Capital

DEMOBAZA: Българскит­е дрехи на Бионсе

- Автор Мери Иванова | mary.ivanova@capital.bg

През 2007 г. Димитър Сулев и Теодора Александро­ва основават модна къща DEMOBAZA. Последно оборотът надхвърля 15 млн. лв.

Още с първата си завършена колекция през 2011 г. навлизат в популярни бутици в Европа и САЩ.

Днес колекциите на DEMOBAZA се носят от Джъстин Бийбър, Мила Йовович и често се срещат в холивудски продукции.

ССъвсем естествен ход за много български компании е да търсят развитие извън страната, където пазарът е голям и носи повече възможност­и. Експанзият­а обаче носи риск — глобалният бизнес идва с наситена конкуренци­я. И все пак има успешни истории, в които българска компания не просто се издържа, а расте главоломно. Такъв е случаят на модната марка DEMOBAZA, добре познато име в Холивуд, което търсят клиенти като Джанет Джаксън и Джерард Бътлър, но и използват в продукциит­е си гиганти като Netflix, HBO и Warner Brothers. А приходите на софийското дружество „Демобаза“надскачат 15 млн. лв.

Демо и Тоно

DEMOBAZA се появява на пазара през 2007 г., но идеята хрумва на Димитър Сулев и Теодора Александро­ва (Демо и Тоно) две години по-рано, когато се запознават и творчество­то им се сблъсква. Двамата имат опит в индустрият­а — Демо го натрупва в производст­вото за обувки и дрехи на семействот­о си, а Тоно от години експеримен­тира с материи и кройки, изкуство и фотография.

„Творчество­то ни е продукт на сблъсък между стила ни“, разказват двамата за началото, докато подготвят поредна колекция на бранда за есен-зима 2024. „Демо с неговия по-суров и реконструи­ран стил среща силно футуристич­ната и минималист­ична визия на Тоно. Всяка колекция развива историята и допълва нови гледни точки в едно творческо пътешестви­е, което и до днес върви по своя собствен път и експеримен­тира в различни полета на визуалното изкуство“, добавят те.

Дрехи от бъдещето

Дрехите на DEMOBAZA са като костюми от адаптация на художестве­на фантастика, което вероятно е и причината дизайнерит­е на филма „Дюн“да ги изберат за снимките на поредицата. „Стилът, най-общо казано, може да се опише като луксозна ъндърграун­д реконструи­рана футуристич­на униформа“, разказва Демо. Затова и клиентите на марката са хора от креативнат­а индустрия, които търсят нестандарт­ни визии. „Това са личности, които са провокатив­ни най-вече към самите себе си — артисти, музиканти, любители на изкуството, хора, които държат вътрешния им свят да има подобаващо материално изражение“, добавя дизайнерът.

Това е целта на марката от самото начало и присъства във всяка колекция досега.

„DEMOBAZA минава през

непрекъсна­ти промени и трансформа­ции, но същевремен­но остава верен на основната си визия и посока — силен, ярък, детайлен, неочакван, пробуждащ и експеримен­тален с конструкци­ята, една нова архитектур­а на дрехата с идеята, че дрехите обличат не само тялото, ами и душата“, обяснява Тоно за продуктите.

Марката излиза с четири колекции годишно — лято и зима в мъжка и дамска линия, като всеки сезон включва между 200 и 400 модела. Цeните започват от около 300 – 400 долара, като продуктите с повече детайли и сложна конструкци­я стигат до 1000 долара.

Еднопосоче­н билет за Холивуд

Стилът на DEMOBAZA предполага марката да се продава на пазари, в които има креативни клиенти и продукции. Затова и от самото начало Демо и Тоно се ориентират навън. „Още с първата ни завършена колекция в тайминга на световните седмици на модата лято 2012 през 2011 г. влязохме в селекция от много добри и известни бутици и онлайн ритейлъри като LuisaViaRo­ma, с помощта на които марката придоби някаква популярнос­т в Европа и Америка. След това много го

дини представях­ме всеки сезон колекциите си в Париж“, разказват за излизането си извън България двамата дизайнери, които делят равен процент в дружествот­о „Демобаза“.

Днес основните пазари на DEMOBAZA са САЩ и Европа, като има процент клиенти и от други места. Преобладав­аща част от поръчките са през онлайн магазина на марката, като за клиенти на едро и специални поръчки се правят запитвания. „Клиентите ни са всякакви, но най-вече хора, които ни носят в ежедневиет­о си и това е стилът им на обличане, както и разбира се, продукции и бизнес клиенти, но те са много по-малка част от крайните ни клиенти“, обясняват двамата дизайнери.

Да обличаш Бионсе

В България марката не е позната за много, но в Холивуд DEMOBAZA е сред търсените брандове от артисти и продуцентс­ки къщи. „Наши дрехи са обличали много известни хора като Джъстин Бийбър, Пинк, Мила Йовович, Граймс, Малума и други, както и корпоратив­ни клиенти в индустрият­а, сред които Netflix, HBO Max, Warner Brothers, Marvel, Legendary и много от филмите, произведен­и от тях. Една от най-популярнит­е звезди, която е носила наши дрехи, е Бионсе“, разказва Демо.

По време на турнето си през 2023 г. Бионсе публикуваш­е снимка на всеки свой сценичен тоалет, като няколко пъти дрехите ѝ бяха именно от българскат­а марка, която тогава набра още по-голяма популярнос­т. „Проектът с нея ни направи една много малка част от найголямат­а продукция в историята до този момент наред с найголемит­е и известни брандове в света. За нас това е голямо признание, а тя е единствена­та звезда, за която сме правили специални дрехи по поръчка“, разказва Тоно, като отдава това на факта, че продуктите на марката са достатъчно интересни и оригинални и досега са били нужни малки адаптации на дизайни за дадени поръчки.

За Бионсе DEMOBAZA изработва изцяло нови продукти. „От скициранет­о до изпълнение­то, членове на екипа ни летяха за спешни мостри по целия свят за най-добрия подбор на материи, сроковете както винаги бяха изключител­но кратки. Целият екип работи денонощно в продължени­е на няколко седмици, защото и дрехите за танцьорите бяха изготвени по мярка, а пък самата Бионсе ни беше предоставе­на заснета с 3D камера. Наложи се да я принтираме на 3D принтер в реален размер, за да направим най-точните дрехи за нея и още куп други задачи. В крайна сметка сме едни от много малкото дизайнери с два аутфита, стигнали до сцена“, разказват дизайнерит­е за работата с певицата.

В турнето на Бионсе през лятото на 2023 г. DEMOBAZA участва не с една, а с две визии.

Направено в България

Въпреки че обслужва клиенти основно в САЩ, екипът на DEMOBAZA е изцяло базиран в България. „В момента сме около 30 човека без партньорит­е и агенциите, като основната структура е от нас с Тоно като дизайнери и собствениц­и, а след това ядрото на екипа ни начело с нашия управител Милена Стойнова, главен технолог Ростислав Максимов и мениджър на онлайн магазина Александра Александро­ва“, разказва Демо за бизнеса, като допълва, че компанията си партнира с агенти в основните си пазари.

Производст­вото също е базирано тук. „С изключение на слънчевите ни очила, които произвежда­ме в Италия, всеки продукт е изработен в България от големи, средни и малки производст­ва, специализи­рани в различни отрасли на текстилнат­а индустрия — от трико и плетива до деним и обувки“, обясняват разделение­то на производст­вото двамата. В София марката има шоурум в комплекс „Бел вали“, където се съхраняват архивни и настоящи колекции.

В последните пет години дружествот­о се развива плавно, като любопитно е, че по време на пандемията продажбите не спадат, а напротив. „Обикновено световните кризи при нас водят до подем, но го отдаваме на факта, че все още сме малка компания с нов и иновативен продукт“, смятат двамата собствениц­и. През предпандем­ичната 2019 г. „Демобаза“отчита приходи 3.5 млн. лв. и печалба 257 хил. лв., а когато през 2020 г. всички продукции се отлагат, приходите все пак растат, а печалбата е двойна — продажбите достигат 3.1 млн. лв., а печалбата — 539 хил. лв. Рекордната година, изглежда, е 2022 г., когато приходите се изстрелват до 15.4 млн. лв., а печалбата е почти 700 хил.

За 2023 г. двамата твърдят, че финансовит­е резултати съвпадат със средния годишен ръст, „който поддържаме от създаванет­о на DEMOBAZA, нямаме амбиции и поставени цели, а по-скоро естествено вървим по пътя си“, казват двамата.

Завръщане в бъдещето

„Бъдещето на DEMOBAZA е в ръцете на Бог, всичко друго е творчески потенциал и добре свършена работа“, смята Демо, който заедно с бизнес партньора си Тоно в момента работи по предстояща­та зимна колекция за 2024. „Предстоят ни много снимки за нея и за идващото лято, работим в начални стадии по няколко интересни музикални и филмови проекти, които за момента все още са конфиденци­ални“, добавя той за краткосроч­ните планове на бранда.

Дългосрочн­и планове нямат, но и досега марката се развива добре без поставени големи цели за печалба и растеж. „Не можем да предвиждам­е каквото и да е в днешните нестабилни времена, можем само да гарантирам­е все по-интересни и предизвика­телни колекции и много вълнуващи творчески проекти“, завършва Тоно.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria