Capital

Къде са всичките тези пари?

- Инго Натузиус

гите за доставки на отбрана, също да влезе в релси. Паричният пул е насочен към помалки и фирми със средна капитализа­ция, които да използват тежестта на блока, за да разширят линиите си за оръжейни доставки, но не е ясно как това ще се случи на практика.

Има и план да се разбере как цивилните производст­вени линии могат бързо да бъдат превключен­и за военна продукция, за да се изградят фабриките, необходими за поддържане на известното като „вечно топло“военно производст­во в режим на готовност, дори ако търсенето спадне.

В блока има още един играч - НАТО

ЕК не е единствена­та наднациона­лна институция, която предлага план за отбранител­на промишлено­ст. На срещата на върха на алианса във Вилнюс миналото лято лидерите се споразумях­а за План за действие за увеличаван­е на съвместнит­е доставки и производст­вения капацитет.

„Ако тази нова стратегия се разглежда като допълваща, това е едно нещо, но ако се разглежда като противореч­ива с тази на НАТО, това може да е малко политическ­и проблем“, каза Робърт Пшцел, бивш служител на НАТО и старши сътрудник в Полския център за източни изследвани­я.

Украйна е третирана като квазичлен на ЕС

Една от ключовите точки на стратегият­а е, че Украйна ще бъде третирана почти като член на блока, като ще може да участва в съвместни обществени поръчки на ЕС, при условие че украинскит­е компании отговарят на условията за финансиран­е по EDIP.

„Украйна ще може да се възползва от подкрепата на тази стратегия за тяхната отбранител­на индустрия и да увеличи производст­вения си капацитет като всяка европейска компания“, каза Бретон, добавяйки, че целта е да се подготви интеграция­та на украинския отбранител­ен производст­вен апарат с този на Европа.

Киев изрази задоволств­о от плана. „Ние приветства­ме факта, че бъдещата система за сигурност на обединена Европа се изгражда днес, като взима предвид бъдещия процес на присъединя­ване на Украйна към ЕС“, заяви украинскот­о министерст­во на отбраната. в коментар за германскат­а ARD Делът на плащанията в брой намалява от години, защото все повече хора плащат с карта. В скандинавс­ките страни и Нидерланди­я доминират плащанията по електронен път. Въпреки това в края на миналата година отпечатани­те банкноти са достигнали стойност 1570 млрд. евро. Кому са нужни толкова много пари?

Проучване на Бундесбанк показва, че само около една десета от парите в брой в Германия се използват за реални разплащани­я. Останалата част потъва в трезори - от тях 30% в самата Германия, 20% - в други европейски държави, а 40% - в останалия свят.

В годините след финансоват­а криза от 2008-2009 г. нямаше почти никакви лихви по спестявани­ята. А от 2014 г. на търговскит­е банки, които държаха пари в Бундесбанк, дори им се налагаше да плащат наказателн­и лихви за суми над определена граница.

По данни на Европейска­та централна банка резултатът от това е бил, че банките

В страни с висока корупция кешът си остава предпочита­н.

са се напълнили с банкноти. По-евтино им е било да ги пренасят със собствен персонал и да ги застрахова­т, отколкото да ги влагат в централнат­а банка. И въпреки че с края на отрицателн­ите лихвени проценти нарастване­то на банкнотите в обращение на практика спря, равнището на парите в брой остава високо.

В страни с високо ниво на корупция, лоша администра­ция и скъпи или ненадеждни банкови системи парите в брой си остават предпочита­ното средство за разплащане.

По време на дълговата криза в Гърция през 2015 г. парите станаха дефицитни, а банкоматит­е изплащаха ограничени суми. В резултат туристите носеха със себе си цели пачки с евро. Тогава Бундесбанк регистрира драстично нарастване на търсенето на банкноти от 50 евро и пусна в обращение 22 млн. купюра допълнител­но.

Официалнит­е проучвания премълчава­т един очевиден пазар за пари в брой - криминална­та икономика. Наркодилър­ите и изнудвачит­е не работят с банкови сметки, а събират големи суми в брой, които трябва да бъдат изпрани. В Европа става все потрудно да се внасят пари по сметки - при суми над 10 000 евро се задават неудобни въпроси.

Относителн­о големи количества пари в брой се транспорти­рат до държави, където няма стриктен контрол. Турция и някои балкански държави например се смятат за лесно достъпни в този смисъл. На летището в Мюнхен в началото на февруари бе заловен пътник, пътуващ за Истанбул, опитал се да пренесе 1.4 млн. евро в куфара си.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria