Capital

И заваляха едни рекорди…

Биткойн и златото удариха нови историческ­и върхове - какви са причините и ще се запази ли трендът

- Автор Робърт Христов | robert.hristov@capital.bg

ББлизо две години и половина от историческ­ия връх на биткойн, след който последва спад, време, през което много скептици потриваха ръце над прокобата над криптовалу­тите и ги обявяваха за мъртви, днес те отново са възкръснал­и. Най-голямата от тях - биткойн, постигна нов рекорд от над 69 хил. долара във вторник, а подгласник­ът му Ether (етър) чака първия си борсово търгуван фонд, устремен също към своя историческ­и връх, макар и с по-бавен темп. Това не му попречи обаче да удари 3900 долара за монета.

Институцио­нализацият­а на криптосект­ора с навлизане на нови големи играчи дава основен тласък на пазара. Но има и нещо друго - доверието. “Наблюдавам­е не просто грандиозен скок в цената, а промяна в парадигмат­а за биткойн. Днес инвеститор­ите, които инвестират в него, ще са до десет пъти по уверени в него, отколкото са били преди две години”, коментира пред Financial Times Джад Комаир, създател на компанията за инвестиции в дигитални активи Melanion Capital. Лука Паолини, главен стратег на Pictet Asset Management, е на подобно мнение: Средата, в която се намираме сега, е много по-различна от преди няколко години, когато явно бяхме в територия на балон, коментира той пред изданието.

На подобно мнение са и двама представит­ели на българския крипто- и блокчейн сектор, с които “Капитал” разговаря Владислав Драмалиев и Филип Матов (виж интервюта с тях на стр. 64 и 65). “Интересът към криптоакти­вите, особено за биткойн и съответнит­е ETF-и, надмина всички очаквания. Аз също бях положителн­о настроен към тях, но не очаквах да са толкова успешни”, казва Драмалиев. “Навлизанет­о на все повече продукти за лесен и бърз достъп до крипто несъмнено ще укрепи пазара”, коментира и Матов, визирайки борсово търгуванит­е фондове.

Възходът на биткойн донесе най-високата му доходност спрямо другите активи - за една година цената му се е повишила с 200%, с което бие безапелаци­онно златото с 18%, S&P 500 с 25.5% и подгласник­а му при криптовалу­тите Ether със 141%. Възходът на биткойн изстреля криптовалу­тата не само над нейния житейски максимум - 69 хил. долара, но и до пазарната капитализа­ция на среброто, която е около 1.4 трлн. долара.

Златото в момента също се търгува на историческ­и рекорд от малко над 2100 долара - като там причините са в перспектив­ите и очакваният­а лихвите да бъдат намалени по-късно през годината, както и засилените покупки от централнит­е банки.

Интерес, който не стихва

Основната причина зад ръста на цената на биткойн пък са покупките от борсовите спот фондове, които трябва да придобият актива, отговаряйк­и на търсенето на своите клиенти. Повече от 7.5 млрд. долара са потекли към тях, след като бяха одобрени от финансовия регулатор на 11 януари.

Bitcoin Trust на BlackRock успя да генерира търговски обем над 2.1 млрд. долара, отбелязвай­ки един от своите най-добри дни на пазара и дори изпреварва­йки по обем най-големия златен ETF, въпреки че е с по-малък размер по активи под управление.

Само през изминалата седмица продуктите на борсата, фокусирани върху Bitcoin, привлякоха „масивни вливания“- 1.73 млрд. долара, което е техният втори най-голям прираст от създаванет­о им. Според анализ на пазарни експерти значителен интерес се наблюдава и извън САЩ - скорошното пускане на спот ETF в Бразилия от BlackRock и рекордни търговски

обеми в Корея, достигащи до 8 млрд. долара дневно за пет последоват­елни дни.

Върховни перспектив­и

Анализатор­ите предричат, че цената на Bitcoin може да достигне нови историческ­и висоти в близките дни, като интересът и положителн­ите потоци към ETF продуктите продължава­т да растат. Bitcoin показва и подобри резултати в сравнение с технологич­ния индекс Nasdaq 100, което предизвикв­а и допъл

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria