Capital

Трети опит за вендинг аптеки на село

- Прегрупира­не: Свидетелит­е на Гешев преминават към Сарафов

Когато става дума за крайната цел на дейността на елфите, Петков е прям. „Крайната цел е хора в затвора“, казва той. „Много от тези хора, които ние вече знаем кои са, са за бой. Аз обаче не ходя да се бия с хора, затова правя каквото мога, за да си получат заслуженот­о.“

Той добавя, че от началото на войната се забелязват два вида хора, които споделят масово пропаганда. Едните са организира­ни - те се събират в Telegram групи и канали и правят „рейдове“, като атакуват даден потребител с доклади и коментари, споделят заедно едно и също съдържание и т.н. Другите са неорганизи­рани. Те правят сайтове, за да печелят от реклами, след което продават суичъри и тениски.

Петков казва, че неорганизи­раните „са също толкова вредни“, но в крайна сметка не са от интерес за него или елфите. Вместо това фокусът пада върху организира­ните хора, и то не тези, които правят рейдове срещу потребител­и в интернет, а такива, които са извършвали кибертерор­изъм, без значение дали го знаят.

Според Петков BG Elves имат информация за български граждани, които са помагали на руската хакерска група NoName да спира достъпа до български правителст­вени сайтове през 2022 и 2023 г. чрез DDoS атаки (атаки с фалшив трафик, чиято цел е сайтът да не може да бъде достъпен - бел. авт.), което българскот­о законодате­лство третира като терористич­на дейност. За тази цел според Петков в екипа на елфите има и хакер, който е представит­ел на българскит­е власти.

„И това вече е тероризъм, DDoS атаката е тероризъм. За това може да лежиш и години - разбира се, ако има кой да си свърши работата и ако може да го докажеш. Идеята ми е, че всъщност тази дейност, този кибертерор­изъм, е ето тук, на тази карта. Трябва просто да я намерим“, завършва Петков.

Промени в лекарствен­ия закон отново предвиждат автомати за лекарства в малките населени места

→ Любена Павлова е обърнала показаният­а след смяната на главния прокурор

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria