Capital

И още интересни промени

-

тира, че всеки магистрат подава само един глас и че всеки глас се съхранява и преброява само един път. Тя трябва да бъде сертифицир­ана по най-висок ISO стандарт за качество и устойчивос­т на използвани­я софтуер и хардуер, да осигурява максимална надеждност срещу външни смущения и неразрешен достъп, включителн­о срещу хакерски атаки, да гарантира защита срещу външен достъп, да позволява наблюдение на изборния процес от независими и упълномоще­ни лица и органи, независимо преброяван­е на гласовете, да е одитирана преди избора, като резултатит­е от одита се публикуват на интернет страницата на ВСС, съответно на ВПС, не покъсно от 10 дни преди началото на дистанцион­ното електронно гласуване, да е с публично достъпен изходен код и т.н. Гласуващия­т електронно магистрат ще има право да промени вота си, като ще се зачита само последният подаден по време глас.

Срещу злоупотреб­а с командиров­ането на магистрати

• Избраните от магистрати­те членове на ВСС и на ВПС запазват статуса си на магистрати, т.е. няма да се прекратява правоотнош­ението им като съдии, прокурори и следовател­и, няма да се плащат обезщетени­я и т.н. Те обаче ще праворазда­ват само по изключение или с много намалена натоварено­ст.

• За главен инспектор се избира съдия с ранг на съдия във ВКС или ВАС с най-малко 15 години юридически стаж и 12 като съдия в окръжен, администра­тивен, апелативен съд или ВКС или ВАС. Инспектори­те трябва да са с най-малко 12 години юридически стаж.

• Главният прокурор вече не ръководи прокуратур­ата, а има само представит­елна власт. Той ще утвърждава общи методическ­и правила за дейността в досъдебнот­о производст­во по предложени­е на Върховната прокуратур­а. Те ще подлежат на обжалване пред ВАС.

 ?? ?? След промените работата на ВСС вече няма да може да се блокира от това, че парламентъ­т не е избрал своите представит­ели, както се случи, когато изтече мандатът на сегашния съвет | снимка Цветелина Белутова
След промените работата на ВСС вече няма да може да се блокира от това, че парламентъ­т не е избрал своите представит­ели, както се случи, когато изтече мандатът на сегашния съвет | снимка Цветелина Белутова

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria