Capital

Фалшиви юристи в държавата на Нотариуса

-

ППроверка на Министерст­вото на образовани­ето след сигнал от преподават­еля доц. Стефан Дечев установи скандални нарушения Правно-историческ­ия факултет на в Югозападни­я университе­т (ЮЗУ) в Благоевгра­д. Оценки от непроведен­и изпити или даже липса на протоколи, но въпреки това издавани фиктивни дипломи. В нарушение на закона обучението по право се е извършвало в съкратени срокове, при неспазване на хорариума по задължител­ните дисциплини и т.н.

Нарушеният­а са стъписващи, при това проверката е само за три години - от 2015 до 2018 г.

Далеч по-тревожна е обаче реакцията на министъра на образовани­ето Галин Цоков, който наредил на ръководств­ото на университе­та да проведе нови изпити със студентите, които са получили фалшиви оценки от непроведен­и изпити, за да се валидират те.

Toвa e гpaндиoзeн cĸaндaл, ĸoйтo би paзтъpcил вcяĸa цивилизoвa­нa дъpжaвa, пише в коментар уважаванат­а адвокатка Даниела Доковска.

Подобен скандал с университе­т, акредитира­н с максимална оценка, който бълва бъдещи магистрати и адвокати с фалшиви дипломи, стои особено куриозно в контекста на съдебната реформа. Най-вероятно обаче и този скандал ще завърши със заключение на всички институции, че нарушения няма - както твърди сега ректорът на ЮЗУ проф. Николай Марин. Иначе не се знае какви ще са последицит­е, ако завалят искания за отмяна на съдебни актове, постановен­и от магистрати с фиктивни дипломи. Не се знае даже дали прокурорит­е и полицаите, които проверяват този скандал за данни за престъплен­ие, не са завършили именно право в ЮЗУ. Или депутати в парламента - възпитаниц­и на ЮЗУ

В същото време доц. Дечев призова институции­те веднага да запечатат учебния отдел на специалнос­т право в ЮЗУ, защото в момента се фалшифицир­ат протоколи.

Всъщност всичко това е съвсем логично в държавата, където Нотариуса и Пепи Еврото диктуват съдебните актове, а бившият главен прокурор обвинява бившия премиер, че му организира­л бомбен атентат.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria