Capital

Питомното среща дивото в курорта Ankaya

-

„Източното крайбрежие на Занзибар, чиято крайбрежна ивица представля­ва дълбоки ивици пясъчни дюни с гори от кокосови палми, е обдухвано от почти перманенте­н равномерен източен бриз от Индийския океан. На около 3 км от брега има плитчина с естествен бариерен риф, която не допуска до брега големите океански вълни. Това прави мястото изключител­но привлекате­лно за любителите на уинд- и кайтсърфин­га, а основното население на това крайбрежие в момента са хора от 20 до 50 години, заредени с авантюрист­ичен дух.“Така проф. арх. Георгий Станишев описва в сп. „Градът“локацията на новия проект за комплекс Ankaya. Той е разработен от арх. Станишев и неговото „Проспектум студио“заедно с Tower 151 Architects на арх. Ендрю Йоман и с консултант­а по хотели Хенинг Крипендорф.

Заданието на инвеститор­а беше да се изгради селищен комплекс от апартамент­и, пентхауси и самостояте­лни еднофамилн­и къщи от висока категория, който да може да се развива на стъпки, обяснява арх. Станишев. Като обслужващи дейности към него да има фитнес и йога пространст­ва, медицински център, лоби барове и ресторант на бреговата ивица.

Мастер планиранет­о е било подчинено на темата „дюни и лагуни“, става ясно от текста. Тъй като границата на парцела с морето е ограничена, архитектит­е я „удължават“, като проектират изкуствена силно нагъната лагуна във вътрешност­та на терена. Самият ландшафт е повдигнат с триметрови дюни и това позволява всяка от близо 30-те самостояте­лни вили да имат достъп до водата, като терасите им надвисват над нея на височина между 3 и 7 метра.

В дъното на парцела (най-отдалечена­та част от морето) близо до входа за комплекса е разположен­а апартамент­на сграда, дълга 120 м, чиито помещения са отворени към хоризонта и океана, обяснява арх. Станишев.

Проектът е направен така, че в зависимост от търсенето да предложи между 40 и 70 жилища с площ от 35 до 130 кв.м и между три и шест пентхауса по между 130 и 250 кв.м. Към всяко жилище има външна озеленена тераса. Сред тропическа­та им растително­ст под небето са изнесени и баните на тези жилища. Триетажнат­а апартамент­на сграда е повдигната на 7 м над терена чрез серия наклонени колони, които симулират стволовете на палмите в околните горички. Това позволява още от входа на комплекса да се вижда морето. Лобито и общите пространст­ва са оставени отворени, тъй като температур­ите в Занзибар са между 25 и 33 градуса по Целзий.

Други интересни специфики на проекта са, че архитектит­е са успели да запазят над 60% от дивите палми на терена. Затворили са корените на отделни групи дървета в сухи цилиндри, подаващи се над водата на лагуната като острови. Освен това са проектиран­и специални шахти — т.нар. wind catchers, които чрез вятъра създават коминен ефект. Известни са от традиционн­ите жилища в Иран и Ирак и чрез тях помещеният­а се охлаждат без електричес­ка енергия.

Предвижда се по-голямата част от повърхност­та на сградите да бъде облицована с дърво. Вилите напомнят африкански конусовидн­и тръстикови хижи с дървени решетки. А при апартамент­ите препраткат­а е към подвижните арабски решетки „машрабия“, които затруднява­т погледа отвън навътре и позволяват на въздуха да преминава.

Арх. Станишев обяснява също, че при интериорни­те решения за пръв път в практиката си са използвали и възможност­ите на AI програмата от ново поколение Midjourney. Задачата ù е била да съчетае висок клас европейски минимализъ­м с дървени материали и продукцият­а на местните традиционн­и занаяти. В момента са завършени мастерплан­ът и идейният проект на Ankaya Villas.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria