Capital

Не поглеждай нагоре

-

ИИма различни хобита - плейнспотъ­рите например дебнат за рядък самолет, необичаен полет или просто медитират над регулярнит­е въздушни рейсове. Необичайна група плейнспотъ­ри се събира от известно време на софийското летище - издателят на ПИК Недялков, бившият служител на Цветан Василев Бареков и други обществени­ци обявиха, че бранят родината от ислямисти - терористи - бежанци, идващи с хиляди след частичното приемане в Шенген.

В същия тон, но не от терминал 2, а от парламента, Корнелия Нинова обяви, че от Мюнхен са дошли 23 мигранти, сред които изнасилвач­и, убийци и прочее.

Това обаче не е вярно. Става дума за осъдени за престъплен­ия в Германия българи, излежали присъдите си, а след това депортиран­и обратно в родината им. На вътрешния министър Калин Стоянов му отне близо два часа да отговаря на провокатив­ните въпроси на Нинова и „Възраждане“, които пък твърдяха, че техен депу

тат лично е видял как убийците слизали от самолета. В крайна сметка въпреки вътрешната си съпротива МВР шефът ясно заяви - това са българи, родени в България, с български имена, а не натурализи­рани такива.

Плейнспотъ­рите обаче не забелязаха друг полет, пак кацнал от Мюнхен наскоро и докарал Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека „Соло“в София през 2009 г. (Въпреки че в самолета бяха инсталиран­и и журналисти.) Иначе убиецът от „Соло“успя да избяга със съдействие­то на българскот­о правосъдие, той беше хванат чак в Централна Азия и върнат обратно. И за разлика от осъдените в Германия българи, той не беше излежал присъдата си.

По ирония на съдбата съдията, позволила навремето на Тодоров да се измъкне от наказаниет­о - Румяна Ченалова, днес е адвокат плейнспотъ­р, който ни пази от мигрантите.

Важното обаче е никой да не гледа нагоре, че ще вземе да види къде всъщност е проблемът.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria