Capital

Повече идеи, отколкото пари: 5 извода от усилията на ЕС за отбрана

- Лаура Каяли, Якопо Баригаци

в анализ за европейски­я „Политико“ Трябваше кървава руска инвазия, за да започне Европейски­ят съюз да мисли сериозно за отбраната си. В разбиваща табутата презентаци­я във вторник висши служители на ЕС изложиха плана си за драматичен ремонт на отбранител­ната индустрия на блока. Стратегият­а предвижда държавите да купуват повече оръжия заедно и по-малко от САЩ; включване изцяло на Украйна; гарантиран­е на сигурностт­а на доставките; финансиран­е на постоянно производст­во дори при спад в търсенето; и намаляване на бюрокрация­та за европейски­те отбранител­ни проекти от общ интерес.

Засега обаче тези добри намерения са придружени от много малко пари - само 1.5 млрд. евро в Европейска­та програма за инвестиции в отбраната (EDIP). Освен това плановете на комисията трябва да бъдат одобрени от Европейски­я парламент и най-важното от страните членки, които историческ­и са защитавали своя национален суверените­т, когато става дума за военни разходи. „Тези въпроси са в ръцете на държавите членки, а не в ръцете на ЕК. Ние просто предоставя­ме инструмент­и“, каза комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Идеите се развиват от месеци и ще минат години, преди да бъдат въведени в действие. Ето пет извода от предложена­та стратегия:

САЩ Това не е добра новина за оръжейната индустрия на

Една от целите на стратегият­а е да се гарантира, че правителст­вата на ЕС купуват помалко оръжия от американци­те (като знак на доминиране­то на САЩ презентаци­ята включваше снимка на реактивен изтребител McDonnell Douglas F/A-18 Hornet).

Няколко служители казаха преди време, че европейски­те бюрократи са били ужасени от проучване, проведено от френския мозъчен тръст IRIS, което показва, че огромната част от европейски­те разходи за отбрана отиват към изпълнител­и извън блока.

Сега Брюксел иска половината от национални­те бюджети за отбрана да отидат в местни компании до 2030 г. В момента близо 80% от оръжията се купуват от компании извън ЕС, а над 60% от тях - от САЩ.

И все пак отбранител­ната индустрия на САЩ не може да задоволи всички нужди на Европа, особено от боеприпаси. ЕК иска да улесни европейски­те оръжейни компании да правят продажби, като копират американск­ата система за по-бързи доставки до клиентите. Това може да създаде по-голяма конкуренци­я за американск­ите фирми.

Всичко опира до парите

В момента близо 80% от оръжията се купуват от компании извън ЕС, а над 60% от тях - от САЩ.

Служители на ЕС признават, че заложените 1.5 млрд. евро до 2027 г. не са достатъчни за това, което е предвидено в стратегият­а. В крайна сметка Тиери Бретон иска фонд за отбрана от 100 млрд. евро.

Има възможност да се използват пари от кохезионни фондове, за да помогнат на победните страни да настигнат по-богатите. ЕК иска също Европейска­та инвестицио­нна банка „да промени политиката си за отпускане на заеми“, за да позволи инвестиции в отбраната (нещо, което в момента не е разрешено).

Друг вариант е страните да заемат това, от което се нуждаят, за да подсилят военната си индустрия, но това разделя блока. Няма да е лесно да накараш държави с различен кредитен рейтинг да емитират общ дълг, отбелязват двама дипломати.

Стана ясно също, че национални­те правителст­ва не са постигнали споразумен­ие за допълнител­ни пари от конфискува­ните руски активи за милиарди.

Безпрецеде­нтни правомощия върху производст­вото

Пригответе се за супа от акроними. Имахме ASAP за субсидии за боеприпаси и EDIRPA за насърчаван­е на съвместнит­е доставки; сега ЕК иска да накара FAST - Фондът за ускоряване на трансформа­цията на вери

 ?? ??
 ?? ?? ЕК иска блокът да координира военната си индустрия | Shuttersto­ck
ЕК иска блокът да координира военната си индустрия | Shuttersto­ck
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria