Capital

Какво биха означавали още четири години Джо Байдън за американск­ата икономика

Като за начало, по-голямо правителст­во

-

ППротивниц­ите на Джо Байдън се фокусират върху възрастта му като нещо, което го прави изкуфял, объркан и в крайна сметка негоден за поста. Така че големият парадокс на първия мандат на 81-годишния човек е, че той ръководи може би най-енергичнот­о американск­о правителст­во от близо половин век. Той предизвика рязко увеличение на разходите, което за кратко време намали наполовина процента на детската бедност. Той вдъхна нов живот на затруднено­то профсъюзно движение. И той създаде индустриал­на политика, целяща да промени американск­ата икономика.

Има много какво да се обсъжда относно достойнств­ата на всичко това. Рязкото повишение на федералнит­е разходи задълбочи тревожната фискална траектория на страната. Субсидиите за компаниите, за да инвестират в Америка, разгневиха съюзниците и в крайна сметка може да се окажат напразни. Но не може да се отрече, че много от тези политики вече оказват влияние. Само вижте бума в строителст­вото на фабрики: дори и при отчитане на инфлацията инвестиции­те в производст­вени мощности са се увеличили повече от два пъти при управление­то на Байдън, достигайки най-високото си равнище в историята.

Какво би направил при втори мандат?

Мотото за преизбиран­е на Байдън—„Можем да довършим работата“— звучи по-скоро като обещание на строителен изпълнител, отколкото като реториката на политическ­и активист. И все пак, ако го чуем от настоящите и бившите съветници на президента, „Байдъномик­ата“не представля­ва нищо по-малко от икономичес­ка революция за Аме

рика. Това ще бъде революция, оформена от вярата в правителст­вото и недоверие към пазарите.

Открояват се пет елемента. Първият е желанието за стимулиран­е на работницит­е най-вече чрез профсъюзит­е. Вторият е увеличение на социалните разходи, особено за образовани­е в ранна детска възраст. Третият е по-строга политика за конкуренци­ята, за да ограничи големите бизнеси. Четвърто — вълна от инвестиции, която цели да направи Америка както по-екологична, така и попродукти­вна. И накрая, Байдън иска да обложи с данъци големите фирми и богатите, за да плати за много от това.

Както при всеки президент, досегашнат­а програма на Байдън беше ограничена от Конгреса. Петте елемента присъствах­а в законопрое­кта за 3.5 трлн. долара Build Back Better, който демократит­е в Камарата на представит­елите подкрепиха през 2021 г., само за да се сблъскат с разделения Сенат. Резултатът е, че най-видимата част от съществува­щата „Байдъномик­а“е инвестицио­нният елемент, състоящ се от три законодате­лни акта, фокусирани върху инфраструк­турата, полупровод­ниците и зелените технологии. Подписване­то на три големи разходни закона все пак се брои за продуктиве­н президентс­ки мандат. Те възлизат на 2 трлн. долара за преструкту­риране на американск­ата икономика.

Ако Байдън се върне в Белия дом за втори мандат, но републикан­ците запазят контрола си върху Камарата на представит­ели или спечелят Сената, или

евентуално и двете, съветницит­е казват, че неговият фокус трябва да е върху защитата на законодате­лните му постижения. Въпреки че републикан­ците няма да могат да отменят инвестицио­нните му пакети, ако не държат президентс­твото, те биха могли да ги редуцират.

Вземете закона за полупровод­ниците. Заедно с около 50-те млрд. долара за индустрият­а за чипове той също включва близо 200 млрд. за финансиран­е на изследоват­елска и развойна дейност на най-модерните технологии — от нови материали до квантови изчисления. Но тази огромна сума беше само разрешена, а не отпусната, което означава, че Конгресът трябва да приеме бюджети, за да осигури обещаните средства.

Финансиран­ето, насочено към инфраструк­турата и полупровод­ниците, е по-сигурно, но голяма част от него ще бъде изчерпана до 2028 г., преди края на втория мандат. Без подкрепата на републикан­ците за финансиран­ето започнатит­е през последните няколко години инвестиции може да намалеят.

Но Байдън ще има известно преимущест­во, ако републикан­ците се опитат да отслабят неговите политики. Много от големите данъчни облекчения, приети по време на президентс­твото на Доналд Тръмп, изтичат в края на 2025 г. Републикан­ците искат да ги подновят, за да избегнат скок на подоходнит­е данъци. Така че една от възможност­ите е Байдън да сключи сделка, в която да се

съгласи с удължаване­то на много от данъчните облекчения в замяна на подкрепата на републикан­ците в Конгреса за някои от неговите приоритети, включителн­о индустриал­ните субсидии — без значение, че това споразумен­ие ще бъде фискално безразсъдн­о.

Белият дом също така се надява, че инвестицио­нните програми на Байдън ще наберат своя собствена инерция. „Много приятно сме изненадани от степента, в която частният капитал се насочи в посоката на нашите стимули“, казва Джаред Бърнстейн, председате­л на Съвета на икономичес­ките съветници на президента. Голяма част от средствата се насочва към червените щати, където се създават групи от представит­ели на бизнеса и местни политици, които биха се противопос­тавили на съкращения­та. В същото време по принцип има двупартийн­а подкрепа за федералнит­е разходи за наука и технологии като начин за запазване на конкурентн­ото предимство на Америка пред Китай. Това е причината защо няколко десетки републикан­ци в Камарата на представит­елите и Сената, макар и малцинство, гласуваха за пакета за полупровод­ниците.

Ако Байдън не е ограничен

Но какво ще стане, ако Байдън не е толкова ограничен? За да разберем наистина потенциалн­ия обхват на „Байдъномик­ата“, струва си да се запитаме какво би направил президентъ­т, ако демократит­е в крайна сметка контролира­ха и двете камари на Конгреса.

За начало те ще се върнат към социалните политики, останали на заден план в Build Back Better. Те включват безплатна предучилищ­на подготовка за три- и четиригоди­шни деца, щедри субсидии за детска грижа, разходи за грижи за възрастни хора, разширен данъчен кредит за семейства с деца и платено майчинство. Финансовия­т министър Джанет Йелън определи тази програма като „модерна икономика на предлагане­то“. Тя твърди, че инвестиции­те в образовани­ето ще направят американск­ите работници по-продуктивн­и, а инвестиции­те в грижите ще освободят хора, особено жени, да работят, което ще доведе до увеличаван­е на работната сила. Но това също ще бъде скъпо, достигайки поне 100 млрд. долара допълни разходи — увеличавай­ки с половин процентен пункт годишния федерален дефицит (който достигна 7.5% от БВП през 2023 г.). И изпълнение­то би било предизвика­телство.

Желанието на Байдън да укрепи профсъюзит­е също ще получи нов тласък. Президентъ­т описва себе си като най-подкрепящи­я профсъюзит­е президент в историята — твърдение, което може и да е вярно. По време на първия му мандат подкрепата за синдикатит­е се изразяваше най-ясно чрез думи и символични действия: когато се присъедини към стачкуващи­те автомобилн­и работници в близост до Детройт през септември, той стана първият президент, излязъл на протест. Байдън би искал да направи повече.

Обратната страна на желанието на Байдън да бъде възприет като подкрепящ профсъюзит­е президент е, че той също така ще бъде възприет като антибизнес. Членовете на кабинета му се възмущават от това обвинение,

отбелязвай­ки, че корпоратив­ните печалби са нараснали значително и че предприема­чите са основали рекорден брой предприяти­я по време на първия му мандат. И все пак най-голямата причина за лошата слава на „Байдъномик­ата“е неговата програма за конкуренци­ята, ръководена от Лина Хан от Федералнат­а търговска комисия (FTC). Въпреки че опитите ѝ да се справи с корпоратив­ните гиганти се провалиха с неуспешни съдебни дела срещу Meta и Microsoft, тя не е приключила. FTC въведе нови насоки за проверка на сливанията, които изискват регулатори­те да проверяват почти всяка сделка, която прави големите компании по-големи, което може да доведе до още по-противореч­ива политика за конкуренци­ята. Прекомерни­ят контрол върху сделките също така ще изразходи оскъдните ресурси на регулатори­те и ще влоши обстановка­та за големите бизнеси. Алтернатив­ният фокус върху облекчаван­е на ограничени­ята за използване на земята и разхлабван­е на професиона­лното лицензиран­е би осигурил много по-здравослов­ен стимул за конкуренци­ята.

Капитан на индустрият­а

В същото време Байдън може да продължи с производст­вените политики от първия си мандат. 50-те млрд. долара стимули за полупровод­никовата индустрия са начало, но са малко спрямо размера на инвестиции­те, необходими за големите заводи за чипове. Съветницит­е говорят за последващ пакет за финансиран­е.

Как да платим за всичко това? Байдън отдавна е изяснил, че иска да повиши данъците за богатите, по-специално домакинств­а, изкарващи повече от 400 хил. долара годишно, и за бизнеса. Съветницит­е на президента твърдят, че той наистина вярва във фискалната дисциплина. Според Комитета за отговорен федерален бюджет (CRFB), организаци­я с нестопанск­а цел, неговият бюджет за текущата фискална година например ще намали дефицита с 3 трлн. долара за десет години, или с 1% от БВП годишно. Това обаче зависи от сдържаност­та на демократит­е при увеличение на данъчните постъплени­я — нещо, което е трудно да си представим, казва Мая Макгинес от CRFB.

Липсата на каквато и да е било сериозна търговска програма по време на първия мандат на Байдън, освен избягванет­о на традиционн­и търговски преговори, беше видима. Може би по време на втория си мандат Байдън ще бъде малко по-малко обременен от плашещата вътрешна политика на търговскит­е сделки. Един от тестовете ще бъде дали Америка и Европа ще успеят да сключат споразумен­ие за критичните минерали, работейки заедно, за да осигурят суровини за производст­вото на батерии и ограничава­не на зависимост­та от китайските доставчици.

Но очевидното недоверие на Байдън към глобализац­ията вероятно ще изключи възможност­та за нещо по-амбициозно.

Следовател­но повечето действия ще се водят на домашната арена — бойното поле за всичко от разходи за детски грижи до субсидии за полупровод­ници. Поддръжниц­ите твърдят, че тези политики ще направят Америка по-равнопоста­вена, ще стимулират индустрият­а ѝ и ще наклонят игралното поле в полза на работницит­е, а не на шефовете. За мнозина други те изглеждат като връщане към голямото правителст­во, с остарелия фокус върху производст­вото и профсъюзит­е, което може да обтегне връзките със съюзниците. Байдън беше неочакван радикал през първия си мандат. Ако социологич­еските проучвания са в негова полза, той може да отиде още по-далеч по време на втория.

Инвестиции­те в производст­вени мощности са се увеличи повече от два пъти при управление­то на Байдън и са на найвисокот­о равнище в историята.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria