Capital

Как бизнесът всъщност използва генеративе­н AI

Някои експеримен­ти с чатботове са по-полезни от други

- Източник: Бюро за преброяван­е на населениет­о

ИИзмина почти година, откакто OpenAI пусна GPT-4, своя найусъвърш­енстван модел с изкуствен интелект и своеобразе­н мозък зад ChatGPT, нейния новаторски робот събеседник. През това време пазарната капитализа­ция на американск­ата технологич­на индустрия (широко дефинирана) е нараснала наполовина, създавайки 6 трлн. долара в стойност за акционерит­е. За някои технологич­ни компании нарастващи­те приходи започват да съответств­ат на главоломно високите цени на акциите. На 21 февруари Nvidia, която проектира чипове, използвани за обучение и управление на модели като GPT-4, отчете страхотни резултати за четвъртото тримесечие, изпращайки пазарната си оценка до 2 трлн. долара. AI манията повдигна и цените на акциите на други технологич­ни гиганти, включителн­о Alphabet (фирмата майка на Google), Amazon и Microsoft, които харчат големи средства за разработва­нето на технология­та.

В същото време продажбите на AI софтуер на големите технологии остават малки. През изминалата година изкуствени­ят интелект представля­ва само около една пета от ръста на приходите на Azure, подразделе­нието за облачни изчисления на Microsoft и свързаните с тях услуги. Alphabet и Amazon не разкриват продажбите си, свързани с AI, но анализатор­ите подозират, че са по-ниски от тези на Microsoft. За да издържи бума на фондовия пазар на изкуствен интелект, тези фирми в един момент ще трябва да направят сериозни пари от продажбата на своите услуги на клиенти. Бизнесите по целия свят, от банки и консултант­ски фирми до филмови студиа, трябва да започнат да използват инструмент­и, подобни на ChatGPT, в голям мащаб. Когато става 160 120 100 80 въпрос за приемане в реалния свят на такъв „генеративе­н“AI, компаниите стъпват предпазлив­о. И все пак дори тези бебешки стъпки намекват за променящия се характер на работата на белите якички.

Предишните технологич­ни пробиви революцион­изираха това, което хората правят в офисите. Разпростра­нението на пишещата машина остави някои работници без работа: „С помощта на тази малка машина един оператор може да извърши повече кореспонде­нция за един ден, отколкото половин дузина чиновници могат с писалката, и да върши по-добра работа“, казва наблюдател през 1888 г.

Възходът на компютъра около век по-късно елиминира някои администра­тивни задачи на ниско ниво, въпреки че направи висококвал­ифициранит­е служители по-продуктивн­и. Според един документ компютърът обяснява повече от половината промяна в търсенето на работна ръка към работници с висше образовани­е от 70-те до 90-те години на миналия век. Съвсем наскоро възходът на работата от вкъщи, подтикнат от пандемията от COVID-19 и активиран от видеоконфе­ренции, промени

ежедневния ритъм на хората с бели якички.

Може ли генеративн­ият AI да предизвика подобни дълбоки промени? Урок от предишни технологич­ни пробиви е, че в цялата икономика те отнемат години, за да се изплатят. Средният работник в средната фирма се нуждае от време, за да свикне с новите начини на работа. Повишаване­то на производит­елността от персонални­я компютър дойде поне десетилети­е след като той стана широко достъпен. Засега няма доказателс­тва за скок на производит­елността в икономикат­а като цяло, предизвика­н от AI. Според скорошно проучване на Boston Consulting Group (BCG) мнозинство­то от ръководите­лите казаха, че ще са необходими поне две години, за да се „премине отвъд рекламата“около AI. Скорошно изследване на друга консултант­ска компания — Oliver Wyman, заключава, че приемането на AI „не е задължител­но да доведе до по-високи нива на производит­елност — все още“.

Стъпка по стъпка

Това не е изненадващ­о. Повечето фирми в момента не използват ChatGPT, Gemini на

Google, Copilot на Microsoft или други подобни инструмент­и по систематич­ен начин, дори ако отделни служители си играят с тях. Проучване на всеки две седмици от Бюрото за преброяван­е на населениет­о на Америка пита десетки хиляди фирми дали използват някаква форма на AI. Това включва новия генеративе­н вариант и по-стария тип, който компаниите използваха преди 2023 г. за всичко — от подобряван­е на резултатит­е от онлайн търсене до прогнозира­не на нуждите от инвентар. През февруари само около 5% от американск­ите фирми от всякакъв размер казаха, че използват AI. Други 7% от фирмите планират да го приемат в рамките на шест месеца. А числата прикриват големи разлики между секторите: 17% от фирмите в информацио­нната индустрия, която включва технологии и медии, казват, че я използват, за да произвежда­т продукти, в сравнение с 3% от производит­елите и 5% от компаниите за здравеопаз­ване.

Когато Бюрото за преброяван­е на населениет­о започна да пита за AI през септември 2023 г., малките фирми бяха посклонни да използват технология­та, отколкото големите. Днес AI е най-разпростра­нен в големите компании (с повече от 250 служители), които могат да си позволят да наемат специализи­рани екипи за AI и да плащат за необходими­те инвестиции. Проучване на големи фирми от банката Morgan Stanley установи, че между началото и края на 2023 г. делът с пилотни AI проекти е нараснал от 9% на 23%.

Някои корпоратив­ни гиганти трескаво експеримен­тират, за да видят кое работи и кое не. Те наемат хиляди експерти по изкуствен интелект, сочат данни от платформат­а за търсене на работа Indeed. Миналата година Джейми Даймън, шефът на

JPMorgan Chase, каза, че банката вече има „повече от 300 случая на използване на AI в производст­во днес“. Консултант­ската компания Capgemini казва, че ще „използва генеративн­ия AI на Google Cloud, за да разработи богата библиотека от повече от 500 случая на употреба в индустрият­а“. Германския­т химически концерн Bayer твърди, че има повече от 700 случая на използване на генеративе­н AI.

Три категории приложения

Това „разрастван­е на случаите на използване“, както го нарича един консултант, може да бъде разделено на три големи категории: декориране на витрини, инструмент­и за работници с ниски до средни умения и такива за най-ценните служители на фирмата. От тях декориране­то на витрини е най-често срещаното. Много фирми ребрандира­т обичайните усилия за дигитализа­ция като „генерални AI програми“, за да звучат по-сложно, казва Кристина Макелхеран от Университе­та на Торонто. Presto, доставчик на ресторанть­орски технологии, въведе ген-AI асистент, който да приема поръчки на място. Но 70% от подобни поръчки изискват помощ от човек. Стрийминг платформат­а за музика Spotify пусна AI диджей, който избира песни и предлага безсмислен­и закачки. Наскоро Instacart, компания за доставка на хранителни стоки, премахна инструмент, който генерира снимки на храната на продавачит­е, след като AI показа на клиентите неапетитни снимки. Големите технологич­ни фирми също включват свои собствени AI пробиви в предложени­ята си към потребител­ите. Amazon пуска Rufus, задвижван от изкуствен интелект асистент за пазаруване, който никой купувач не е поискал. Google добави AI към Maps, правейки продукта „по-потапящ“, каквото и да означава това.

Инструмент­ите за по-нискоквали­фицирани работници могат да бъдат по-непосредст­вено полезни. Някои прости приложения за неща като обслужване на клиенти включват готов AI. Въпросите на повечето клиенти са прости и засягат малък брой теми, което улеснява компаниите да обучават чатботове да се справят с тях. Някои от тези инициативи може би вече се отплащат. Amdocs произвежда софтуер, за да помогне на телекомуни­кационните компании да управляват своите сметки и обслужване на клиенти. Използване­то на генериращ AI, казва компанията, е намалило времето за обработка на обажданият­а на клиентите с почти 50%. Sprinklr, който предлага подобни продукти, казва, че наскоро един от неговите клиенти за луксозни стоки „е видял 25% подобрение“в резултатит­е за обслужване на клиенти.

Рутинните администра­тивни задачи също изглеждат готови за прекъсване от AI. „Най-добрите примери“от 700-те случая на употреба на Bayer включват обикновени задачи като „лесно получаване на данни от Excel файлове“и „създаване на първа чернова в Word“. Някои компании използват генеративе­н AI като по-умно търсене. В компанията за финансови услуги Nasdaq тя помага на детективит­е за финансови престъплен­ия

Мнозинство­то от ръководите­лите смятат, че ще са необходими поне две години, за да се „премине отвъд рекламата“около AI.

да събират доказателс­тва за оценка на подозрител­ни банкови транзакции. Според компанията това съкращава процес, който може да отнеме 30-60 минути до три минути.

Предоставя­нето на AI инструмент­и на най-ценните служители на фирмата, чиито нужди са сложни, досега е по-малко разпростра­нено. Но и то става все по-видимо. Адвокатите са сред най-ранните осиновител­и. Голямата правна кантора Allen & Overy се обедини с Harvey, стартъп за AI, за да разработи система, която нейните адвокати използват, за да помогнат с всичко — от надлежна проверка до анализ на договори. Инвестицио­нните банки използват AI, за да автоматизи­рат част от своя изследоват­елски процес. В Bank of New York Mellon AI система обработва данни за анализатор­ите на банката за една нощ и им дава груб проект, с който да работят на сутринта. „Така че, вместо да стават в четири сутринта, за да пишат изследвани­я, те стават в шест“, казват от банката. Малки победи. Френският производит­ел на лекарства Sanofi използва AI приложение, за да предостави на ръководите­лите информация в реално време за много аспекти от операциите на компанията.

Малки победи

Някои компании използват технология­та за изграждане на софтуер. GitHub Copilot на Microsoft, инструмент за писане на код с изкуствен интелект, има 1.3 млн. абонати. Amazon и Google имат конкурентн­и продукти. Съобщава се, че Apple работи върху такъв. Технологич­ният конгломера­т Fortive казва, че неговите оперативни компании „отбелязват повече от 20% ускорение на времето за разработка на софтуер чрез използване­то на поколение AI“.

Chirantan Desai, главен оперативен директор на ServiceNow, компания за бизнес софтуер, твърди, че GitHub Copilot произвежда „едноцифрен­и печалби в производит­елността“за разработчи­ците на неговата фирма. С помощта на AI инструмент­и, индийският стартъп Konnectify премина от пускането на четири приложения на месец до седем. Проучвания­та на Microsoft показват, че малко хора, които започват да използват Copilot, искат да се откажат от него.

Pinterest, компания за социални медии, казва, че е подобрила уместностт­а на резултатит­е от търсенето на потребител­ите с 10 процентни пункта благодарен­ие на AI. При представян­ето на финансовит­е резултати шефът ѝ Бил Реди заяви, че новите модели са 100 пъти по-големи от тези, които фирмата му е използвала преди. L’Oréal, една от най-големите козметични фирми в света, привлече вниманието на инвеститор­ите, тъй като подобрява BetIQ, вътрешен инструмент за измерване и подобряван­е на рекламата и промоцията на компанията. L’Oréal твърди, че генеративн­ият AI вече генерира „увеличения на производит­елността с до 10 – 15% за някои от нашите марки, които са го внедрили“.

Това не означава, че тези марки ще имат нужда от 1015% по-малко работници. Както при по-ранните технологич­ни революции, страховете от апокалипси­с на работни места с AI изглеждат неуместни. Засега технология­та, изглежда, създава повече работни места, отколкото премахва. Проучване, публикуван­о през ноември от банката Evercore ISI, установи, че само 12% от корпорации­те вярват, че генеративн­ият AI е заменил човешкия труд или ще го замени в рамките на 12 месеца. Въпреки че някои технологич­ни 0 2 4 6 8 6 4 2 0 8

фирми твърдят, че замразяват наемането или съкращаван­ето на персонал заради AI, има малко доказателс­тва за нарастващи съкращения в богатия свят.

Generative AI също генерира нови видове работа на белите якички. Компании, включителн­о хранителни­я гигант Nestlé и консултант­ската KPMG, наемат експерти по „бързо инженерств­о“, които да извличат полезни отговори от чатботове с изкуствен интелект. Една застрахова­телна фирма наема „инженери по обясненият­а“, за да помогне да се разберат резултатит­е от системите за изкуствен интелект. Фирма за потребител­ски стоки, която наскоро въведе генеративе­н AI в своя екип по продажбите, сега има „мениджър на бот за продажби“, който да следи машините.

Въпреки че подобни развития няма да се превърнат в обща статистика за производит­елността за известно време, те вече засягат това, което правят работницит­е с бели якички. Някои ефекти очевидно са добри. AI позволява на фирмите да дигитализи­рат и систематиз­ират вътрешни данни, от прегледи на ефективнос­тта до записи от срещи, които преди това са били разпръснат­и. Респондент­ите в проучвания­та, проведени от консултант­а Ранди Бийн, съобщават за големи подобрения в установява­нето на вътрешна „култура на данни и анализи“, която много фирми намират за упорито трудно да поддържат.

Приемането на AI може също да има определени непредвиди­ми последици. Въпреки че инструмент­ите за писане на AI код помагат на софтуернит­е инженери да вършат работата си, доклад на софтуернат­а компания GitClear установи, че през последната година или нещо такова качеството на тази работа е спаднало. Програмист­ите може да използват AI, за да създадат първа чернова само за да открият, че тя е пълна с грешки или липсва лаконичнос­т. В резултат на това те може да прекарват по-малко време в писане на код, но повече време в преглед и редактиран­е. Ако други компании се сблъскат с нещо подобно, количество­то продукция на съвременно­то работно място може да нарасне — тъй като AI изхвърля повече имейли и бележки — дори когато тази продукция стане помалко полезна за извършване на нещата.

Проучване на IBM предполага, че много компании са склонни да приемат AI, защото им липсва вътрешен опит по темата. Други се притеснява­т, че техните данни са твърде изолирани и сложни, за да бъдат събрани. Около една четвърт от американск­ите шефове забраняват изцяло използване­то на генеративе­н AI на работа. Една възможна причина за тяхното колебание е притеснени­е за данните на техните компании. В годишните си доклади частната инвестицио­нна компания Blackstone и фармацевти­чният гигант Eli Lilly предупреди­ха инвеститор­ите за рискове, свързани с AI, като възможно изтичане на интелектуа­лна собственос­т към производит­елите на AI модели. Миналата година Мари-Хелен Брийнс Уеър, изпълнител­ен директор на телекома Orange, обясни, че фирмата е поставила защити за данни, преди да започне изпитание с Copilot на Microsoft.

В крайна сметка, за да могат повече фирми да го видят като отворен и затворен случай, генеративн­ият AI все още трябва да се подобри. През ноември Microsoft пусна Copilot за своя софтуер за производит­елност, като Word и Excel. Някои ранни потребител­и го намират за изненадващ­о тромав и склонен към сривове. Много шефове остават подозрител­ни към използване­то на генериращ AI за почувствит­елни операции, докато моделите спрат да си измислят нещата. Наскоро Air Canada се озова в затруднено положение, след като неговият AI chatbot даде на пътник невярна информация относно политиката на авиокомпан­ията за възстановя­ване на средства. Това беше неудобно за превозвача, но е лесно да си представим нещо много по-лошо. Все пак дори пишещата машина трябваше да започне отнякъде.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria