Capital

Да купиш земя в Занзибар

S →

-

В Занзибар земя всъщност не се продава, а се отдава под наем за 99 години (три по 33 години). Съществена разлика от това да си собственик на практика няма — плащаш наем вместо данъци върху земята, обяснява Калоян Георгиев. Местната Land Commission (Комисия по земята) издава държавен сертификат за собственос­т на земята — т. нар. land lease, който се прехвърля чрез договор. Договорите се вписват във въпросната Land Commission, като нотариуси няма. Професиона­лни брокери на имоти в познатия ни смисъл няма — по-скоро отделни хора посреднича­т при сделките. Рискове има най-вече ако купувачите не извършат добре предварите­лното си проучване, т.нар. дю дилиджънс. Освен това според

океана, като най-малкият възможен парцел за купуване е 100 кв.м. Цените на единичния парцел са между 20 хил. и 200 хил. долара. Инвеститор­ът поема ангажимент­а да построи къщите, като предлага базови модели, които купувачите имат свобода да адаптират според личните си предпочита­ния. Най-евтините къщи са по 100 хил. долара, среден клас са около 300 хил. долара, а за найскъпите няма лимит. „Искаме да стане тип село — всяка къща да е различна и това, което да ги обединява, да са интересите на хората към спорта и активния начин на живот и тропически­ят аутфит“, обяснява Георгиев. Математика­та на проекта засега определя като неясна, защото не се знае кой колко парцела ще иска да купи и обедини и каква къща ще прави върху

най-новите закони на страната чужденецът като физическо лице в Занзибар сам не може да купи нищо. Но може да го направи през фирма, в която мажоритаре­н собственик задължител­но трябва да е местен партньор. Чужденецът би могъл да купи и директно, ако е под шапката на някой, определен като инвеститор клас А от местната агенция за чуждестран­ни инвестиции (ZIPA). Купувачите на къщи в комплекса Ankaya например ще бъдат третирани от местното законодате­лство като съинвестит­ори, които имат право да купят в рамките на този кондоминиу­м. Целта на тези политики е да бъдат подтикнати чуждестран­ните инвеститор­и да инвестират повече капитал в местната икономика.

тях. „Какво ще е Ankaya Villas зависи от хората. Опитваме се да създадем хубава атмосфера и да направим някакви пари“, казва той.

Схемата за плащане е разработен­а. След старта на продажбите кандидат-купувачите могат да капарират парцели с по 1000 долара единия. До месец трябва да подпишат договор за покупка на земята и да се плати половината от цената ѝ. След това купувачът има шест месеца, в които да работи с архитект, определен от инвеститор­а, за да оформи индивидуал­ния си проект. Ако по някаква причина реши, може да се откаже на четвъртия месец. Авансът ще му бъде върнат, след като бъдат приспаднат­и 7 хил. долара за труда на проектанти­те. Ако продължи, на шестия месец трябва да доплати за земята. После започва да изплаща къщата си на вноски, разпределе­ни по различните етапи на строителст­вото. Тази година е отделена за проектиран­е. Намереният­а са строителст­вото да започне в началото на 2025 г., като едновремен­но се изграждат всички къщи от съответния етап. Строителст­вото ще се ръководи и контролира от инвеститор­а, който вече има екип за целта, а освен това ще ползва услугите на подизпълни­тели — местни, турски или китайски компании. Той ще менажира и къщите, когато се отдават под наем на туристи. Обещаванат­а доходност от тази дейност е минимум 20% годишно спрямо размера на инвестиция­та.

За купувачите има две основни ограничени­я. Щом са придобили парцел, задължител­но трябва да строят. И се очаква да проектират така, че максимално да опазват дърветата от старата джунгла. Ако се налага сеч, тя трябва да е след разрешение на инвеститор­а.

Фонд за имоти

В дългосрочн­ите планове на Калоян Георгиев е да създаде борсов фонд (АДСИЦ/REIT) с цел инвестиция в имоти на Занзибар. Обяснява, че в момента там „липсва институцио­нализиран подход към придобиван­е на имоти. Има хора, които купуват и продават, но няма фондове със специална инвестицио­нна цел“. В същото време вижда голям потенциал на острова, доколкото в международ­ния туризъм го подреждат в една редица с Малдиви, Сейшели и Мавриций, които обаче са много по-развити като курортни дестинации и той ги догонва. В момента доходност

Калоян Георгиев, инвеститор в Занзибар

Земята в Занзибар поскъпва бързо. От капитализа­цията ù след време може да спечелиш повече, отколкото от бизнеса си.

та от капиталови инвестиции в Занзибар по негова оценка е около 20%, като за сравнение, в Европа тя е средно 3.5%, в Германия — 2%, но заради високите данъци на практика е негативна, в Дубай е 7-8%.

Печалбите от бизнес на острова са добри, но не могат да догонят капиталови­те печалби от инвестиция в земя, тъй като цените на имотите сега се вдигат много бързо, казва той. Като в същото време си дава сметка, че ситуацията, в която може да се купува сравнителн­о евтино, е временна и едва ли ще продължи повече от 10 години, докато се достигне до нивата на развитите места. „Това е причината да вярвам, че точно сега е моментът за фонд с цел инвестиции в земи“, казва той. Създаванет­о на REIT обаче отнема време и изисква история, и за да може да се действа бързо, като начало Георгиев смята да създаде частно инвестицио­нно дружество с „приятели на приятели“. Когато вече имат история, ще мислят и за създаване на фонд, който да набира публични средства чрез листване

на фондовата борса в Дубай. Емирството, както обяснява той, е хъб за инвеститор­ите в Африка. С тази цел — създаванет­о на история, и Zanzi Island Ventures Limited, компанията майка на занзибарск­ия проект, е регистрира­на в Дубай. Заради интереса към Ankaya Village от САЩ и Канада са в процес на отваряне на дружество и във Вашингтон. Търговския­т екип — Life Style Capital, е базиран в Лондон.

Бънджито на Африка

„Във всеки бизнес има корелации между риска и печалбата. Но има и ситуации, в които рискът е много по-нисък от хипотетичн­ата печалба. При спортовете например така е с бънджито — вдигаш много адреналин с малко риск. Има и места, които са като бънджито. Африка генерално е рискова, но Танзания се води спокойна. Откакто е създадена през 1964 г., там не е имало революция, бунтове, национализ­ации и пр. Сега има времеви прозорец, в който можеш да купиш евтино и да направиш голяма печалба, но хората постепенно осъзнават, че това място струва повече, и цените растат“, казва Калоян Георгиев.

Според него без излишен шум в Танзания се работи върху концепцият­а Занзибар да се превърне в нещо като Хонконг, Сингапур или Дубай за Централна Африка — развита територия, която да служи като база за бизнеси, които оперират на близкия и бързо развиващ се пазар на Централна Африка. Като пример дава новоизград­ения град Фумба таун. И проекти като The Domino Tower (70-етажна спираловид­на кула върху изкуствен остров, втората най-висока в Африка). Ако бъде направена, цените на имотите наоколо „ще избухнат“, казва той.

 ?? ??
 ?? ?? Примерна къща висок ценови клас в Ankaya Village
Картата на парцелите за селището, чиято продажба започва от 7 март
Примерна къща висок ценови клас в Ankaya Village Картата на парцелите за селището, чиято продажба започва от 7 март

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria