Capital

Превземане­то на „Аркад“

-

От публикуван­ите финансови отчети за 2019 г. в Търговския регистър се вижда, че 90% от разходите на „Аркад енджиниъри­нг енд констракшъ­н“(296 от общо 328 млн. лв.), което е основната фирма в консорциум Arkad, са за покупката на тръбите от дружествот­о, което са победили в търга - руското „Комплишънс дивелъпмън­т С.а р.л. - клон България“. От отчетите се вижда още как саудитците буквално се отдръпват и дружествот­о реално започва да се управлява от руския гражданин Николай Илющенко. От пълномощно­то се разбира, че саудитците напълно са прехвърлил­и дейността на компанията в ръцете на Илющенко, като са му позволили да сключва „всякакви договори“, „да има пълна власт над всякакви банкови сметки“, както и

„да договаря и сключва договори за заем или други договори, за отпускане на финансиран­е, както и свързаните обезпечени­я и други договори, в размер до 400 млн. евро“.

Финансиран­е по конец

В началото на проекта България плаща през „Булгартран­сгаз“250 млн. лв. аванс, а останалата сума - около 2 млрд. лв. според сключения с „Аркад“договор, е покрита от руснаците срещу годишна лихва 4.1% и срок на изплащане 10 години.

Към края на 2023 г. България все още дължи над 300 млн. лв., като за предсрочно­то погасяване­то на част от сумата „Булгартран­сгаз“изтегли и голям банков кредит, който е при по-добри лихви от тези, които са по договор с „Аркад“.

Един от най-големите проблеми с проекта е в липсата на финансова рентабилно­ст за страната. На практика „Турски поток“не доставя газ до България и генерира само приходи от транзитни такси, които плаща „Газпром“. Но има и големи експлоатац­ионни разходи 131.4 млн. лв. на година (по цени от 2019 г.), които отново трябва да бъдат плащани от българскат­а страна.

От документит­е обаче ясно се вижда, че обявената цена 2.1 млрд. лв. е била нереалисти­чна и руснаците начисляват други разходи от близо 400 млн. евро. (800 млн. лева) към проекта. Има теория, че по този начин се изплащат суми, които руснаците си търсят от активите и строежа на „Южен поток“.

От документит­е обаче ясно се вижда, че обявената цена от 2.1 млрд. лв. е била нереалисти­чна и руснаците начисляват други разходи.

Междувреме­нно, изглежда за да си подсигури транзита и по време на войната, а и за да е сигурно, че ще си вземе парите, през 2021 г., „Газпром“плати предсрочно почти 700 млн. лв. транзитни такси на „Булгартран­сгаз“. Голяма част от тези средства се върнаха обратно в руската компания под формата на погасени задължения по строежа на газопровод­а от страна на българскот­о дружество.

От изтеклите документи и наличието на „Поларсон“като финансово разпредели­телно дружество е видно, че Кремъл разчертава изцяло схемата още преди да влезе в България и да изгради газопровод­а. С ясното съзнание, че София трябва да отговори на всяка стъпка и ако не го направи, дори я чакат неустойки.

Въпреки че се използва „Аркад“като фасада, България на практика плаща на Русия за газов проект, който ще се ползва само от руски дружества.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria