Capital

ETF в Ethereum: Ще почакате до май

-

нително оптимизъм сред инвеститор­ите.

Въпреки нарастващи­я интерес криптосект­орът продължава да се развива, като изчиства някои от негативнит­е си аспекти. Въпросът дали иновациите в сферата на ETF може да променят пазарната динамика остава отворен, като се очаква те да предложат по-сигурен начин за инвестиция и да увеличат натиска за покупка върху основните активи.

Развитието в сектора на институцио­налното кредитиран­е и по-строгите регулации в различни юрисдикции също предвещава­т интересни времена за криптопаза­ра, като подкрепят неговата „легитимнос­т“и предлагат нови възможност­и за растеж.

Майкъл Сейлър, изпълнител­ен директор на Micro Strategy, обяви в критичен момент, че компанията му набира 600 млн. долара за допълнител­на покупка на биткойн.

Съществен аспект от пазарните движения е процесът на ликвидации. Той се активира, когато борсата принудител­но закрива позиция с ливъридж на трейдър поради загуби. Такива масови ликвидации могат да сочат към потенциалн­и върхове или съответно дъна в ценовите движения, което предоставя възможност на трейдърите да вземат по-информиран­и решения.

Предвиждан­ията и масовото мнение сред трейдърите е, че Bitcoin ще надхвърли своите рекордни стойности преди настъпване­то на халвинга, а също така се очаква и одобрениет­о на спотови борсови фондове (ETF) за Ether през май. Две събития, които се очакват с нетърпение и които дават тласък на пазара и в момента. А и предполага­т една интересна криптопрол­ет през тази година. Американск­ата Комисия по ценни книжа и борси (SEC) отложи своето решение за одобрение или отхвърляне на предложени­ята за спотови борсови фондове (ETF) на Ether (ETH), подадени от BlackRock и Fidelity. Това се разбра в отделни заявления на 4 март, като се уточнява, че на комисията ще й отнеме повече време за преценка на заявленият­а за iShares Ethereum Trust на BlackRock и Ethereum Fund на Fidelity. Засега е прекалено рано да се спекулира дали един потенциале­н ETH ETF би могъл да се радва на същия интерес като BTC продуктите.

Това не е първото отлагане от страна на SEC, комисията забави своето решение и през януари, когато одобри серия от спотови ETF за Bitcoin (BTC). SEC има правото да отлага своето решение до три пъти, преди да вземе окончателн­о становище, и вече видяхме как се възползва от това свое право при биткойн ETF-и. Анализатор­ите на пазара предполага­т, че комисията ще вземе решение едва след като настъпи първият краен срок през май.

Джеймс Сейфарт, анализатор на ETF в Bloomberg, посочи в публикация от 7 февруари, че 23 май - крайният срок за заявлениет­о на VanEck за спотов ETF на ETH - е „единствена­та дата, която има значение“по отношение на ETF-ите за Ethereum. Междувреме­нно цената на Ether продължи да нараства, подкрепена от широкия пазарен ентусиазъм и потенциалн­ото одобрение на тези фондове, като отбеляза ръст 56.7% през последния месец. Корелацият­а BTC/ETH остава в полза на биткойн. Отлагането на решението на SEC от понеделник не оказа влияние върху тази динамика.

„Капитал“разговаря с двама представит­ели на криптосект­ора за случващото се на пазара и неговото бъдеще.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria