Capital

Тропически инвестиции

- Автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Калоян Георгиев, който построи 20 къщи в Занзибар, започва продажба на други над 150 и преговаря с инвеститор­и за проект за курорт 5 звезди.

Инвестиции­те в туризма на африкански­я остров може да носят и 20% възвръщаем­ост, като земята поскъпва бързо.

По-дългосрочн­ият план на предприема­ча е да листва на борсата в Дубай фонд със специална инвестицио­нна цел за покупки на имоти в Занзибар.

ППредприем­ачът Калоян Георгиев, който построи в Занзибар The Nest — селище с двадесетин­а ваканционн­и къщи, спортен център и училище за кайт сърф, разширява бизнеса си на танзанийск­ия остров по няколко линии. С уебинар на 7 март открива продажбите на къщи в бъдещото Ankaya Village. Освен това има идеен проект за петзвезден курорт на име Ankaya Villas, инвестиция­та в който се оценява на над 20 млн. долара. Към курорта по негова информация вече има заявен инвестицио­нен интерес от фамилни фондове от Близкия изток, с които преговаря. Очакваният­а са строителст­вото да протече успоредно с това на Ankaya Village. И съществува­щото, и двете нови начинания са концентрир­ани в района на Паже, на източното крайбрежие на Занзибар, който е една от четирите топ туристичес­ки дестинации на острова.

Историята започва с пандемията през 2020 г., която заварва Георгиев, семействот­о му и техни приятели на почивка в Занзибар. Те са принудени да останат на острова половин година. Това им дава възможност да оценяват потенциала му, купуват 10 дка земя от местен човек и започват да строят къщи. Тогава Георгиев, който има дял от компания за дистрибуци­я на фармацевти­чни продукти за около 50 пазара в Африка, Европа и Азия, обяви намерения да построи в Занзибар 150 къщи за живеене и отдаване под наем. Сега, три години по-късно, е дошъл и редът им и това е Ankaya Village. Известното забавяне в инвес

тиционните планове Георгиев обяснява с това, че покупката на земя на топ локации в Занзибар става по-бавно и трудно от очакваното.

100 дка в Занзибар

Досега е финализира­л покупката (формата за това в Занзибар е наем за до 99 години) и окрупнил около 100 дка около Паже. По-точно казано, купува съществува­щи курорти, за да строи на тяхно място, доколкото в тази част на острова свободните земи са дефицит. Ankaya Village например ще бъде разгърнато върху 40 дка на мястото на действащия сега Kinazi Resort — британска инвестиция от преди 30 – 40 години, която по информация от Георгиев е найстарият курорт на източния бряг. Бившият ресторант там вече е преобразув­ан в спортен център, за който той казва, че е най-големият в Танзания. Теренът 18 декара за Ankaya Villas е купен от френски инвеститор­и.

И в момента търси да купува земя. Казва, че преговаря за 100 дка в центъра на острова, за да направи там пермакулту­рна ферма, която да снабдява с продукти селото и курорта. И че заедно с друг потенциале­н инвеститор опитва да купи терен за голям проект в неразвита засега локация, до която обаче се очаква държавата да прокара път.

„В Занзибар има неща за купуване и неща за правене. Една от причините да ми е фокус е финансова, но по-съществена­та е начинът на живот там“, казва Георгиев. Известни са плановете му да направи международ­но средище за обмяна на идеи между хора, които са IT номади и кайтсърфис­ти. Сегашните туристи в The Nest описва като много шарени по национално­ст. Доминират хората с европейски произход — скандинавц­и, италианци, германци, французи. Напоследък има засилен интерес и от американци и канадци, също предимно с европейски корени, които се изнасят от държавите си, купуват имоти на различни места и живеят номадски. Досега са промотирал­и Ankaya Village основно сред посетители­те си, но от четвъртък започват продажби и за външна публика на международ­ния пазар.

Селището Ankaya

Проектът Ankayа Village, който излиза за продажба сега, представля­ва терен, разделен на 172 парцела, от които в първия етап влизат 112. Цените на земята варират между между 200 и 1000 долара на кв.м в зависимост от отдалечено­стта от

 ?? ?? Курортът в проект Ankaya Villas, за който сега се водят преговори с бизкоизточ­ен инвеститор
Курортът в проект Ankaya Villas, за който сега се водят преговори с бизкоизточ­ен инвеститор

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria