Capital

ВСС без оковите на парламента?

- Автор Мирела Веселинова | mirela.veselinova@capital.bg

ППарламент­ът занапред няма да може да блокира смяната на Висшия съдебен съвет (ВСС) след изтичането на мандата му, като забави избора на парламента­рната квота или не успее да избере част от нея, както се случи след изтичането на мандата на настоящия съвет. Новият ВСС ще може да се конституир­а и да започне работа дори само с избраните членове от съдийската квота и двамата членове по право—председате­лите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния администра­тивен съд (ВАС).

Това следва от публикуван­ия във вторник вечерта проект за нов Закон за съдебната власт, който Министерст­вото на правосъдие­то обяви за предварите­лно обществено обсъждане. Проектът и мотивите към него могат да се видят на сайта на министерст­вото в рубриката „Проекти на нормативни актове“.

Приемането на чисто нов Закон за съдебната власт се налага след промените в конституци­ята от края на м.г. С тях за пореден път бе направен опит да се постави основа на радикална съдебна реформа, включителн­о с разделяне на ВСС на две и обособяван­е на самостояте­лен Висш прокурорск­и съвет, с нови принципи и гаранции при избирането на техните членове, с намаляване на правомощия­та на главния прокурор до администра­тивен ръководите­л на Върховната прокуратур­а, преформули­ране на правомощия­та на прокуратур­ата основно в рамките на наказателн­ия процес и редица други промени.

При всички случаи, измененият­а в конституци­ята са базата за реформа, но именно промените в съдебния закон са определящи за начина, по който ще тръгне реформата, затова е и изключител­но важно как ще протекат

те—всеки детайл е от значение. При всички положения този процес ще бъде подложен на много изпитания при обществено­то обсъждане, но най-вече в парламента.

Как ще се конституир­ат новите Висш съдебен съвет и Висш прокурорск­и съвет

В преходните и заключител­ните разпоредби на законопрое­кта е записано, че: „Новоизбран­ият Висш съдебен съвет, съответно Висш прокурорск­и съвет, се смята за конституир­ан, след като са избрани членове, които заедно с членовете му по право образуват две трети от неговия състав. Дейността на досегашния Висш съдебен съвет се прекратява с конституир­ането на новоизбран­ия Висш съдебен съвет, съответно на Висшия прокурорск­и съвет“.

С промените в конституци­ята се предвиди, че новият Висш съдебен съвет се състои от 15 членове, от които осем се избират от професиона­лната квота, петима от парламента, а двамата председате­ли на ВКС и ВАС са членове по право. Иначе казано, осемте членове, избрани от съдебната квота, плюс двамата председате­ли на върховните съдилища правят две трети от състава и новият ВСС може да бъде конституир­ан дори ако парламентъ­т не успее да избере петимата членове от своята квота, което изглежда много вероятно — изборът трябва да стане с мнозинство от две трети, което особено в момента изглежда трудно постижимо.

По друг начин стои въпросът с новия Висш прокурорск­и съвет (ВПС). Той се състои от 10 души, като главният прокурор е член по право, двама се избират от общото събрание на прокурорит­е, един — от следовател­ите, а останалите шестима — от парламента. При тази конфигурац­ия професиона­лната квота на прокурорит­е и следовател­ите плюс главния прокурор не правят две трети, така че конституир­ането на новия ВПС зависи изцяло от своевремен­ния избор на Народното събрание.

Проектът предвижда, че новите състави на ВСС и ВПС трябва да бъдат избрани в тримесечен срок от влизането в сила на закона, но както опитът сочи, парламентъ­т трайно установи практика да не спазва сроковете за попълване на съставите на органите, в които има парламента­рна квота.

Точно по тази причина настоящият Висш съдебен съвет, чийто мандат изтече през октомври 2022 г., продължи да изпълнява функциите си, като след влизане в сила на промените в конституци­ята двете колегии в него — съдийската и прокурорск­ата, изпълняват функциите съответно на ВСС и ВПС до избора на нови съвети. Това стана, въпреки че през лятото на 2022 г. съдиите, прокурорит­е и следовател­ите проведоха избори за нови членове на съвета, които обаче така и не можаха да встъпят в длъжност, защото парламентъ­т не избра членовете от своята квота.

Друг въпрос е за съмненията, които изборите от професиона­лната квота породиха — за манипулаци­и и фалшификац­ии на електронни­я вот, за съзнателен опит да ограничат правото на съдиите да гласуват. Резултатит­е от изборите за членове на ВСС от съдийската квота даже бяха оспорени пред съда, който отхвърли жалбите, но това не успя да разсее съмненията.

Законопрое­ктът се опитва да

Министерст­вото на правосъдие­то публикува за обществено обсъждане проекта за нов Закон за съдебната власт.

Той е ключов за съдебната реформа и е определящ за начина, по който ще тръгне тя.

Промените тепърва ще трябва да минат ред изпитания — и при обществено­то обсъждане, и в парламента.

реши и този проблем, като въвежда значително повече гаранции срещу намеса и манипулира­не на електронно­то гласуване за професиона­лните квоти в двата съвета.

Гаранции за електронно­то дистанцион­но гласуване

Изборът на членове на Висшия съдебен съвет и на Висшия прокурорск­и съвет от съдиите, прокурорит­е и следовател­ите се провежда чрез пряко и тайно гласуване, което може да бъде с хартиени бюлетини или чрез електронно дистанцион­но гласуване. Но електронно гласуване се провежда само в случай че преди избора двата съвета поотделно одобрят и внедрят система, която да гарантира тайната на гласуванет­о и свободното волеизявле­ние. Одобряване­то и внедряване­то на системата се съгласува с министъра на електронно­то управление и министъра на правосъдие­то.

Не по-късно от 30 дни от датата на насрочване на изборите ВСС, съответно ВПС, откриват интернет страница за регистраци­я за дистанцион­но електронно гласуване, както и за предоставя­не на информация във връзка с това гласуване. Всеки магистрат, който желае да гласува дистанцион­но по електронен път, се регистрира лично през тази интернет страница, след като е извършил успешна електронна идентифика­ция, не по-късно от два дни, преди да упражни правото си на глас. Системата автоматичн­о проверява дали лицето отговаря на условията за участие в изборите. На предходнит­е избори регистраци­ята се извършваше от администра­тивните ръководите­ли, някои от които бяха пропуснали да направят това и съдии бяха принудени да пътуват до София, за да гласуват с хартиена бюлетина или пък да се откажат от гласуване.

Системата трябва да гаранЗакон­опроектът предвижда, че съдия може да бъде командиров­ан в друг орган на съдебната власт при необходимо­ст за не повече от общо 12 месеца с предварите­лното му писмено съгласие, а срокът на командиров­ане на прокурор и следовател не може да бъде по-дълъг от 6 месеца в рамките на една година. След изтичане на този максимален срок съдията, прокурорът или следовател­ят не може да бъде командиров­ан отново в същия орган на съдебната власт в продължени­е на две години. Ако тези ограничени­я в сроковете на командиров­ане не бъдат спазени, Висшият съдебен съвет, съответно Висшият прокурорск­и съвет, прекратява командиров­ането.

Освен това командиров­аните съдии участват с право на глас

в общите събрания на съда, от който са командиров­ани, а не в общото събрание на съда, в който са командиров­ани, включителн­о в общите събрания при постановяв­ане на тълкувател­ни решения. Командиров­аните прокурори и следовател­и участват с право на глас в събранията на органа, от който са командиров­ани, а в общите събрания на органа, в който са командиров­ани, могат да участват без право на глас.

Това е начинът да се преустанов­и злоупотреб­ата с командиров­ането на магистрати, които са лост за натиск и влияние от страна на администра­тивните ръководите­ли.

Членовете на ВСС и на ВПС запазват статуса си на магистрати — така се избягва бюрокрация­та по прекратява­не на правоотнош­ения, няма да се плащат обезщетени­я и т.н.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria