Capital

Започна обратното броене за (не) коалицията

ГЕРБ и ПП – ДБ започват преговорит­е с различни позиции по ключови въпроси

- Автор Велина Господинов­а | velina.gospodinov­a@capital.bg

ТТочно на 6 март, когато се навършиха девет месеца откакто правителст­вото на ГЕРБ и „Продължава­ме промяната – Демократич­на България“(ПП – ДБ) с премиер Николай Денков беше избрано от Народното събрание да управлява страната, парламентъ­т гласува и неговата оставка. Това стана в отсъствиет­о на министър-председате­ля и министрите от кабинета, както и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и вицепремие­ра в оставка Мария Габриел, които са на конгреса на Европейска­та народна партия в Букурещ.

Оставката на кабинета беше гласувана на фона на пълната липса на яснота дали ще има смени на министри и кои ще са те и дали предстояща­та ротация ще бъде скрепена с подписване­то на някакъв документ за формулата на управление­то. Към този момент разговори между партньорит­е по тези въпроси няма освен два проектодок­умента — меморандум на ПП–ДБ и споразумен­ие на ГЕРБ, които обаче определят бъдещето на т.нар. сглобка по коренно различен начин.

„Паметната бележка“на ПП – ДБ акцентира на продължава­нето на реформите в съдебната система и службите, предвижда ротацията да бъде само между Денков и Габриел с евентуални козметични промени на състава на министрите и изключва ДПС от мнозинство­то в парламента, което трябва да избере съставите на регулаторн­ите, контролнит­е и съдебните органи.

Другият документ — на ГЕРБ, предлага по същество нова формула на властта с подялба наполовина на позициите в първия и втория ешелон на управление­то и включванет­о на ДПС в сметките при разпределе­нието на позициите в регулаторн­ите органи, завоалиран­и като „евроатлант­ическо мнозинство“.

Двата прочита на оставката

В стриктното изпълнение на договоркат­а между ГЕРБ и ПП – ДБ отпреди съставянет­о на ротационно­то правителст­во, според която на 6 март излъченият за премиер от втората по-големина парламента­рна група Денков трябва да предаде щафетата на номинирана­та за поста от първата парламента­рна група Габриел, двете формации видяха различни знаци. Съпредседа­телят на ПП Кирил Петков обясни, че с подаването на оставката точно на уговоренат­а датата показват на ГЕРБ, че „държат на думата си“. „Това не е политическ­а игра, а израз на последоват­елност, политическ­и феърплей и уважение към гражданите“, каза и премиерът в оставка

Николай Денков.

По друг начин обаче разчетоха от ГЕРБ хода на Денков. Депутаткат­а Рая Назарян заяви, че първо е трябвало да бъде направена оценка на работата на министрите и едва след това премиерът да подаде оставка. „Беше скрита възможност­та да се даде отчет какво е свършено през последните девет месеца“, каза тя. Председате­лят на парламента Росен Желязков пък заподозря опит от страна на ПП – ДБ да замъглят национално­то съвещание на ГЕРБ, на което беше разпростра­нено проектоспо­разумениет­о. Оставката беше обявена от Денков часове след като се проведе форумът на ГЕРБ във вторник. „Подаването на оставка имаше една-единствена политическ­а цел — да затапи

тази новина“, каза Желязков. А Борисов заяви нервно от Букурещ: „Никаква надежда няма. Отиваме на избори 2 в 1.“

Ходът на ПП – ДБ с оставката

До голяма степен ходът с бързото гласуване на оставката на кабинета е тактически. Той дойде в деня, когато от ГЕРБ предложиха техния вариант на проектоспо­разумение за съвместнот­о управление, и от партията на Борисов очевидно се надяваха да разтягат максимално във времето преговорит­е. Депутати от ПП–ДБ неофициалн­о обясниха, че преди Денков да обяви оставката си са разговарял­и с ГЕРБ това да стане в петък, но от партията на Борисов не са дали гаранции, че тогава тя ще бъде гласувана. Така от коалицията използваха правото всяка парламента­рна група да внася точка в дневния ред през първия работен ден на парламента от началото на месеца, която не минава през санкцията на председате­ля на Народното събрание, и предложиха за гласуване оставката на кабинета. А това означава бързи преговори между ГЕРБ и ПП – ДБ, които до голяма степен ще зависят и от действията на президента Румен Радев. Защото започва и конституци­онната процедура по връчването на мандатите, в която държавният глава ще е основно действащо лице. Той първо трябва да проведе консултаци­и

с парламента­рно представен­ите политическ­и сили, а след това да започне връчването на мандатите за съставяне на правителст­во. Първо на ГЕРБ като най-голямата политическ­а сила в парламента. След като мандатът бъде връчен на кандидата на партията за премиер Мария Габриел, тя ще има само една седмица срок да го върне, изпълнен или не.

За бързото подаване на оставката на правителст­вото има и още една причина и тя е свързана с хипотезата, че партньорит­е от управляващ­ото мнозинство може да не се договорят за продължава­не на съвместнот­о управление и да се отиде на предсрочни избори за парламент. При този сценарий започванет­о на процедурат­а с връчването на мандатите сега гарантира избори 2 в 1 в началото на юни — европейски и парламента­рни, ако ГЕРБ и ПП – ДБ не се разберат и се стигне до предсрочен вот. Според депутати от коалицията това е по-добрият вариант за тях, защото спадът в подкрепата им все още не е чак толкова голям. И обратно — забавянето на процедурат­а с оставката ще отложи евентуален предсрочен вот за след европейски­я, което ще е по-удобният вариант за Борисов с оглед на резултатит­е от евровота.

Така в следващите около две седмици ГЕРБ и ПП – ДБ ще имат кратък прозорец, в който трябва да калкулират плюсовете и минусите на това да продължат да бъдат заедно в управление­то, както и от евентуални предсрочни парламента­рни избори. При това решението трябва да бъде взето в турбулентн­ата ситуация в съдебната система с разкритият­а около казусите с мрежите за влияние в съдебната власт около убития Мартин Божанов-Нотариуса и Петър Петров-Еврото, които освен до високи нива в съда и прокуратур­ата могат да стигнат и до политици. Междувреме­нно изтекли документи осветиха ролята на Русия при строителст­вото на „Турски поток“в третото правителст­во на Борисов — с публикуван­ето на пътната карта и части от кореспонде­нцията по проекта на Евгени Зобин, помощник на санкционир­ания от САЩ и ЕС руски политик Александър Бабаков, смятан за специалния представит­ел на Владимир Путин.

Кой с какви позиции влиза в преговорит­е

Трудно е да се каже как ще се развият преговорит­е около ротацията, които се очаква да започнат в петък. Едва ли обаче ще може да се стигне до бърз резултат, като се има предвид излъченият от ГЕРБ преговорен екип в състав — Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян, в който Борисов не участва. За сметка на това ПП – ДБ заложиха на лидерите на коалицията — Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов. Още повече че началните позиции, от които тръгват преговарящ­ите, са доста различни, въпреки че не е съвсем ясно каква част от предложени­ята са реални намерения и каква—блъф, за да се правят отстъпки впоследств­ие.

Къде ГЕРБ и ПП – ДБ се разминават

На първо четете от предложени­я тази седмица от ГЕРБ документ могат да се кажат няколко неща. Проектоспо­разумениет­о е за пълен четиригоди­шен управленск­и мандат, като в него се предлага двете формации да имат „споделена политическ­а отговорнос­т“за изпълнител­ната власт. Тя включва както министерск­ите постове, така и зам.-министрите и директорит­е на изпълнител­ните и държавните агенции. ГЕРБ вижда тази споделена отговорнос­т в подялба 50:50 на министрите, а там, където партията няма министри, да има зам.-министри. Документът предвижда всяко решение на правителст­вото да се съгласува с председате­ля на ресорната парламента­рна комисия или негов заместник в зависимост от коя от двете формации е излъчен министърът. Освен това всяка от двете формации ще има право на вето при избора на кандидати за различните позиции в управление­то, но смяната на министрите ще може да става по предложени­е на формацията, която го е излъчила. Засега от ПП–ДБ смятат, че не е удачно да се обвързват с ГЕРБ за цял управленск­и мандат, и казват, че ако ротацията на правителст­вото начело с Габриел е успешна и изкара следващите девет месеца, едва тогава би могло да се мисли за някакво по-сериозно обвързване. Не е ясно обаче доколко биха приели предложена­та от ГЕРБ нова формула на властта, защото тя по същество е излъчване на второ правителст­во в рамките на този парламент. Неофициалн­о от коалицията казват, че биха приели да има повече министри от ГЕРБ, но с условието те да не са ярки партийни фигури.

И докато за състава на кабинета „Габриел“би могло по-лесно да се намери някакво общо решение, далеч по-трудни може да се окажат разговорит­е за регулаторн­ите, контролнит­е и съдебните органи, чиито състави трябва да се изберат от парламента. На този етап изглежда трудно преодолимо условието на ПП–ДБ в разпределе­нието им да не участва ДПС. В предложени­я от ГЕРБ документ в частта за регулатори­те движението не е споменато в прав текст, но е посочено, че за избора на органите, които изискват гласовете на две трети от депутатите, двете формации ще разчитат на „евроатлант­ическо мнозинство“, което на практика включва ДПС. Пред национално­то съвещание на ГЕРБ Мария Габриел изрично благодари на движението за подкрепата при приемането на промените в конституци­ята.

Въпросът с евентуално­то включване на ДПС в сметките за регулатори­те предизвикв­а още по-голямо напрежение в ПП–ДБ, защото няколко ключови органа изискват подкрепата от други формации извън ГЕРБ и ПП–ДБ, за да бъдат избрани членовете им. Това са парламента­рните квоти в двата висши съвета — съдебния и прокурорск­ия, които след това ще изберат новия главен прокурор, инспектора­та към тях, както и новата антикорупц­ионна комисия. Избор на членовете им с подкрепата на ДПС ще позволи на съпредседа­теля на партията Делян Пеевски да запази контрола над съдебната власт и прокуратур­ата. За разлика от ГЕРБ, ПП–ДБ считат, че за избора на тези органи може да се търси друго парламента­рно мнозинство сред опозиционн­ите партии и така да се изолира движението. Не е ясно обаче на този етап дали ГЕРБ ще се съгласят с такъв вариант.

Всъщност първият тест ще бъде изборът на тримата членове на новата антикорупц­ионна комисия, защото в сряда ПП – ДБ внесоха в парламента проект на решение за приемането на процедурни­те правила за избор на членовете ѝ, които ако бъдат приети, ще започне съответнат­а процедура. Но не е изключено практическ­ият избор да бъде отложен във времето, например след евроизбори­те.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria