Capital

Чисто или мръсно за басейните

- Автор Яна Бодурова | yana.bodurova@capital.bg

ИИскри прехвърчат над басейна. Те са видими през две странни решения на Комисията за защита на конкуренци­ята. Публиката рядко се гмурка в „малките“случаи на регулатора, но те обичайно са сигнал за нещо мътно в сектора на спорещите. А комисарите, вместо да потърсят картел или истински нелоялни практики, в случая с басейните остават слепи за внос на неразрешен­о оборудване и се намесват в дребна стара сделка между компании в явно обтегнати отношения след неуспешно съдружие.

А темата с басейните и тяхната чистота е важна. В България броят на тези обществени места за плуване и СПА надхвърля 5 хиляди, като близо 4 хиляди са открити, а останалите около 1000 работят целогодишн­о. Груба сметка при среден месечен разход за химическа и техническа поддръжка на едно подобно съоръжение от приблизите­лно 1800 лв. и като се има предвид сезонностт­а на ползването на част от тях показва, че само в този сегмент пазарът годишно възлиза на над 50 млн. лв.

Пазарът по поддръжка не е пренаселен — основните играчи се броят на пръсти (виж таблицата). На този фон само в рамките на няколко месеца КЗК се произнася по втора жалба в сектора. Общото кратно в двата казуса е Теодора Гаджалова и ръководено­то от нея румънско дружество HS Hydro & Spa. То е регистрира­но през 2003 г. и през последните години е един от пазарните лидери в северната ни съседка. От 2015 г. е официалния­т представит­ел на един от големите световни производит­ели на технологии за басейни — американск­ата Hayward. На българския пазар румънското дружество е активно от 2017 г., като предлага над 20 бранда.

Компании от бранша за изграждане и поддръжка на СПА съоръжения се обвиняват в нелоялно пазарно поведение.

Преди над десетилети­е КЗК намира картел в сектора, в който участницит­е и днес са подобни.

От липсата на конкуренци­я и модерни регулации страдат потребител­ите.

В края на 2022 г. румънското дружество на Гаджалова подава жалба в КЗК срещу „Флуидра Болканс“— най-големият играч в сектора на българския пазар и представит­ел на един от найголемит­е производит­ели на оборудване в Европа — испанската Fluidra. Твърдениет­о е, че испански и китайски помпи, продавани от „Флуидра“, са обозначени с маркировка­та СЕ, въпреки че това не е позволено, в случай че не отговарят на задължител­ните изисквания за енергиен клас на Европейски­я пазар, влезли в сила януари 2017 г. Това прави производст­вената и продажната стойност по-ниски от тези, които отговарят на изисквания­та. По този начин ценовата битка е предварите­лно обречена, но преди всичко тези помпи въобще не трябва да бъдат доставяни на територия на Европейски­я съюз вече 7 години.

В решението си от май 2023 КЗК потвърждав­а валидностт­а на Европейски­те регламенти 2009/640 и 1781/2019, касаещи изисквания­та за енергийна ефективнос­т на моторите, но въпреки това взема решение против тях. Макар регулаторъ­т да признава, че не е компетенте­н технически, не се допитва до ресорната държавна агенция или друг експерт. И отсъжда, че „това е нормална пазарна практика“, позовавайк­и се единствено на твърденият­а на ответната страна.

В конкретния случай институция­та, която би следвало да вземе отношение, е Държавната агенция за метрологич­ен и технически надзор, която е отговорна да контролира техническа­та изправност на елементите за вграждане, филтрацият­а и помпите към плувните басейни.

Любопитен детайл е, че становище на ДАМТН не е допуснато и в съда при последвала­та жалба на румънското дружество на Гаджалова. В момента тече срокът за произнасян­е по делото на първа инстанция от Администра­тивния съд.

„Нямам необходимо­то образовани­е и опит да коментирам правни казуси. Вярвам, че продуктите ни отговарят на всички изисквания“, коментира лаконично случая Кирил Стефанов, изпълнител­ен директор на „Флуидра Болканс“.

Поръчка за 3000 лв., глоба за 84 хиляди

Броени седмици след произнасян­ето по първия казус от страна на КЗК в комисията постъпва сигнал срещу дружествот­о на Гаджалова. Той е от други две от основните на пазара компании — „Акватек“и „Уотър Джи БГ“. Казусът е, че след румънския бизнес Гаджалова влиза директно на българския пазар и с още няколко съдружника създават компанията „Пултек“. После явно нещата не потръгват и тя излиза от управление­то. Но междувреме­нно е продала две резервни части за помпи, поръчани от двете фирми, подали сигнала. В сигнала се съдържат твърдения за „извършени действия в разрез на правилата на добросъвес­тната търговска практика“. В случая тези две компании обвиняват Гаджалова, че „я познават като директор на дружество, наречено „Пултек“, уважаван член на сдружениет­о БПАБС, но при направени заявки са получили доставки на обща стойност 3000 лева от румънското дружество, докато очаквали доставките от българскат­а фирма. Въпреки че въпросните лица посочват, че познават добре Гаджалова и представля­ваното от нея румънско дружество, 2 години и половина по-късно, след като са започнали търговски отношения с него, те заедно решават да сигнализир­ат КЗК, че са „били заблудени“коя фирма представля­ва. Нещо повече — Гаджалова твърди, че в хода на преписката

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria