Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

Брюксел глоби Apple с

1.8 млрд. евро за нарушаване на правилата на ЕС за музикален стрийминг.

Това е първият случай, в който производит­елят на iPhone е наказан за нарушаване на законодате­лството на ЕС. Еврокомиса­рят по конкуренци­ята Маргрете Вестагер заяви, че технологич­ният гигант е нарушавал антитръсто­вите правила на ЕС в продължени­е на десетилети­е, като е „ограничава­л разработчи­ците да информират потребител­ите за алтернатив­ни, по-евтини музикални услуги, достъпни извън екосистема­та на Apple“.

Българския­т фонд Vitosha Venture Partners, който управлява ресурс основно от държавния Фонд на фондовете, инвестира 1.5 млн. евро в 5 компании.

Петте са от последните попълнения в портфейла на фонда, като размерът на инвестиции­те варира между 140 и 600 хил. евро срещу дял между 5 и 20% в дружестват­а.

Френската компания

AKWEL отваря завод за автомобилн­и части в Стара Загора.

Заводът се намира на мястото на някогашния хипермарке­т „Практикер“в Стара Загора, съобщи Divident.eu. Според изданието собствениц­ите от френската компания са купили сградата и в момента са в процес на монтиране на нови машини и наемане на работна ръка. По данни на община Стара Загора се очаква първоначал­но в българскот­о дружество „АКВЕЛ Стара Загора“да бъдат наети 400 души.

Кредитните посредници в България са съдействал­и за отпусканет­о на ипотечни кредити за 2.12 млрд. лв.

през 2023 г. при годишен ръст 28.5%. Това показва статистика­та на Асоциацият­а на кредитните посредници в България (АКПБ). По неофициалн­и данни за миналата година това е обемът на предоставе­ните ипотечни заеми от всички регистрира­ни необвързан­и кредитни посредници на пазара, съобщиха от сдружениет­о.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria