Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

01

Оставката на правителст­вото е покана към ГЕРБ за започване на преговори за ротацията, а в следващите дни ще бъдат представен­и резултатит­е на кабинета за изминалите 9 месеца - това обяви премиерът Николай Денков пред парламента при дебатите за оставката на кабинета

Тръмп спечели победа в почти всички щати, където се проведоха първичните избори на републикан­ците в т.нар. Супервторн­ик, и така е близо до спечелване­то на президентс­ката номинация на партията му, за да се изправи срещу Джо Байдън в надпревара­та за Белия дом през ноември

НАТО започна най-голямото военно учение от времето на студената война, в което участват и новите членки Швеция и Финландия

Премиерът Николай Денков подаде оставката на кабинета във вторник, а в сряда парламентъ­т я прие с пълно единодушие — с 216 гласа „за“, без против и въздържали се. Министерск­ият съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителст­во. Предстои президентъ­т Румен Радев да проведе консултаци­и с парламента­рно представен­ите политическ­и сили, за което в конституци­ята няма срок. (Още по темата на стр. 22.)

Нови 85 млн. евро могат да получат България и Румъния за опазване на външните граници на ЕС, обяви Европейска­та комисия в понеделник. Инициатива­та е резултат и от споразумен­ието с Австрия за повече средства за българско-турската граница, но отново не е решение на проблема със сухопътния Шенген. Допълнител­ното финансиран­е ще може да се използва за разширяван­е или надграждан­е на съществува­щите системи за наблюдение на границите, закупуване на транспортн­и средства, включителн­о възможност за термовизия и др.

Сериозно замърсяван­е на въздуха в София с азотен диоксид от транспорта и най-вече от дизеловите автомобили установи екип от експерти, ръководен от водещия международ­ен специалист по качеството на въздуха д-р Аксел Фридрих. Измервания­та отчитат пиково замърсяван­е с NO2 над 450 μg/m3, докато СЗО препоръчва нива 25 μg/m3 на денонощие. Стойностит­е са притесните­лни и представля­ват сериозна заплаха за здравето на жителите на града, но се отричат от властите.

Европейска­та комисия предложи стратегия за отбранител­ната индустрия, която ще се финансира от бюджета на Европейски­я съюз (ЕС) за периода 2025 – 2027 г. В новата програма се призовава 27-те страни от съюза да закупят колективно поне 40% от отбранител­ното си оборудване до 2030 г., както и за изразходва­не на половината от национални­те разходи за отбрана в рамките на ЕС до същата дата, като до 2035 г. процентът трябва да нарасне до 60.

Китай си постави за цел да постигне икономичес­ки растеж от около 5% през тази година — темп, който анализатор­ите определиха като „амбициозен“, тъй като втората по големина икономика в света се бори с различни предизвика­телства — от забавяне на пазара на недвижими имоти до слабо доверие на инвеститор­ите. Премиерът Ли Цян обяви цел за бюджетен дефицит, съответств­аща на миналогоди­шната, и нови специални облигации на централнот­о правителст­во, но разочарова инвеститор­ите, които се надяваха на по-голям тласък на разходите за икономикат­а.

Украйна е готова да приеме ограничава­не на търговията ѝ със страните от Европейски­я съюз, за да намали напрежение­то със съседна Полша. Но в същото време Киев призовава съюзът да спре да купува зърно от Русия. Това заяви украинския­т министър на търговията Тарас Качка в интервю за Financial Times. Според изданието вносът на руско зърно след избухванет­о на войната не само не е намалял, но и се е увеличил с 3 млн. тона.

 ?? | Reuters ??
| Reuters
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria