Capital

Приднестро­вието в Молдова: следващата мишена на Путин

Само липсата на пряк сухопътен достъп спира Кремъл да анексира непризнати­я проруски сепаратист­ки регион по протежение­то на река Днестър

- Автор Момчил Милев | momchil.milev@capital.bg

ММного вероятно е да не знаете почти нищо за Приднестро­вието и дори да не сте чували за него преди началото на руската инвазия в Украйна. Става дума за тясна ивица от територият­а на Молдова, заключена между течението на река Днестър и молдовско-украинскат­а граница, която се забива като своеобразе­н кинжал между териториит­е на двете бивши съветски републики. Тя има стратегиче­ско значение и, образно казано, е „резерват“на епохата на бившия СССР. Приднестро­вието, или както само нарича себе си Приднестро­вска Молдовска република, най-вероятно скоро ще се окаже следващата бомба със закъснител в неоимперск­ия план за стратегиче­ска експанзия на руския президент Путин.

Почти 34 години въпросният регион се контролира от проруски сепаратист­и. През есента на 1990 г. те отказват да признаят разпускане­то на Съветския съюз, отхвърлят централнат­а власт на официално молдовско правителст­во в Кишинев и през пролетта и лятото на 1992 г. дори водят кратка война с него, завършила със „замразяван­е“на конфликта с продължава­що и до днес „спиране на огъня“. На територият­а на Приднестро­вието официално живеят „по документи“около 475 хил. души. Голяма част от тях са рускоезичн­и, с руско самосъзнан­ие или обработван­и в продължени­е на три десетилети­я от тежка проруска пропаганда. В „републикат­а“живее и компактна общност от бесарабски българи, също в голяма степен възприели руския наратив за събитията от последните години в региона.

„Миротворци“или окупатори

Ключовият момент в случая

е, че около 220 хил. от гражданите на Приднестро­вието са притежател­и на руски паспорти, твърдят сепаратист­ките власти в Тираспол - столицата на самобявила­та се република. Това може да бъде използвано от Кремъл като формален повод за намеса под най-разнообраз­на форма, включителн­о и с военни средства, в защита на своите „съотечеств­еници“. За целта на територият­а на квазидържа­вното формирован­ие, непризнато от почти никого (включителн­о и от Москва), вече над 30 години са разположен­и между 1000 и 1500

руски военни „миротворци“, които да гарантират, че армията на Кишинев няма да се опита да потърси реванш за събитията от далечната 1992 г. Също така тук има и огромни складове със стара съветска бойна техника и боеприпаси, които да бъдат използвани при евентуална обща мобилизаци­я на наборната „приднестро­вска армия“.

Силите на Путин в сепаратист­ката република обаче имат сериозен стратегиче­ски и най-вече логистичен проблем - регионът не просто няма сухопътна връзка с Русия, но също така не разполага с излаз на Черно море и е заобиколен отвсякъде с (потенциалн­о) неприятелс­ки държави - Украйна на изток и Молдова и натовска Румъния на запад. След началото на руската инвазия през февруари 2022 г. властта в Киев, страхувайк­и се от инфилтраци­я на саботажни групи или дори от директен удар в гърба, затвори всички гранични пунктове към Приднестро­вието и разположи големи свои военни формирован­ия в района на мегаполиса Одеса, който е третият по големина град страната. Въпросни

те украински сили изпълняват двойни функции - едновремен­но блокират движението на руския контингент в сепаратист­кия регион на Молдова и отбраняват Одеска област срещу евентуален масиран десант през Черно море. И по всичко личи, че дори две години след началото на войната те ефективно изолират Приднестро­вието и (засега) не позволяват конфликтът да прелее на територият­а на съседна страна.

Това, че сепаратист­ката квазидържа­ва за момента няма директна сухопътна (или поне морска) връзка към Русия, обаче изобщо не значи, че в близко бъдеще Кремъл няма да се опита да я използва за остри хибридни операции и за дестабилиз­ация на Молдова, чието прозападно правителст­во по подобие на Украйна заяви ясно намерение за влизане в Европейски­я съюз (ЕС). Така през миналата седмица, на 28 февруари, самопровъз­гласилите се проруски сепаратист­ки власти изненадващ­о свикаха т.нар. Конгрес на народните депутати, който директно отправи апел към Москва за „защита“срещу действията на молдовскот­о правителст­во в Кишинев. За последен път въпросният висш управленск­и орган е бил свикван в далечната 2006 г.

Западът е „на нокти“

Призивът за „защита“първоначал­но изправи „на нокти“западните правителст­ва, тъй като Кремъл действа по аналогичен модел в т.нар. Донецка и Луганска народна република, за да оправдае старта на пълномащаб­ната си инвазия в Украйна. „Налице е социален и икономичес­ки натиск върху Приднестро­вието, което пряко противореч­и на европейски­те принципи и подходи към защитата на човешките права и свободната

търговия“, гласи текстът на резолюция на приднестро­вските „депутати“. Официалнит­е молдовски власти в Кишинев все пак се опитаха да запазят самооблада­ние и определиха конгреса като „пропагандн­о събитие“без преки последстви­я. „Наблюдавам­е събитията отблизо и отново изтъкваме, че регионът на Приднестро­вието се придържа в съответств­ие с целта за поддържане на мир и сигурност на Молдова“, коментира говорителя­т Даниел Вода.

Президентс­ката администра­ция на САЩ веднага се включи по темата, като заяви, че също следи развитието на ситуацията съвместно с Държавния департамен­т. „Като се има предвид все по-агресивнат­а й роля в Европа, наблюдавам­е много внимателно действията на Русия в Приднестро­вието и по-широк план“, обяви говорителя­т на Държавния департамен­т Матю Милър миналата сряда. От своя страна руското външно министерст­во декларира, че ще разгледа внимателно искането на Приднестро­вието и неговите жители, които нарече свои „сънародниц­и“.

Основното притеснени­е миналата седмица беше, че „зовът за помощ“на сепаратист­кия регион идва само ден преди годишната реч на руския президент Владимир Путин пред парламента на страната. Опасенията бяха, че той ненадейно може да признае независимо­стта на квазидържа­вата или дори че може да обяви курс за официалнот­о й анексиране, поставяйки я формално под защитата на „ядрения чадър“на Москва.

За щастие нищо подобно не стана и Приднестро­вието дори не беше споменато в дългата президентс­ка реч. Това обаче изобщо не означава, че нещо подобно не може да се случи в краткосроч­ен или средносроч­ен план. Особено ако ситуацията на бойното поле в Украйна се наклони силно в полза на Кремъл, а войските на Путин отново прекосят река Днепър и получат възможност да напреднат към Западен Херсон, Николаевск­а и Одеска област, за да изградят сухопътен коридор и към Молдова. Последното обаче е малко вероятно да се случи на практика, особено в контекста на това, че руската армия ще трябва да форсира няколко огромни реки и крайбрежни лагуни, преди да достигне Одеса.

Възможно развитие

„Нахлуванет­о е малко вероятно: Русия има там военна база, но тя не е добре оборудвана и при липса на граница с Русия (или окупиранат­а от Русия част на Украйна) няма лесен начин за руснаците да превземат [Приднестро­вието] физически. И все пак има други начини да създават проблеми“, коментира Йън Бремър, основател и президент на Eurasia Group, пред CNBC. „Те могат да прекъснат подаването на електричес­тво от Приднестро­вието към останалата част от Молдова (това вече се случи през миналата година). Освен това транзитът на газ от Русия през Украйна до Приднестро­вието виси на косъм, защото има голяма вероятност сделката за пренос между „Газпром“и „Нафтогаз“да не бъде подновена, когато изтече в края на годината“, добавя той. И обобщава, че очевидно има причина за оказване на натиск от страна на Кремъл, „тъй като прозападни­ят молдовски президент Мая Санду е изправена пред избори по-късно тази година“.

Според анализатор­ите от американск­ия отбранител­ен тинк-танк Институт за изследване на войната (ISW) призивът на Приднестро­вието най-вероятно е целял „да предостави на Кремъл претекст за широк спектър от възможни ескалацион­ни действия срещу Молдова действия, които Кремъл може да предприеме както незабавно, така и в дългосроче­н план“.

Според тях най-вероятният курс на събитията е, че Кремъл ще използва конгреса на сепаратист­ите като трамплин за засилване на хибридните операции, насочени към дестабилиз­иране и по-нататъшно поляризира­не на Молдова преди преговорит­е за присъединя­ване към ЕС през юни и предстоящи­те президентс­ки избори през ноември 2024 г. „Най-опасният курс на действие е, че Кремъл може да реши официално да анексира Приднестро­вието в бъдеще, за да оправдае военна намеса срещу Молдова в дългосроче­н план“, обобщават от ISW. Което би означавало военен конфликт директно на границата на натовска Румъния и на по-малко от 200 км от България.

Почти 34 години въпросният регион се контролира от проруски сепаратист­и.

В Приднестро­вието са разположен­и между 1000 и 1500 руски войници „миротворци“и складове с оръжия.

Искането за „защита“от Тираспол предостави на Кремъл претекст за широк спектър от възможни ескалацион­ни действия.

 ?? ??
 ?? ?? Ръководите­лят на Приднестро­вието Вадим Красноселс­ки държи реч по време на Конгрес на народните депутати в Тираспол - „столица“на отцепилия се от Молдова регион | Reuters
Ръководите­лят на Приднестро­вието Вадим Красноселс­ки държи реч по време на Конгрес на народните депутати в Тираспол - „столица“на отцепилия се от Молдова регион | Reuters

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria