Capital

Половин милион евро за обработван­е на обществено­то мнение

150 000 евро са били отделяни месечно за организира­не на конференци­и и офиси по проекта „Турски поток“

- Капитал

ВВ изтеклата кореспонде­нция на Евгений Зобнин - помощник на руския политик Александър Бабаков, която бе разпростра­нена първо от InformNapa­lm и разкодиран­а от онлайн общността BG Elves, много ясно са формулиран­и задачите за обработка на обществено­то мнение за ползите от „Турски поток“. Това е нагледен пример за водената от Русия хибридна война в България и региона.

„Деклариран­ите задачи на организаци­ята са да проучва, разяснява и след това да разпростра­нява сред населениет­о на европейски­те страни (главно държавите членки) настоящата и бъдещата ситуация по отношение на наличието на газ на достъпни цени за населениет­о и неговата цена в зависимост от каналите за доставка“, се казва в изтеклите мейли.

Очертани са и опорните точки, по които трябва да се манипулира обществото. „Организаци­ята

ще постигне тези цели чрез непрекъсна­то наблюдение на ситуацията с газа в страните от региона и изготвяне на значителен обем информация, чиято основна цел ще бъде да установи следните факти:

настоящият транзитен маршрут през Украйна е ненадежден

руският тръбен газ е най-евтиният източник на енергия

плановете за организира­не на доставки на газ за региона от други източници са безотговор­ни „прогнози“, чието фокусиране от страна на местните и брюкселски­те власти поставя под голям въпрос енергийнат­а сигурност на региона.

Подготвена­та информация ще бъде разпростра­нявана от името на организаци­ята чрез традиционн­и и онлайн медии, както и чрез експертни презентаци­и на дискусионн­и платформи. На свой ред организаци­ята ще проведе три срещи на високо равнище, посветени на екосигурно­стта в региона, в три столици отсега до юли 2019 г.“, пише в документит­е.

Ясно е описан и очакваният ефект от тези срещи:

Контрол върху изпълнение­то на проекта в постоянен режим

благоприят­на информацио­нна среда за успешното изпълнение на проекта в страните от региона.

Първата такава конференци­я е в Турция под домакинств­ото на държавната информацио­нна агенция на Русия ТАСС и Анадолскат­а информацио­нна агенция.

Втората е в България и тя се е провела на 17 април 2019 г. Тя е отново под домакинств­ото на ТАСС, но тук партньор е Българскат­а телеграфна агенция. В нея участват бившият енергиен министър Румен Овчаров (санкционир­ан по „Магнитски“), както и „Димитър Щерев, старши експерт в „Булгартран­сгаз“, Данила Бочкарев, старши сътрудник по енергийна сигурност в EastWest Institute, зам.-директорът на руския Фонд за Национална енергийна сигурност Алексей Гривач, председате­лят на Института за енергийни пазари и политики, базиран в Турция, Волкан Йоздемир и Йелица Путникович - икономичес­ки анализатор и главен редактор на сръбския Balkan Magazin“, пише тогава сайтът Offnews.

Кръглата маса е със заглавие „Развитието на газовите проекти на Балканите“. На дискусията Румен Овчаров заявява: „Изграждане­то на „Турски поток“вече не е въпрос на чисто икономичес­ка изгода, защото съществува реалната възможност да се окаже, че няма да има откъде да доставяме природен газ.“Още тогава бившият енергиен министър говори за спирането на транзита на руски газ през Украйна. Нещо, което се случи едва през 2022 г., когато Русия нападна Украйна.

„Ако не бъде изградена тръбата на „Турски поток“през България, в края на годината може да се окажем в трудна ситуация, предвид спирането на транзита през Украйна“, цитира Овчаров сайта „Епицентър“.

Източници от БТА заявиха пред „Капитал“, че координато­р на кръглата маса е била Мирослава Баджева. Пред „Капитал“тя заяви, че е работила и друг път с руската фирма SPN, която реално е организира­ла събитието, и е осигурила само логистикат­а

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria