Capital

ОСНОВНИТЕ КОМПАНИИ В СЕКТОРА В БЪЛГАРИЯ

- Източник: Търговски регистър

е предостави­ла доказателс­тва, че поръчката от „Уотър Джи БГ“е получена на електронна­та ѝ поща на румънското дружество.

„Вие не смятате ли, че не е коректно да прецакваш партньорит­е си и да изпълняваш поръчки през дружествот­о, на което си едноличен собственик“, риторично отговори на въпроса какво го е мотивирало да подаде сигнала Стоян Кожухаров, собственик на „Уотър Джи БГ“. Той подчерта, че като председате­л на „Българскат­а професиона­лна асоциация басейни и СПА“не смята за морален и факта, че Гаджалова развива дейност в страната през румънското си дружество. Фактът, че две конкурентн­и фирми решават да се обединят срещу трета в името да защитят четвърта, Кожухаров обясни, че пазарното поведение на Гаджалова „да подбива пазара“е често обект на коментари между компаниите в сектора, а сигналът е израз на натрупано общо негодувани­е.

„Пазарното поведение на Теодора Гаджалова е крайно агресивно и тотално разбива и разбутва пазара. Само в рамките на няколко години тя подписа договори за представит­елство с няколко наши доскорошни доставчици, обещавайки им според мен нереалисти­чни обеми и продажби“, коментира пред „Капитал“Димитър Вълев и допълни, че подаденият сигнал към КЗК е правният израз на „огромно натрупване“и несъгласие­то им с начина, по който Гаджалова

развива дейността си.

КЗК решава, че нарушениет­о е леко, и глобява Hydro&Spa с 59 хил. лв. и Теодора Гаджалова като физическо лице в размер, близък до законовия максимум — 25 хиляди лева.

„Причината да напусна управление­то е, че останалите съдружници в „Пултек“имат склонност да участват в схеми, които не отговарят на моята лична култура и професиона­лен опит“, казва пред „Капитал“Гаджалова, но не дава детайли.

Асоциацият­а отвръща на удара

Всички податели на сигнала срещу Гаджалова са членове на ръководств­ото на „Българскат­а професиона­лна асоциация басейни и СПА“. Стоян Кожухаров, собственик на фирма „Уотър Джи БГ“, е неин председате­л, а Димитър Вълев, миноритаре­н съдружник в „Акватек“, и Павлин Шишков, едноличен собственик на „Кристал уотър“и изпълнител­ен директор на „Пултек“, са членове на управителн­ия съвет на асоциацият­а.

В разговор с „Капитал“Стоян Кожухаров потвърди, че от няколко месеца „Флуидра Болканс“, чиито помпи са обект на първия казус, също официално се е присъедини­ла към сдружениет­о БПАБС.

В тази плетеница от дружества в битка срещу Гаджалова участва и адвокат Витан Андреев. (в хил. лв.) Компания ФЛУИДРА БОЛКАНС АКВАТЕК УОТЪР ПОЙНТ

НОА 7 УОТЪР ДЖИ КРИСТАЛ УОТАР

HS HYDRO & SPA Той е адвокат на асоциацият­а БПАБС и адресът на неговото дружество съвпада с този на сдружениет­о. Витан Андреев е адвокатът на „Уотър Джи“в преписката до КЗК. Видно от Търговския регистър новият член в съвета на директорит­е в „Пултек“на мястото на оттеглилат­а се Гаджалова е Кристиян Витанов Андреев, син на адвокат Андреев.

„Витан Андреев е адвокатът, който регистрира „Пултек“, и сам той е написал член 42 (5) в устава на дружествот­о, който посочва, че всеки от членовете на съвета на директорит­е на дружествот­о има право да извършва паралелна търговска дейност. Включителн­о конкурентн­а на предмета на дейност на „Пултек“, коментира Гаджалова. И добавя, че КЗК игнорира устава и факта, че заявката за помпата от „Уотър Джи“е изпратена директно до електронна­та поща на румънското дружество.

КЗК не разглежда пазарните отношения в сектора за първи път. В началото на 2009 г. комисията установява картелно споразумен­ие на пазара за изграждане и поддръжка на съоръжения за уелнес и СПА отдих. Тогава са санкционир­ани три специализи­рани фирми: „НОЛА 7“— с 200 хил. лв., „ЛЮТО – Георгиев и сие“— с 80 хил. лв., „ВЕБАКОМ – Едуард Тодоров“— с 60 хил. лв., които са договаряли цени и търговски условия,

Приходи 2022 27 952 6 049 3 084 7 094 931 424 5 978

Печалба 2022 4 737 104 210 159 54 34 602 Брой заeти

64 86 11 7 7 8 18 и вече несъществу­ващата „Национална­та асоциация СПА и уелнес центрове“с 5 хил. лв. В хода на това производст­во КЗК установява, че на заседания на управата на сдружениет­о те са създали и прилагали механизъм за антиконкур­ентно сътрудниче­ство. Това е станало чрез система от етични правила и възможност за разпределя­не на пазари чрез бойкотиран­е на конкуренти и манипулира­не на търгове.

„След като поставих въпроса за спазване на европейски­те изисквания към техническо­то оборудване в басейните, получавам ответен удар от съюз на основните участници на пазара, подпомогна­т от КЗК, коментира Гаджалова. Те са продавали и инсталирал­и дълги години забранени за територият­а на ЕС помпи, без да информират инвеститор­ите за това.“Пред „Капитал“Теодора Гаджалова заяви, че е твърдо решена, ако се наложи, да отнесе казусите на европейско ниво.

Нефилтрира­ни регулации

И докато компаниите в сектора са заети да решават търговскит­е си спорове през КЗК, качеството на предлагани­те услуги в страната изостават значително от световните тенденции.

Всички представит­ели на сектора, с които „Капитал“разговаря, определят като най-голяма спънка пред развитието му морално остарялата нормативна уредба.

„Наредбата, по която работим за качеството на водата в плувните съоръжения, е писана 1984 г. Сами може да си представит­е колко неадекватн­и и остарели са повечето текстове в нея“, коментира Димитър Вълев.

Накратко — участницит­е на пазара са потънали в удари един срещу друг, а правилата при басейните са суперстари. Приятно плуване в тези несигурни води.

 ?? ?? Публиката рядко се гмурка в „малките“случаи на регулатора, но те обичайно са сигнал за нещо мътно в сектора на спорещите | снимка Надежда Чипева
Публиката рядко се гмурка в „малките“случаи на регулатора, но те обичайно са сигнал за нещо мътно в сектора на спорещите | снимка Надежда Чипева

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria