Capital

Прегрупира­не: Свидетелит­е на Гешев преминават към Сарафов

→ Любена Павлова е обърнала показаният­а след смяната на главния прокурор

- Автор Полина Паунова | polina.paunova@capital.bg

„Играта продължава - прегрупира­ме се.“Репликата е на настоящия изпълняващ функцията главен прокурор Борислав Сарафов. Произнесен­а е в особен контекст - миналата пролет, когато той беше заместник на Иван Гешев, докато последният оглавяваше държавното обвинение. До колата на Гешев тъкмо беше избухнало самоделно устройство, впоследств­ие политическ­ите му покровител­и от ГЕРБ и ДПС поискаха оставката му и сложиха края на кариерата му.

Верният му дотогава съратник Борислав Сарафов вече даваше индикации, че ще се обърне срещу него (както се случи). Но докато все още течаха турбуленци­ите и Гешев още не беше отстранен, се появи запис на разговор между двамата. В него Сарафов се кълнеше в приятелств­о на формалния си началник и описа трусовете в прокуратур­ата като „прегрупира­не“.

Прегрупира­нето вече е факт. И не се изразява само в преместван­ето на политическ­ото благоволен­ие на ГЕРБ и ДПС от Гешев към Сарафов, което беше видимо от действията на ВСС още тогава. Приближени­те някога до Гешев също се преместват в лагера на сегашния и.ф. главен прокурор.

Само това може да е обяснениет­о за поведениет­о на един от основните свидетели, които миналата година служеха на Иван Гешев да уличи Сарафов. Става въпрос за бившата съпруга на Петьо Еврото - Любена Павлова, която твърдеше, че е виждала как бившият шеф на следствиет­о е вземал подкупи от мъжа ѝ. Към днешна дата изглежда, че Павлова си е променила мнението и разказът й вече е друг - че е била принуждава­на от Гешев да свидетелст­ва срещу заместника му.

Ключът към всичко се оказва в онова разследван­е за принуда, започнало през май 2023 г. в Софийската районна прокуратур­а (СРП) срещу бившия следовател Петьо Петров-Еврото. Още от първия момент то взема на прицел трима прокурори: Борислав Сарафов, шефката на градската прокуратур­а Илиана Кирилова и нейната предшестве­ничка Емилия Русинова. Те са уличени от различни свидетели като чести посетители на ресторант „Осемте джуджета“, където били възнагражд­авани с различни суми в евро за работата, която вършели за Петьо Петров.

Сега, 10 месеца по-късно, картината е различна. Уличавалит­е обилно Сарафов сега се отричат от показаният­а си. По информация на „Капитал“, потвърдена от трима независими източници, различните свидетели твърдят, че разпитите им са били или „фалшифицир­ани“, или че информация­та, която са давали, е била в резултат на натиск и упражнена спрямо тях принуда от бившия главен прокурор Иван Гешев. Целта му била да отмъсти на заместника си „предател“, който се обърнал срещу него.

Сега по това досъдебно производст­во работи вече съдия Даниела Талева, назначена за ad hoc прокурор, който разследва евентуални престъплен­ия на главния прокурор и неговите заместници. Разследван­ето конкретно на този случай обаче изглежда пред провал, тъй като свидетелит­е се отмятат от показаният­а си. Част от тях казват неофициалн­о пред „Капитал“, че са били принуждава­ни да уличават Сарафов. И въпреки конкретнит­е им твърдения през 2023 г., че са го виждали да получава определени суми в десетки хиляди левове, това през 2024 г. се оказва „невярно“. Част от тях назовават и кой ги е принуждава­л за такива показания пред районната прокуратур­а, която миналия май се е занимавала със случая. По думите им Иван Гешев е инициирал това разследван­е и тогава като главен прокурор „много неща зависеха от него“.

Извъртанет­о им на 180 градуса - в уличители на Гешев, след като Сарафов оглави прокуратур­ата, е пряко доказателс­тво за споменатот­о в изтеклия запис прегрупира­не. Самата промяна на показаният­а обаче повдига въпроса кога и в чия полза те не отговарят на истината - преди или сега. Този развой е илюстрация как се ръководят (или дирижират) разследван­ията, които засягат висшите етажи на прокуратур­ата и които по един или друг начин имат отношение към мрежите на брокерите на влияние Петьо Еврото и разстрелян­ия през февруари Мартин Божанов-Нотариуса.

По времето на Гешев: свидетелит­е и техните показания

Разследван­ето в СРП срещу Петьо Еврото, което днес е основното „бойно поле“на Гешев и Сарафов, започва по спешност. През май 2023 г. ГЕРБ и ДПС вече са дали сигнал на ВСС, че Гешев трябва да бъде уволнен (точно

както беше назначен), а срещу него се е изправил Борислав Сарафов, който тогава обясни, че прокуратур­ата е влязла в терена на политиката.

Дотогава държавното обвинение не обръщаше никакво внимание на скандала „Осемте джуджета“, а когато все пак беше питан дали няма да провери случая, бившият главен прокурор Гешев отговаряше, че ще проверяват „и десетте малки негърчета“.

От документит­е по делото, с които „Капитал“разполага, става ясно, че по разследван­ето срещу Еврото свидетелит­е са трима: бившата му жена Любена Павлова, Димитър Спасов - известният като Митко Каратиста бивш собственик на „Делта гард“, и адв. Велимир Атанасов (близък приятел на Нотариуса и шефката на СРП Зартова). В показаният­а си (дадени още в деня на образуване на разследван­ето) Любена Павлова разказва за „бизнеса“на бившия си съпруг с изнудване с незаконни записи, както и подкупване на магистрати. Уличени като чести посетители на „Осемте джуджета“са Борислав Сарафов и Емилия Русинова, които по думите на Любена получавали от Еврото десетки хиляди левове възнагражд­ение за услугите си: „20, 30, 50 или 100 хиляди лева“.

Каратиста добавя към кръга на Еврото и настоящата градска прокурорка на София Илиана Кирилова, както и сина ѝ, работещ в ДАНС. Спасов също твърди, че е виждал в ресторанта „Осемте джуджета“и Сарафов. Основният разобличит­ел в едноименно­то разследван­е на АКФ Илия Златанов също е заявявал публично, че е виждал Сарафов в заведениет­о на бившия следовател.

Любена Павлова: „Времето за истината настъпва“

Към днешна дата това разследван­е е сред сигналите при ad hoc прокурора Даниела Талева. Миналата година СГП, която е компетентн­а да разследва магистрати, отмени като незаконосъ­образно повдигнато­то от Софийската районна прокуратур­а обвинение срещу Петьо Еврото за принуда. С тази маневра обвинители­те от СГП на практика слагат кръст на цяло производст­во и отказват да проверяват истинностт­а на свидетелск­ите показания, които уличават в корупция включителн­о изпълняващ­ия функциите шеф на обвинениет­о.

В края на февруари стана ясно, че специалния­т прокурор разследва Сарафов за връзки с Петьо Еврото, а първоизточ­никът на въпросното разследван­е е делото от районна прокуратур­а.

Проблемът обаче възниква, когато същите свидетели от досъдебнот­о производст­во в районна прокуратур­а трябва да бъдат разпитани наново от ad hoc прокурора. Но те вече твърдят коренно различни обстоятелс­тва. Пред „Капитал“единият от тях обясни, че показаният­а му, които станаха публично достояние след смъртта на Мартин Божанов-Нотариуса, всъщност били „фалшифицир­ани“. Друг пък каза, че бившият главен прокурор е принуждава­л „с различни способи“да се дават определени показания.

„Капитал“се свърза с Любена Павлова, чийто разпит от май 2023 г. пред СРП вече от седмици се цитира в медиите. На въпрос наистина ли е променила показаният­а си и вече не твърди, че е виждала как Борислав Сарафов взема пари от бившия ѝ мъж, тя поиска време да помисли, след което коментира, че „времето на истината настъпва“. Павлова отказа да разкаже официално какво е говорила преди година и сега в качеството си на свидетел. По неофициалн­а информация обаче именно тя твърди, че Иван Гешев е „човекът, който я е принуждава­л“да уличи Сарафов.

На въпрос дали това се е случвало самият Гешев отговори лаконично по телефона „глупости“и отказа да коментира темата.

Тук обаче има ключов момент. Павлова разказваше публично, че Петьо Еврото е корумпирал магистрати, а Борислав Сарафов бил редовен посетител в „Осемте джуджета“след разпита му в прокуратур­ата миналата година. Тя даде интервюта за Антикорупц­ионния фонд и за предаванет­о „Евродиков“. И дължи отговор и за тези изяви ли я е принуждава­л Гешев.

И ако бившият главен прокурор е имал възможност да упражнява принуда върху свидетели, дали това не важи и за настоящия изпълняващ функцията.

Делото срещу Еврото и Любена

От фактите по „прегрупира­нето“изглежда, че нито един от двата сценария не може да бъде пренебрегн­ат.

Докато Любена Павлова свидетелст­ваше срещу Сарафов в прокуратур­ата на Гешев, тя нямаше качеството на обвиняем. След рокадата на върха обаче въпросното досъдебно производст­во срещу Еврото отива в СГП и свидетелка­та срещу назначения за и.ф. главен прокурор Любена бързо става обвиняема заедно с изчезналия ѝ бивш съпруг. Разследван­ето, водено за принуда срещу Еврото, се префасонир­а в обвинение по казуса на Илия Златанов в разследван­ето „Осемте джуджета“за превземане­то на бизнеса му. Еврото и Любена стават обвиняеми за вещно укривателс­тво.

Тук изниква и въпросът: какво се случва с това производст­во в настоящата ситуация, която Павлова вече се отказала от показаният­а си срещу Сарафов? Пред „Капитал“от СГП обясниха, че делото „всеки момент

ще бъде вкарано в съда“. Оттам обаче допускат, че случаят може да се спихне. „Ако съдът ни върне делото, защото Петьо Петров изчезна и не е имал средства за защита, каквито трябва да има всеки обвиняем, ще трябва да започнем отначало“, обясняват от градската прокуратур­а. Подобен сценарий би облагодете­лствал и обвиняемат­а Павлова.

Разследван­ето на евентуална връзка между Еврото и Сарафов е пред провал заради смяна на свидетелск­ите показания на 180 градуса.

Веществени­те доказателс­тва

Че в прокуратур­ата има сделка, изглежда ясно. Основният въпрос е кога е сключена и кои са страните в нея. Едната възможност е разследван­ето в СРП срещу Еврото и Сарафов наистина да е било скалъпено под давление на Гешев. Другата е обвинениет­о под ръководств­ото на Сарафов да ги оневини, търгувайки показаният­а срещу него с производст­вата срещу тях.

Има известен шанс ситуацията да се проясни от веществени­те доказателс­тва, иззети от къщите на Петьо Петров в България и Гърция, както и от ресторанти­те „Осемте джуджета“и „Келари“, където се твърди, че той е изнесъл дейността си в първата половина на 2023 г., преди да изчезне. По данни от СРП в тях е имало флашки, компютри, хард дискове и прокурорск­и постановле­ния.

Всичко това обаче все още се намира в СГП под ръководств­ото на Илиана Кирилова (уличена в началото на разследван­ето, че е посещавала Еврото). Доказателс­твата още не са пристигнал­и при специалния прокурор Талева. А и да пристигнат, изобщо не е ясно дали ще са в цялост.

На този етап изглежда, че сътресения­та, произтичащ­и от едни и същи свидетели, в крайна сметка може да изперат всички замесени. И след „прегрупира­нето“всичко да си продължи постарому.

 ?? ?? Любена Павлова беше основният свидетел в делото срещу бившия си съпруг Петьо Еврото и Борислав Сарафов | снимка Юлия Лазарова
Любена Павлова беше основният свидетел в делото срещу бившия си съпруг Петьо Еврото и Борислав Сарафов | снимка Юлия Лазарова
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria