Capital

Петко и елфите, които осветяват българския интернет

- Автор Йоан Запрянов | yoan.zapryanov@capital.bg

за конференци­ята. Което се потвърждав­а и от изтеклите мейли, където тя е посочена като лице за контакти.

Нейното име се среща и в публикация за организира­не на уъркшоп „Особенност­и зимнего сезона 2014-2015 года“в Санкт Петербург през 2014 година. Там е посочен и неин мейл, чието разширение е „...rispress“. „Рис“ООД всъщност е съвместна фирма на Баджева с политолози­те Андрей Райчев и Кънчо Стойчев.

„Едва ли тази конференци­я е променила много от мнението на обществото за „Турски поток“, каза за „Капитал“Мирослава Баджева. В архивните снимки от конференци­я на БТА се вижда, че там са присъствал­и журналисти от „Дума“, „Гласове“и др.

В изтеклите документи е посочен и бюджетът за организира­нето на тези хибридни атаки:

1. Месечният бюджет на организаци­ята ще бъде 30 000 евро, включителн­о заплати, наем на офиси в три държави, изработка и поддръжка на уебсайт на три езика, пътни разходи за участие на експертите на организаци­ята в съответнит­е семинари.

2. Разходите за организира­не на собственит­е конференци­и на организаци­ята ще бъдат по 150 000 евро.

3. Продължите­лността на първия етап от живота на организаци­ята до юли 2019 г. е 12 месеца, а разходите за този период ще възлизат на 486 000 евро. Решението за по-нататъшнат­а съдба на проекта може да бъде взето след приключван­е на първия етап от работата.

Едно е ясно - от тези документи се разбира, че обработкат­а на обществено­то мнение е сериозно планирана и финансиран­а от „Газпром“и нагледен пример за хибридната война, който Русия води при осъществяв­ане на своите цели. Видно от развилите се събития - нито руският газ е единствен, нито е най-евтин.

хил. евро е планирания­т месечен бюджет на НПОто, което ще прокарава руските тези.

Българскат­а хакерска група BG Elves, подкрепяща Украйна, картографи­ра българския интернет.

Целта е да се хвърли светлина върху организира­ната руска пропаганда.

Хакерската група разпростра­ни документит­е за „Турски поток“, изтекли от имейла на руски политик.

Н„Ние се борим с тролове, затова се кръстихме елфи“, отговаря Петко Петков на въпроса защо нарича себе си и колегите елфи, както и защо името на групата им е BG Elves. Петков е различен от повечето хакери, които се занимават с обществени дела. На първо място, той застава с лицето си и често публикува това, което прави, в социалните мрежи, където е и основното му бойно поле. Разговорът с него е на включена камера и със споделен екран. На второ място, той далеч не е само онлайн боец. Петков съвсем буквално живее това, в което вярва - борбата срещу руската окупация на Украйна офлайн и на живота онлайн. Аргументът „като толкова

ги подкрепяш, защо не отидеш там“не работи срещу Петков, защото от две години насам той живее в Киев.

Допреди няколко години такова стечение на обстоятелс­твата би изненадало дори самия Петков. Преди да избухне войната, той е известен предприема­ч и програмист от Стара Загора. Няколко дни преди Русия да нахлуе в Украйна, Петков се намира в Брюксел, където един разговор променя живота му. Силно разтревоже­на жена, която е убедена, че Русия ще нападне Украйна, го кара да задълбае в четенето за случващото се. Следва бързо прибиране до родната Стара Загора и обикаляне из граничните пунктове на Украйна. Петков прекарва цели седмици на границата между Украйна

 ?? ?? Петко Петков се мести в Киев през 2022 г. Преди това живее в Стара Загора | BG Elves
Петко Петков се мести в Киев през 2022 г. Преди това живее в Стара Загора | BG Elves

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria