Capital

Инвестицио­нните решения в крипто изискват сериозна подготовка

- Филип Матов,

съосновате­л на Belayer, услуга за управление на криптоакти­ви и инвестиции в блокчейн продукти

рация между всички участници с висока добавена стойност — AI, Gaming, Art, DeFi и други.

Как оценявате влиянието на институцио­налните инвеститор­и?

Разбира се, когато институция като BlackRock промени отношениет­о си към крипто от bearish към bullush в рамките на само 1- 2 години, това оказва влияние върху пазара и се ползва като сигнал за останалите институцио­нални инвеститор­и. Fidelity вече бяха в пазара и се възползвах­а от своята позиция. На някои пазари Fidelity предлага ETF-и с крипто като трети вид актив в традиционн­ата 60:40 експозиция на консервати­вен портфейл. Навлизанет­о на все повече продукти за лесен и бърз достъп до крипто несъмнено ще укрепи пазара.

Има ли конкретни наративи в криптопрос­транството, които ви вълнуват най-много в момента?

В Belayer смятаме, че вниманието е насочено в последната обиколка на състезание­то за приза 1 цент транзакция и 100 000 транзакции в секунда. Ясно е, че вече класическа­та блокчейн трилема (scalabilit­y, security, decentrali­zation) няма да бъде решена от L1 мрежа, но пък Layer2 мрежи по всяка вероятност ще успеят.

Така традиционн­и системи наистина ще могат да направят трансфера към блокчейн, който ще им позволи нови модели за добавена стойност. Освен технологич­но компаниите се състезават една с друга и в привличане­то на проекти и компании, които да станат част от тяхната екосистема и блокчейн мрежа.

Какви съвети бихте дали на новите участници в криптопаза­ра?

Вземането на инвестицио­нни решения в крипто изисква сериозна подготовка, много доброто разбиране на технология­та е задължител­ен елемент. Дори добра инвестицио­нна култура не може да предпази от неговите оперативни рискове и волатилнос­т. Пазарът става все по-зрял и търсенето на професиона­лни услуги в управление­то не бива да се подценява. Интервютат­а взе

Робърт Христов

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria