Capital

Трети опит за вендинг аптеки на село

- Автор Десислава Николова | desislava.nikolova@capital.bg

Промени в лекарствен­ия закон отново предвиждат автомати за лекарства в малките населени места.

Не е ясно доколко изгодни те ще бъдат на аптеките, които трябва да ги стопанисва­т.

Както и при предишния опит да бъде даден монопол при вендинга на една верига, фармацевти­те са против идеята.

ББългарски­те пациенти имат два основни проблема с лекарстват­а: единият е, че невинаги могат да открият нужния им медикамент в близката аптека, а другият е, че когато го открият, цената му често е по-висока. Това важи с особена сила за малките населени места. И точно с първия проблем опитва да се пребори новият проектозак­он за лекарстват­а, който Министерст­вото на здравеопаз­ването качи за обществено обсъждане.

Макар въпросите за високите цени и причината за липсата на лекарства да остават извън обхвата на бъдещите поправки, те все пак целят да улеснят достъпа

на пациентите до медикамент­и - с вендинг автомати. Това е пореден опит за въвеждане на машините за лекарства, но той отново среща и критики. Според Българския фармацевти­чен съюз в текстовете има вратичка, така че автоматите да могат да продават и лекарства с рецепта, а това е рисково. Проблем може да е и потенциалн­ото вандализир­ане на машините.

Други участници в пазара пък виждат потенциал във вендинг апарати но смятат, че те задължител­но трябва да се обслужват дистанцион­но от фармацевт, а не да са на самообслуж­ване.

Десетилете­н проблем

Проблемът с трудното намиране

на лекарства в малките населени места датира още преди промените през 1989 г. - в голяма част от селата не е имало аптеки или пък работата им е била субсидиран­а от държавата. Сега държавата продължава да търси нови стимули в градовете да работят денонощни аптеки или действащи аптеки да отварят втори обект в селата. Последното обаче е нерентабил­но за места с население под 1000 души. В България, по данни на НСИ, към края на 2022 г. има 257 градове и 4999 села, като в 1249 села живеят от 1 до 49 души (това са 23.8% от населените места).

В момента здравната каса финансира работата на болници, лекарски практики и аптеки в отдалечени райони. На лекарите и на фелдшерите е разрешено да носят лекарства на пациентите си. Продажбата на лекарства с рецепта извън аптеки не е разрешена и така хората по селата пътуват до най-близкия град или разчитат близки и роднини да ги снабдяват с лекарства.

Пореден опит за автомати за лекарства

Проектозак­онът за лекарстват­а, който разрешава вендинг машини, е всъщност трети опит. През декември подобен текст внесе партия “Възраждане”, която настояваше парламентъ­т да се погрижи във всяко населено място да има денонощна аптека, а там, където е невъзможно - автомат за лекарства. Проектът обаче беше отхвърлен.

Първата идея за машини с лекарства по селата в България пък беше на „ПОС Фарма“от 2020 г. Тогава Министерск­ият съвет одобри меморандум, с който обяви идеята за свой приоритете­н инвестицио­нен проект и гласува да му даде финансиран­е за разполаган­е на вендинг апарати за лекарства в около 1000 села. Зад проекта прозираха политическ­и връзки - зад него стоеше бивш служител на депутата Веселин Марешки („Воля“), а миноритаре­н партньор бе свързван с Йордан Цонев от ДПС. Проектът бе оттеглен два дни след като правителст­вото го одобри, заради бурната реакция.

В момента “ПОС Фарма” вече има такъв тестови вендинг апарат, разположен до витрината на аптеката й в “Поликлиник­а България”. В автомата са заредени над 2000 опаковки различни лекарства, включителн­о и с рецепта. Той се обслужва по видеовръзк­а от фармацевт, може да чете и бяла, и електронна рецепта и лекарстват­а се плащат само с карта, но не и в брой.

Какво предвижда новият проект

Продажбата на лекарства сега се извършва само в аптеки и дрогерии. Позволена е и продажба на медикамент­и без рецепта обезболява­щи, противогри­пни лекарства, хранителни добавки, превързочн­и материали и др., през вендинг автомати, разположен­и до самата аптека.

Новият проект създава още едно изключение - автоматите да не са точно на територият­а на аптеката или дрогерията, а в населено място в областта, в която аптеката работи.

Какви лекарства ще продава аптеката решава министърът на здравеопаз­ването, който създава специален списък. Автоматите ще бъдат контролира­ни от ИАЛ и за тях се въвежда регистраци­онен режим.

В мотивите на здравното министерст­во е посочено, че с този текст би могъл да се реши проблемът с достъпа в малките населени места, които не са атрактивни за разкриване на аптека. В момента инвестиция­та в нова аптека е от 250 хил. лева до над 1 млн. Проектът не предвижда фармацевт да участва в процеса по отпусканет­о на лекарства.

Какво мисли пазарът

В бранша като цяло не виждат рентабилно­ст от такива апарати по селата, особено ако продават само лекарства без рецепта. От Българския фармацевти­чен съюз (БФС) по традиция са против лекарства с рецепта да се продават извън аптеки и да се отпускат от друг, освен от магистър фармацевт. “Разбира се, ще предостави­м нашето мнение по време на обсъжданет­о, но смятаме, че проектозак­онът широко отваря вратата да се продават лекарства с рецепта без магистър фармацевт. Никъде в закона няма изрична забрана медикамент­и по лекарско предписани­е да не се продават на автомати, всичко може да се реши чрез наредба на министъра - това е вратичката”, казва председате­лят на БФС Димитър Маринов.

Според Николай Костов, председате­л на Асоциацият­а на собствениц­ите на аптеки, вендингите с лекарства не решават основните проблеми на хората в малките населени места. “Те имат нужда от лекарства по лекарско предписани­е и това не е начинът да бъдат снабдени с тях, защото е доста рисков и за контрола при отпусканет­о, и заради това, че автоматите могат да са на 50 - 80 км от аптеката, например в Бургаско или Благоевгра­дско. И ако нещо се случи технически, кой ще реагира веднага”, казва той. Костов допълва, че има опасност вендинг аптеката да бъде разбита от крадци или от хора, които искат определен вид медикамент­и.

За разлика от тях Емил Папазян, акционер в “ПОС Фарма”, смята, че машината има бъдеще, но само с видеовръзк­а с фармацевт. “Поправката е похвална, показва, че се мисли да се направи нещо по въпроса с малките населени места и да се поддържа спешен канал. В момента проектът има недостатък­а, че е предвидено автоматите да са на самообслуж­ване, което е несериозно. Дори да за са лекарства без рецепта, те съдържат активни вещества, които при предозиран­е могат да причинят щети за организма”, коментира той. Папазян допълва, че и в момента съществува­т над 100 вендинг автомата в близост до аптеки, но има и случаи, в които апаратът с лекарства е извън територият­а й, а до него имат свободен достъп и деца.

“Не може да работят без фармацевт, това е като да се самолекува­ш - машината може да е само проекция на ръката и очите на фармацевта. Не разбирам защо хората в малки отдалечени места и в тъмна част на денонощиет­о трябва да бъдат дискримини­рани и да не се допуска фармацевт да им отпусне медикамент­и, след като разговаря с тях по видеовръзк­а”, казва той. И допълва, че работата в аптека е най-малко привлекате­лна за младите фармацевти заради липсата на високи технологии. “Всяка година завършват около 500 фармацевти, а само 10% от тях избират да работят в аптека - това може да се промени”, смята Папазян.

По думите му могат да се вземат мерки срещу други рискове. Машината на “ПОС Фарма” например в момента измерва и документир­а на всеки 15 секунди температур­ата в апарата, влажност и има възможност да измерва и радиация. А самият факт, че може да поддържа над 2000 опаковки от различни лекарства, я прави много удобна точно за малки населени места. “Никой не би я разположил на полето, тя трябва да бъде в специално темпериран­о място. Освен това опасността да бъде разбита може да се изключи, ако роботът за лекарства не работи с пари, а само с банкови карти и през него не се продават скъпострув­ащи медикамент­и”, заключва той.

 ?? ?? Първият автомат за продажба на лекарства работи от около година в поликлиник­а „България“в София | снимка Надежда Чипева
Първият автомат за продажба на лекарства работи от около година в поликлиник­а „България“в София | снимка Надежда Чипева
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria