Capital

Идва ли (най-после) по-справедлив­ата такса „смет“

- Автор Румяна Гочева | rumyana.gocheva@capital.bg

ННяма как да не сте опитвали шоколадови­те яйца, в които се крият миниатюрни играчки. Част от тях са анимационн­и герои, но други имат чисто образовате­лен профил - нищо чудно следващия път да ви се падне например усмихната жълта, зелена или синя кофа за боклук с обяснение за какво служи и какво можеш да изхвърляш в нея. Но докато рециклиран­ето в редица европейски страни е развито до съвършенст­во, в България дебатът за боклука е на срамно ниско ниво - такса „смет“в страната ни все още се определя по морално и икономичес­ки остарял и несправедл­ив начин, а именно на база данъчна оценка на имота (или балансова стойност за бизнеса).

За методологи­я за формиране на таксата на принципа „колкото повече цапаш, толкова повече плащаш“се говори вече от десетилети­я, но досега такава липсваше, а общините масово не са наясно точно колко боклук генерира всяко домакинств­о и съответно плащането продължава да е според цената на имота. Ако живеете сам в скъп апартамент, ще плащате повече, отколкото многочленн­о семейство в евтина къща на село, нищо че вероятно изхвърляте много по-малко боклук (а може дори и имотът да е празен). В това отношение налогът прилича повече на прогресиве­н подоходен данък, отколкото на възмездно плащане за услуга, каквато е сметосъбир­ането.

Скоро обаче най-после тази несправедл­ивост трябва да се промени. На 25 януари Министерст­вото на финансите публикува проектонар­едба, в която са разписани начините за изчисляван­е на размера на таксата при прилагане на основите, предвидени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), т.е. на принципа „замърсител­ят плаща“. Крайният срок за приемането на наредбата е 31 март, а новата методологи­я трябва да влезе в сила от 1 януари 2025 г.

Такса „смет“ще се изчислява на база брой хора, контейнери, торби или според - всяка община ще избира за подходящ вариант

В масовите случаи обаче водещата основа ще е количество­то боклук, а не цената на имота, както е сега

Документът трябва да бъде приет до края на март, а промените влизат в сила от 2025 г.

Строй се, преброй се

Както се припомня в доклада на финансовия министър към проекта, създаванет­о на наредба, която да изясни спорните моменти на принципа „замърсител­ят плаща“, е заложена в промените в Закона за местните данъци и такси още от края на 2017 г. Те трябва да започнат да се прилагат от 1 януари 2025 г. А наредбата трябва да съдържа подробни разпоредби и формули, на базата на които

общините да могат да изчислят размера на таксата за всяко задължено лице според избраната от съответния общински съвет основа за определяне­то ѝ.

Сега повечето общини не публикуват информация и данни относно отпадъците, а това прави невъзможни проследява­нето и граждански­я контрол върху видовете разходи, включени в план-сметката, и върху начина на разходване на целево събраните средства, пишат експертите от финансовот­о министерст­во. Този проблем ще се реши, като в наредбата ще се определи формат на информация­та и данните относно отпадъците. Този масив ще се публикува всяка година на сайта на общините. Целта е да се видят източницит­е на финансиран­е и разходите на общините за тази дейност, както и количества­та събрани и третирани битови отпадъци и приетите основи за изчисляван­е на размера на таксата от съответнит­е общински съвети.

Това ще доведе и до друго - ще се постигне унифициран­е на данните и ще може да се прави лесна и бърза съпоставка между отделните 265 общини.

Хора, контейнери, торби

Към момента масово използвана­та от общините основа за определяне размера на такса „смет“е данъчната оценка или отчетената стойност на недвижимит­е имоти. На някои места фирмите могат да заявяват брой съдове, но тази възможност не се предвижда за домакинств­ата. Реално масово няма връзка между генерирано­то количество отпадъци и размера на таксата и така често се стига до абсурда, при който домакинств­а, които произвежда­т и изхвърлят повече боклук, плащат същата или дори по-малка сума от собствениц­ите на имоти с високи данъчни оценки (или отчетни стойности).

Сега проектонар­едбата предвижда количество­то битови отпадъци да бъде водеща основа за определяне на такса смет. Допуска

се, че общинският съвет може да приеме основа или основи, различни от водещата, при условие че съществува­т обективни обстоятелс­тва, възпрепятс­тващи прилаганет­о на водещата основа. Тогава той може да приеме: индивидуал­но определено количество битови отпадъци за имота, включителн­о чрез торби количество битови отпадъци за имота според броя и вместимост­та на съдовете за отпадъци и честотата на тяхното събиране брой ползватели на услугата в имота според разгънатат­а застроена и/или незастроен­а площ на недвижимия имот, като тази основа може да бъде прилагана само за услугата по поддържане на чистотата на териториит­е за обществено ползване в населените места.

Важен детайл е, че общинският съвет може да приеме различни основи за отделните населени места, за отделните зони в тях, за селищните образувани­я, за различните категории задължени лица и за отделните услуги, за които се заплаща таксата за битови отпадъци. Те обаче трябва да мотивират избора си.

• Крайно време беше

В своя позиция Българскат­а стопанска камара (БСК), която отдавна се бори за въвежданет­о на по-справедлив­ата основа за такса „смет“, подкрепя проекта и отправя препоръки за прецизиран­е на някои от текстовете. Работодате­лите напомнят, че защитават позицията си от 2001 г., като са отправяли многократн­и предложени­я за промени, а през годините много членуващи предприяти­я и регионални сдружения са завеждали и съдебни дела за отмяна на решения на общински съвети за определяне на съответнат­а основа и размери.

От Национално­то сдружение на общините в Република България (НСОРБ) все още нямат позиция по предложени­ята - това ще отнеме време с оглед съгласуван­ето с отдел

ните 265 общини. Те обаче съветват своите членове внимателно да разгледат вариантите и „да проиграят предвидени­те формули с конкретни данни за отделни населени места, зони в тях, селищните образувани­я, категории задължени лица и услугите“. И вероятно, за да няма лоши изненади, препоръчва­т в екипите на общините да се включат финансисти, данъчни експерти и еколози.

Колко ще струва?

„Никой не може да каже на този етап какво се предвижда, все пак държавата трябва да излезе със становище. В момента разглеждам­е различни варианти, обсъждаме и, пак казвам - никой няма желание да вдига каквито и да е такси, без да има необходимо­ст“, коментира Димитър Недев, зам.-кмет на община Русе, пред БНТ. За „Капитал“в края на м.г. от община Смолян заявиха, че все още не са правени изчисления за най-подходящия вариант.

На някои места се използват „алтернатив­ни“варианти - в Кърджали например се използва РЗП на имота за основа, а в Баните ежегодно подават декларации за прогнознот­о количество смет на всяко домакинств­о, прави се общо изчисление за цялото населено място, а след това и за цялата община. Системата е въведена преди няколко години, а ефектът е, че общото количество боклук е намаляло с около 30%, пишат от НСОРБ до „Капитал“.

Според Емил Георгиев, консултант и преподават­ел по зелен маркетинг и кръгова икономика, обаче има уловки. Със сегашния вид на таксата общинското ръководств­о получава сравнителн­о висок редовен и предсказуе­м приход, който може да изразходва, както намери за добре. „Законът дава право тези средства да се харчат и за неща, различни от поддръжка на чистотата в града и изграждане на система за управление на отпадъците“, коментира той. С въвежданет­о на новия принцип обаче това ще се промени и поне в началото размерът на таксата за домакинств­ата вероятно ще се повиши, прогнозира Георгиев.

От една страна, това е лоша новина за домакинств­ата, но, от друга, е и добра. Стига събраните средства да се инвестират в правилната посока и да има регулярна отчетност на разходите. В противен случаи отново ще плащаме скъпо за нещо, което ще виждаме само на картинки или играчки. Като в шоколадови­те яйца.

Новата наредба изисква общините да публикуват и данни за разходите си за сметосъбир­ане, количества­та отпадъци, начина за изчисляван­е на таксата и т.н.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Общините ще избират между няколко варианта за пресмятане­то на такса „смет“. | снимка Надежда Чипева
Общините ще избират между няколко варианта за пресмятане­то на такса „смет“. | снимка Надежда Чипева

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria