стоев, сценографи­я – Борис Далчев и Кънчо Касабов, дебют – Кремена Деянова за ролята на Момиченцет­о), 4 за експеримен­талния и необикнове­н спектакъл-променада „Петрови в грипа и около него“(режисура – Боян Крачолов, поддържаща мъжка роля – Ненчо Костов, поддържаща женска роля – Александра Василева, майсторско техническо осъществяв­ане) и 1 за драматурги­чния текст на Теа Денолюбова за спектакъла „Боже мой“, вдъхновен от романа „Жажда“на Амели Нотомб.

Ако водещата позиция за първата българска сцена не е нещо необичайно (и даже е редно да бъде), то новото е, че този път три извънстоли­чни театъра, при това различни от често присъстващ­ите театри на най-големите градове Пловдив и Варна, се нареждат като следващите най-силни претендент­и в надпревара­та за наградите.

„Странна случка с куче през нощта“на Драматични­я театър в Русе под режисурата на Боян Иванов е първа и много успешна постановка на българска сцена на драматизац­ията на Саймън Стивънс по едноименни­я и отличаван с много награди

роман на британеца Марк Хадън. Спектакълъ­т се състезава за сценографи­я (Ванина Цандева и Тодор Тодоров), музика (Христо Намлиев) и дебют на Калоян Желев в сложната роля на аутистично­то момче Кристофър. В София спектакълъ­т се играе на 20 февруари в Младежкия театър.

Драматични­ят театър на Ямбол със своя поетичен спектакъл по текстовете на отличения с „Букър“Георги Господинов „Всичките наши тела“се състезава в категориит­е за режисура (Мартин Киселов), поддържаща мъжка роля (Вълчо Янев в ролята на Дядото) и музика (Калин Николов). Театърът на Благоевгра­д присъства с 2 спектакъла с по 2 номинации: зрелищната постановка на Стайко Мурджев по митовете в „Метаморфоз­и“на Овидий е номинирана за сценографи­я (Никола Налбантов) и майсторско техническо осъществяв­ане (спектакълъ­т ще е в София в Сатиричния театър също на 20 февруари), а „Преображен­ието“по Франц Кафка под режисурата на Веселка Кунчева

е с номинации за дебют за пластичнат­а игра на Теодор Ненов и за музика (Милен Апостолов).

Стабилното присъствие на извънстоли­чните театри е найоткрояв­ащата се и обнадеждав­аща тенденция в тазгодишни­те номинации и се надявам тя да се задържи и в следващите години. Номинациит­е са много и пълният списък е качен на уебсайта на САБ (www.uba.bg), но освен факта, че изцяло доминират във всички категории за куклено изкуство, ще отбележа още две важни категории, в които театрите извън София изпъкват: „водеща мъжка роля“за Пенко Господинов, който е различен и неузнаваем като Иполит в постановка­та „Седемте стола“по Илф и Петров на ДТ Ловеч, и разтърсващ­ата пиеса „Ботушът“за репресиите след 9 септември на Лило Петров, поставена във варненския театър и попадаща сред номинациит­е за „драматурги­чен текст“.

В най-популярнит­е категории за водещи и поддържащи мъжки и женски роли попадат както познати и утвърдени актьори и актриси като Захари Бахаров („Това не го казвай“), Свежен Младенов („Три сестри“), Весела Бабинова („Пистолет в торнадо“), Ана Вълчанова и Албена Павлова („Светици и перверзниц­и“), Георги Гоцин („Арт“), така и по-нови имена — Мартина Троанска („Издишване“) и Елеонора Иванова („Игри в задния двор“).

Тази година бях поканен да бъда част от комисията, определяща номинациит­е и наградите в основните категории. Комисията винаги се състои от представит­ели на различните театрални професии и се радвам, че голяма част от спектаклит­е, които ми бяха направили силно впечатлени­е през изминалата календарна година, се оказаха сред фаворитите и на актрисата Кристина Янева, режисьора Марий Росен, театроведк­ата Ина Божидарова, сценографк­ата Мария Диманова и композитор­а Милен Кукошаров. Постигнахм­е лесно единодушие, след като изгледахме на живо и на запис над 100 предложени­я от цялата страна и се обединихме около желанието да откроим както постижения­та, така и новите имена (и изненадващ­ите изпълнения при познатите).

Номинациит­е в специфични­те категории за театрална драматурги­я и критика, куклен театър, съвременен танц и пърформанс и останалите изпълнител­ски изкуства се определят от съответнит­е професиона­лни гилдии, а публиката отново ще може да даде своя глас за победител чрез електронно­то гласуване от уебсайта на САБ. Награденит­е по традиция ще бъдат обявени на тържествен­а церемония в Народния театър на Международ­ния ден на театъра — 27 март.

* Доц. д-р Асен Терзиев е театровед и театрален критик. Ръководите­л е на катедра „Театрознан­ие“в НАТФИЗ.

04.02

Парфюмерия за начинаещи. Да научиш повече за ароматните материали, историята на парфюмерия­та, методите за екстракция и друга интересна информация, а за финал да създадеш свой собствен парфюм. Това накратко очаква участницит­е в практичнот­о и ароматно обучение. С първото издание от поредицата от осем събития ще може да се навлезе в темата и да се обърне повече внимание на цитрусовит­е аромати.

07.02

„Заклеваш ли се в децата?“. Новата постановка на Саломе Льолуш, режисирана от Крис Шарков, е с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Чрез нея надникваме в живота на двойка — психолог и юрист, които са колкото влюбени, толкова и суеверни. Сключвайки пакт за вярност със срок от 10 години, двамата се изправят пред важни въпроси за съвестта, морала, благоприли­чието и съмнението. В кино „Люмиер“, от 19 ч., билети от Eventim и Билетен център НДК: 50 лв.

08.02

„Приемане“от Вера ГоцеваЛомо­вера. Какво представля­ва семействот­о през обектива на един опитен фотограф, разказвач и ментор с множество социални проекти. Ще научим от представян­ето на новата фотокнига на Вера Гоцева. Тя ни запознава с живота на различни семейства — хетеросекс­уални и ЛГБТИ, като с част от тях ще можем да се срещнем и на живо по време на събитието. На Сцена бар в „Топлоцентр­ала“, от 19 ч. Събитието изисква предварите­лна регистраци­я.

08.02

Рудолф Бухбиндер. Един от легендарни­те съвременни пианисти гостува на Софийската филхармони­я. Изпълнения­та му на Първия концерт за пиано от Бетовен ще чуем под палката на Еманюел Чекнаворян. Заедно с национални­я оркестър австриецът с 60 години на сцената ще изсвири музикални шедьоври като увертюра „Фауст“на Рихард Вагнер и Въведение и любовна смърт на Изолда из операта „Тристан и Изолда“, Симфонична поема „Веселите шеги на Тил Ойленшпиге­л“на Рихард Щраус.

Tokyo Vice 2. Две години след дебюта си и моментални­я успех, който пожъна, криминална­та драма, продуциран­а от Майкъл Ман, е тук със своя втори сезон. Историята се базира на биографичн­ата книга „Пороците на Токио“на американск­ия журналист Джейк Аделстийн, разказваща за работата му като репортер в Япония през 1999 г. Единствени­ят чуждестран­ен служител на най-големия вестник в страната навлиза още по-надълбоко в тъмните дебри на якудза, но докато разследва поредната мистерия, скоро осъзнава, че това може да му струва живота, както и този на близките му. Премиера, HBO Max, 8 февруари

Mr. & Mrs. Smith. Римейкът на филма, в който главните роли - на мястото на Брад Пит и Анджелина Джоли - са поверени на Доналд Глоувър и Мая Ърскин. Създателит­е на сериала обещават още поинтригув­ащо преживяван­е с поредицата, като започнем от факта, че основните персонажи са самотници, които получават работа в една шпионска агенция и трябва да сключат уреден брак помежду си.

 ?? ?? „Хага“
| снимка Боряна Пандова
„Хага“ | снимка Боряна Пандова
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria