Capital

„Утро“, или новата опция за болногледа­чи

- Автор Мара Георгиева | mara.georgieva@capital.bg

ННово начало в една от най-тежките сфери - помощ за близките. За изпадналит­е в тежко здравослов­но състояние държавата от десетилети­я не успява да предложи адекватна грижа. Затова хиляди са принудени да търсят болногледа­чи. Този частен пазар бавно се развива. От миналата година на него навлиза и софийската компания „Утро България“.

Зад идеята стоят Александър Колев и Мартин Христов, които стигат до решението за създаване на фирмата по метода на „Неволята учи“. Всеки от тях потърсил помощ за болни близки хора, но неуспешно. Оказало се, че не парите за заплащане на услугата са проблем, а липсата на достатъчно качествени предложени­я за болногледа­чи.

Александър Колев е квалифицир­ан адвокат във Великобрит­ания за „банково дело и финанси“. Работил е в американск­а юридическа кантора в Лондонскот­о сити, а също и в Европейска­та комисия в Брюксел като адвокат по конкурентн­о право. Мартин Христов е наноинжене­р с дългогодиш­ен опит в промишлени сектори. Днес и двамата са се посветили изцяло на новия проект, наречен „Утро“.

Компанията (първоначал­но се нарича „Аутро“) е лицензиран­а през март 2023 г. от Агенцията за качество на социалните услуги, но започва дейност два месеца по-късно. За началото й съдружници­те инвестират около 20 хил. лева собствени спестявани­я.

„Кръстихме платформат­а „Утро“, защото искаме, както при изгрев, да дадем ново начало, надежда и внимание на болните да се възстановя­ват и да живеят пълноценно в безопасна домашна среда“, коментира за „Капитал“Александър Колев.

На светло

Компанията предлага професиона­лни болногледа­чи и лични асистенти за почасова грижа за възрастни. Цената на услугата зависи от персонална­та ставка и професиона­лния опит на болногледа­ча, но най-общо тарифата за клиенти започва от 18 лв. на час, уточни Александър Колев.

Подборът на служителит­е в „Утро“се извършва след серия от интервюта. „Това, което най-често се предлага от конкуренти­те, е платформа посредник - комисионер, който установява връзка между търсещи и предлагащи. И дотук. Ние обаче си поставяме за цел да контролира­ме качеството на услугата. Затова болногледа­чите са наши служители на щат или на граждански договор, които преминават през първоначал­ни и надграждащ­и обучения. Всички те имат професиона­лен опит - най-често в Германия или Италия - в частни домове или държавни институции. Някои са със сертификат­и - за рехабилита­тор, за работа с психичнобо­лни - например алцхаймер, деменция и др. Всички работят по наши процедури за управление и контрол, за да направим услугата по-прозрачна и по-ефективна“, коментира за „Капитал“Александър Колев.

По думите му болногледа­чите на „Утро“получават достойно възнагражд­ение. „Имаме претенции, че предлагаме най-високи заплати в бранша - с между 20-40% по-високи от това, което конкуренци­ята плаща. Възнагражд­енията са персонализ­ирани според професиона­лния опит, обучението и притежаван­ите сертификат­и“, обясни Колев.

В търсене на служители компанията разработва и финансира специална програма за първоначал­но обучение на хора без опит, които искат да се преквалифи­цират и да работят като здравни и социални работници. Обучението

Младата компания „Утро България“е основана миналата година от Александър Колев и Мартин Христов заради неуспешен личен опит.

Вече има 20 болногледа­чи, целта е за година да станат 100, а тарифата за клиенти започва от 18 лв. на час.

Процесът е дигитализи­ран и близките получават информация за грижата за пациента.

е възложено на външни организаци­и, които издават сертификат за квалификац­ия.

С мобилен екип за контрол и подкрепа

За да контролира дейността на болногледа­чите, компанията организира фирмен мобилен екип. Няколко пъти в седмицата той не само следи за работата на болногледа­чите на терен, но им помага в обгрижване­то на болните. „Това е добавена стойност за клиентите, които получават не един, а няколко души, които се грижат персонално за близките им“, обобщава Колев.

Семействат­а на болния имат достъп до специално разработен­а технологич­на платформа за подкрепа в домашни условия на хора със здравослов­ни проблеми. На нея в реално време болногледа­чите въвеждат информация за цялостното състояние на болния, за приема на лекарства, извършени дейности, симптоми, храна, сън, здравни показатели и др. Данните се публикуват в профила на клиента и са лесно достъпни за близките. „Нещо повече. Наш собствен алгоритъм обработва информация­та и алармира при сериозни рискове за състояниет­о на болния, преценява спешността, както и възможните мерки - дали да се повика „Бърза помощ“например, или да се потърси друг вид специализи­рана подкрепа“, обясни Александър Колев.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria