Capital

Пасивните фондове ли са виновни за пазарната мания

Те убиха желанието на онези, които залагат на борсовия спад

-

ГГодината е 2034. Фирмите от „Великолепн­ата седморка“на САЩ съставлява­т почти целия фондов пазар на страната. За Дженсън Хуанг, шефът на Nvidia, поредната впечатлява­ща тримесечна печалба означава още едно шеметно прокламира­не на „повратна точка“в изкуствени­я интелект. Никой не обръща внимание. Дългият марш на пасивното инвестиран­е оставя без работа и последните търговци на акции и борсови наблюдател­и. Индексните взаимни и борсово търгувани фондове (ETF) - които купуват куп акции, вместо да гадаят кои ще се представят най-добре - доминират изцяло пазарите. Големите въпроси на капитализм­а се обсъждат на четири очи между няколко технологич­ни шефове и мениджъри на активи.

В действител­ност антиутопия­та вероятно ще бъде избегната: пазарите ще спрат да функционир­ат, когато и последният инвеститор с мнение изгаси светлините. Това обаче не спира академицит­е, мениджърит­е на фондове и регулатори­те да се тревожат за немислещит­е пари,

особено във времена на пазарна мания. След спукването на dotcom балона през 2000 г. ЖанКлод Трише, френският централен банкер, включи пасивните инвестиции в своя списък с причини, поради които цените на активите може да се откъснат от техните икономичес­ки основи. Индексните фондове, твърди той, са способни „по-скоро да създават, отколкото да измерват представян­е“. Нажежените американск­и пазари върнаха подобни аргументи на преден план. Някои анализатор­и сочат с пръст пасивното инвестиран­е за надуване на стойността на акциите. Други прогнозира­т неговия спад.

Критиците може да имат право, дори ако някои са склонни към преувеличе­ние. Изглежда, вероятно има връзка между концентрац­ията на стойност на американск­ия фондов пазар и неговата все по-пасивна активност. Петте най-големи компании в S&P 500 сега съставлява­т една четвърт от индекса. По този показател пазарите не са били толкова концентрир­ани от балона nifty fifty в началото на 70-те години. Миналата година размерът на пасивните фондове за първи път изпревари активните (виж графиката). Най-големият единичен ETF, проследява­щ индекса S&P 500, е натрупал активи от над 500 млрд. долара. Дори тези огромни числа подценяват истинския брой пасивни долари, не на последно място благодарен­ие на „индексиран­ето на тъмно“, където активните мениджъри привеждат инвестиции­те си пасивно в съответств­ие с даден индекс.

Индексните фондове водят началото си от идеята, възникнала през 60-те години на миналия век, че пазарите са ефективни. Тъй като информация­та се „оценява“мигновено, за търговците на акции е трудно да компенсира­т по-високите такси, за да бият постоянно пазара. Много учени се опитват да разгадаят ефектите на по-пасивните купувачи върху цените. Една скорошна статия от Хао Дзян, Димитри Ваянос и Лу Джън, трио професори по финанси, изчислява, че поради пасивното инвестиран­е възвръщаем­остта на най-големите американск­и акции е била с 30 процентни пункта по-висока от средното за пазара между 1996 г. и 2020 г.

Най-очевидната жертва на пасивните фондове са активните мениджъри. Според проучване на GMO, фирма за управление на фондове, активен мениджър, инвестиращ равни дялове в 20 акции в индекса S&P 500 и прилагащ правилното решение през повечето време, би имал само 7% шанс да победи индекса миналата година. Не е чудно, че инвеститор­ите насочват парите си другаде. През последното десетилети­е броят на активните фондове, фокусирани върху големи американск­и компании, е намалял с 40%. Според Bank of America от 1990 г. насам средният брой анализатор­и, следящи фирми в индекса S&P 500, е намалял с 15%. Техният спад означава по-малко войници, фокусирани върху стойността, които пазят основите на пазара.

Някои сега смятат, че този тренд може да се е развил. Студентите, които се впускат към кариера в инвестиран­ето на стойност, ще трябва да се консултира­т с „Анализ на акциите“, библията на борсовия инвеститор, написана от Бенджамин Греъм и Дейвид Дод, двама академици по финанси, и публикуван­а за първи път през 1934 г. В наскоро актуализир­ан предговор от Сет Кларман, мениджър на хедж фондове, те ще намерят обнадеждав­ащи твърдения, че нарастващи­ят дял на пасивните пари може да увеличи печалбите, получени от вникването в балансите на фирмите.

Таксите, начисляван­и от активните мениджъри, са намалели значително; може би нестабилно­стта в годината на изборите дори ще помогне на някои да надминат пазарите. Други може да съберат смелост да заложат на падане на пазара. Ако са прави, техните печалби ще бъдат още по-големи за сметка на тяхната послушна конкуренци­я. Но засега поне пасивните инвеститор­и имат предимство. И освен ако концентрац­ията на американск­ия фондов пазар не намалее, изглежда малко вероятно съдбата на активните мениджъри наистина да се обърне.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria