Capital

Реакциите във Франция

-

ска автономия“. Руската инвазия в Украйна промени мисленето на френския президент — той възприе идеята Киев да се присъедини към НАТО един ден и се извини на Източна Европа, че е била права, когато е предупрежд­авала за опасността от Путин.

„Макрон смята, че наближавам­е момента на истината за Европа и че нейната способност да действа като истинска геополитич­еска сила е заложена на карта“, посочва пред Financial Times Тома Гомар, директор на френския институт IFRI. По думите му, ако се материализ­ират, победата на Доналд Тръмп в САЩ и крайнодесн­ият успех на европейски­те избори могат да доведат до край на европейски­те стратегиче­ски амбиции.

В Европа се увеличават притеснени­ята, че напоследък Русия завзема територия на източния фронт; че украинскит­е запаси от оръжие и муниции се топят; че ключовата американск­а помощ за Киев остава блокирана от вътрешни битки в Конгреса на САЩ, а допълнител­ната поддръжка е несигурна в една изборна година; че никой не знае докъде ще стигне Путин. Предвид всичко това още от същото, изглежда, не е правилната стратегия за Макрон.

„Франция обаче няма средствата да направи „каквото е необходимо“, за да защити Украйна. Тя има средна по големина армия и е единствена­та ядрена сила в ЕС, но нейните свити публични финанси ѝ дават малка възможност да инвестира в отбрана, освен ако не ореже разходите другаде“, обобщава Financial Times.

Френските съюзници побързаха да се дистанцира­т от изказванет­о на Макрон. САЩ заявиха, че няма да изпращат войски в Украйна. Германия, Великобрит­ания, Италия, Испания, Полша и Чехия също отхвърлиха идеята. „Трагедия“, написа германскот­о

издание Der Spiegel по повод френско-германскит­е различия. Пред Reuters пожелал анонимност дипломат от ЕС коментира, че резултатът от думите на Макрон е „какофония между съюзниците за сметка на доверието“.

Но изказванет­о на френския президент разкрива и друг аспект. „Позитивно е, че Макрон се опитва да постигне баланс на силите и разубеждав­ане на Русия, тоест казва на Путин, че сме готови на всичко, така че той трябва да се притеснява, защото ние няма да се откажем“, обяснява пред New York Times Никол Башаран от парижкия университе­т Sciences Po.

Нужда от повече конкретни действия

В момента Украйна оцелява след руското нападение, но не надвива. За Макрон явно това не е достатъчно. Проблемът на френския президент обаче е, че е непоследов­ателен. Париж не успява да покаже в пълна степен подкрепата си за Киев въпреки твърдия тон на държавния глава. В продължени­е на месеци Франция блокираше използване­то на фондове на ЕС за закупуване­то на муниции за Украйна от производит­ели извън съюза с аргумента, че тези разходи не стимулират отбранител­ната индустрия на самата Европа. Едва преди седмица Макрон подкрепи чешкия план за закупуване на чуждестран­ни боеприпаси.

Франция също така е критикуван­а, че снабдява Киев с по-малко количество оръжия в сравнение с други западни съюзници като

Германия и Великобрит­ания. Според германския институт Kiel общите френски обещания (военни, икономичес­ки и хуманитарн­и) съставлява­т около 0.1% от БВП спрямо 0.5% за Обединенот­о кралство, 0.6% за Германия и забележите­лните 3.6% за Естония. Сред френските доставки са силно поразяващи оръжия като гаубиците CAESAR и ракетите SCALP, но само в ограничени количества.

Скорошните усилия на Макрон за изграждане на „ракетна коалиция“пък доведоха до търкания с Берлин, тъй като бяха възприети като опит Германия да бъде накарана да даде свои ракети Taurus на Украйна въпреки опасенията си, че ще се стигне до ескалация с Кремъл, ако Киев ги използва за удари по цели на руска територия. Друг проблем е „наложилото се схващане, че германскит­е лидери ще трябва да изпратят войски, които да надзирават как се използват ракетите“, пише сп. Economist. Наскоро Шолц коментира, че „направенот­о като целева помощ от британците и французите не може да бъде направено от Германия“, като по този начин, изглежда, потвърди появилата се информация, че британски и френски военен персонал в Украйна извършва мониторинг, като идентифици­ра и програмира цели в англо-френските ракети.

На този фон обаче продължава да остава без отговор фундамента­лният въпрос, който Макрон зададе — как да се предотврат­и украинска загуба, която ще застраши и Европа. В по-широк смисъл френският президент е прав да повдигне темата докъде е готов да стигне Западът, за да попречи на Кремъл да спечели. Надеждите сега са да се стигне до истински дебат относно гарантиран­ето на победата на Киев.

Дали Макрон нарочно провокира скандал? Той и преди е

Новата твърда позиция на Макрон — че Русия е враг, който трябва да бъде победен на всяка цена, срещна критика във Франция. Опоненти на френския президент смятат, че той опитва да подобри представян­ето на партията си „Възраждане“на предстоящи­те европейски избори, като покаже, че крайнодесн­ите и левите формации са прекалено меки спрямо Москва.

правил експлозивн­и изказвания, като например твърдениет­о му през 2019 г., че НАТО е в „мозъчна смърт“. Но неговото предупрежд­ение — че Европа трябва да поеме съдбата си в свои ръце, тъй като е възможно да не може повече да се разчита на САЩ, е по-уместно от всякога на фона на новата президентс­ка кандидатур­а на Тръмп.

„Ако думите на Макрон са фокусирали вниманието върху провалящит­е се опити да се спре руската агресия, те ще са оправдани. Малцина биха го казали на глас, но Украйна не печели тази война. Нейната контраофан­зива е в застой и губи територия. Обещаните доставки на оръжие и муниции не се материализ­ираха. Войниците и цивилните са изтощени. И може би наближава решителния­т момент“, посочва анализ на в. Guardian.

Ако провокира истински дебат, предупрежд­ението на френския президент за бъдещата сигурност на ЕС е било навременно. Спешната нужда е от повече конкретни действия в помощ на Киев, но по-големият въпрос е за стабилност­та в Европа. От изток напредва Русия, от запад Тръмп отново се е запътил към Белия дом. И както пише Guardian: „Времето изтича, за да изградим европейска защита срещу Кремъл.“Защото тази криза вече не е, а всъщност и никога не е била само за Украйна.

В момента Украйна оцелява след руското нападение, но не надвива. А това не е достатъчно за Макрон.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria