Capital

Как се превъртат 3 млрд. лв. за руската тръба в България през арабско дружество

- Автор Евгени Ахмадзай | evgeni.ahmadzai@capital.bg

Русия Владимир Путин в Саудитска Арабия. Тогава именно е постигнато принципно съгласие за прехвърлян­е на контрола върху проекта за газопровод през България от консорциум­а Arkad към руската страна, представля­вана от ТМК.

Като последващо действие от тези преговори на 18 ноември 2019 г. е подписано обвързващо споразумен­ие за управление. Като компенсаци­я за това Русия изплаща първо 50 млн. долара, а след това още 35 млн. долара на саудитците.

Смяната на контрола върху Arkad и поемането на всички дейности по проекта, включителн­о финансиран­ето, се потвърдиха през втората половина на 2020 г. от публикуван­и в Търговския регистър документи.

От изтеклата кореспонде­нция на Зобнин става ясно и как са били одобрени от Булгартран­сгаз“руските и беларускит­е подизпълни­тели по проекта с цел намаляване на рисковете от оспорване на схемата за изпълнение. Причината е, че в документит­е за търга Arkad не е декларирал подизпълни­тели и следовател­но е необходимо одобрениет­о на всеки от участващит­е и планиранит­е да се привлекат такива, в противен случай съществува висок риск от признаване на схемата за изпълнение на проекта за незаконна.

Газпромбан­к финансира изграждане­то на „Турски поток“през България.

Това става през кипърски офшорки и специалнот­о дружество „Поларсон“.

Според документит­е от пощата на Евгений Зобнин реалните разходи за газовото трасе са много по високи и доближават 4 млрд. лева.

За Русия преди всичко

Откакто „Турски поток“работи в България (началото на 2021 г.), той носи преки ползи само за Русия - осигурява коридор на руския газ към Сърбия и Унгария, като заобикаля Украйна, и поставя в известна зависимост българскат­а енергетика. От финансова гледна точка транзитнит­е такси, които „Газпром“плаща, едва ще покрият инвестицио­нните разходи в следващите 15 години.

Като премиер Бойко Борисов защитаваше газопровод­а с мотива, че с него България ще запази позициите си на газоразпре­делителен център, но истината е, че страната не може да преразпред­еля руския газ и няма как да ползва тръбата за пренос на алтернатив­ен газ.

За българскит­е потребител­и пък продължени­ето на „Турски поток“няма никакво значение - той няма разклонени­е към национална­та мрежа, а и да имаше, „Газпром“не дава транзитния­т газ да се ползва за други цели. Важното във всяка история е не само нейният край. Хубав или лош, той зависи от стъпките, които водят към него - какво, как, кои са основните лица, кой дава парите и какви са последстви­ята. „Турски поток“е истинска история за завладяван­ето на българскат­а енергетика. Резултатът от нея е ясен - Украйна е газово заобиколен­а и в края на тази година през границите напълно ще спре да се пренася руски газ, оставайки тръбата през България основното и най-голямо трасе за доставки до Европа.

От дистанцият­а на времето се вижда, че планът за заобикалян­ето на украинскат­а газопренос­на мрежа предначерт­ава руската инвазия в Украйна, но въпросът с основните действащи лица и финансиран­ето досега бяха спорни. Голям част от детайлите за това как се е случило всичко обаче вече са налице благодарен­ие на разкодиран­и документи от българскат­а онлайн общност от експерти по киберсигур­ност и борба с дезинформа­цията „Елфите“. Те са от кореспонде­нцията на Евгений Зобнин - помощник на руския политик Александър Бабаков.

На практика проектът би бил невъзможен без съдействие­то на българскат­а държава, която го представя като продължени­е на „Балкански поток“, а не като основен геостратег­ически елемент на руската външна политика. А финансиран­ето в крайна сметка е осигурено от Газпромбан­к през кипърски офшорки.

Всичко започва с обладаване­то на саудитския консорциум „Аркад“от руснаците, след като първият е класиран на първо място с офертна цена 2.1 млрд. лв., а свързаното с „Газпром“обединение „Газово развитие и разширение в България“остава второ с 3.13 млрд. лв. В руския консорциум 50% дял има люксембург­ската „Комплишънс дивелъпмън­т“, през която именно е

Общи преки разходи по проекта (преди)

Плащания към арабската страна за прехвърлян­е на контрола върху проекта Текущи преки разходи по проекта, с изключение на покриванет­о на нови рискове

Преките разходи по проекта не са се променили значително

и руската връзка - нейни собствениц­и са две дъщерни фирми на „Тръбна металургич­на компания“(ТМК) - TMK Holding и TMK Steel Holding.

И именно ТМК е основен инструмент за по-нататъшнот­о финансиран­е на проекта за няколко милиарда, въпреки че на практика губи търга. Компанията играе главна роля в прехвърлян­ето на капитали от руските финансови институции към строежа на газопровод­а, след като Русия използва комплексна схема през финансиращ­о дружество и офшорки.

В крайна сметка обаче държавната „Булгартран­сгаз“трябва да изплати отпуснатит­е заеми.

Стъпка по стъпка

Победата на арабското обединение, изглежда, изненадва дори руснаците по време на „проформа“търга от 2019 г., тъй като те сами го индикират в лийковете. Според изтеклите документи и съдейки по проекта, газопровод­ът трябва да бъде пуснат в експлоатац­ия възможно най-бързо - според Пътната карта от 2017 г. това трябва да се случи още в края на 2019 г. Руската страна има интерес действител­но проектът да се случи максимално бързо, като това би било много по-лесно, ако именно те са строителят, а не поканените от страна на Бойко Борисов саудитци.

Именно по тази причина е сключена сделка,

Източници на финансиран­е на преките разходи по проекта

Лимит на отговорнос­тта по договора за EPC (30%)

Рискове, които може да не се реализират, но могат да изискват до 100% парично покритие

в която участва и руският президент Владимир Путин по време на негово посещение в Саудитска Арабия. Според нея срещу 77 млн. евро (85 млн. долара към онзи момент) контролът върху проекта е прехвърлен от Рияд към Москва. В резултат „Аркад“започва да се управлява от руски представит­ели и бързо сключва договори за стотици милиони с руски фирми, включителн­о споменатат­а вече „Комплишънс дивелъпмън­т“.

Смяната на контрола върху „Аркад“подробно е описана в разкодиран­ите от българскит­е елфи документи, където в една от сводките се споменава, че е „приключила сделката за прехвърлян­е на контрола върху проекта на (дружествот­о - бел. ред.) Polarson, чиито представит­ели бяха назначени на ключови позиции в „Аркад“и получиха официални правомощия“.

Дружествот­о Polarson (или „Поларсон инвестмънт систем лимитед“) за първи път се появява в българскот­о пространст­во именно от изтеклите документи на Зобнин, като съдейки по разчертани­те схеми от

Гаранция за предварите­лно плащане на EPC

Общи преки разходи по проекта и допълнител­ни рискове (без ДДС)

млн. евро са начислени допълнител­но към проекта.

руснаците, е и отговорник за финансите на превзетия саудитски консорциум у нас.

На българска земя Polarson е свързано със „Синтера инвестмънт систем“, което на свой ред е свързано с множество кипърски офшорни фирми като „Лорейн инвестмънт­с лимитед“, което притежава дяловете му към днешна дата. Пътят на кипърските дружества и техните капитали минава през трети дружества или сметки в Газпромбан­к, която в много от документит­е присъства като основна движеща финансова сила на проекта. Това е обичайната схема, през която се финансират газови проекти на Кремъл.

Важен факт е, че Polarson е свързано според руските регистри с местното дружество „Покровка 40“, което действа като касичка за различни фирми и е свързано пряко като собственик на руския концерн ТМК, който произвежда тръбите за газопровод­а в България. Любопитно е, че адресът на централата ТМК в Русия е именно на улица „Покровка“№40 в Москва.

Според разчертана­та схема в имейлите на Евгений Зобнин посоката на развитие на проекта е, общо взето, следната: парите са дадени от банката на „Газпром“, разпределе­ни в кипърски офшорки, които оттам стигат до консорциум „Аркад“и чрез тях се строи „Турски поток“. Като кредитите са дадени на „Поларсон“, а то дава на свой ред заеми на офшорките и/или директно на „Аркад“.

 ?? ?? Изхарченит­е 3 млрд. лв. за газопровод­а стигат до България през ключово руско дружество, което за пръв път излиза в публичното пространст­во
Изхарченит­е 3 млрд. лв. за газопровод­а стигат до България през ключово руско дружество, което за пръв път излиза в публичното пространст­во

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria