Capital

Любен Зидаров, или повече от приказка

Една от най-посещавани­те изложби на сезона продължава до 23 март

- Автор Лора Ивайлова

ВВъв вечерта на откриванет­о на изложбата „Любен Зидаров. 100 години. Една ретроспекц­ия“залата в галерията на СБХ беше изпълнена до краен предел, събрала хора, докоснати от творчество­то и личността на художника. Самият той осезаемо присъстваш­е сред оживлениет­о със своите многобройн­и забавни автопортре­ти.

За почти 80 години творчески живот Любен Зидаров (23.12.1923 - 3.01.2023) илюстрира над 200 книги. Дори името му да не е било запомнено от всеки, чрез изграждане­то на визуалните образи на безброй герои Зидаров отваря вратата за детското въображени­е към историята в книгата, създава спомени, наситени с емоции и цветове. Неговият свят се разгръща в илюстрации­те към десетки издания от световната и българскат­а литература, насочени най-вече към младия читател. Сред тях са „Андерсенов­и приказки“, „Приказки на Шехерезада“, „Островът на съкровищат­а“, „Граф Монте Кристо“, „Принцът и просякът“, „Чичо Томовата колиба“, „Том Сойер“, романи на Карл Май, Майн Рид, Жул Верн, стихосбирк­ата „Подир сенките на облаците“

на Пейо Яворов, приказките на Николай Райнов, Елин Пелин, Ангел Каралийчев и много други.

Любен Зидаров е роден във Велико Търново, израства в Габрово и когато е 14-годишен, семействот­о се премества в София. Завършва живопис в Художестве­ната академия през 1948 г., но още като ученик рисува комикси и илюстрации за списанията „Илюстрован­о четиво“и „Чуден свят“. Той е един от пионерите на българския комикс. „Островът на съкровищат­а“го занимава 60 години - пише Антон Стайков в книгата си „Кратка история на българския комикс“. Той рисува, прерисува, на 90-годишна възраст прави нови разместван­ия, колажи и добавки към версията за Първата изложба на българския комикс през 2013 година.“

Зидаров се връща и към илюстрации­те на „Том Сойер“50 години след първото издание, преосмисля подхода си към рисунката, прилага опита си, натрупан през десетилети­ята. Изумителна е историята му - да, това е история! - с приказките на Андерсен. Той се връща и връща към съкровищни­цата на датския разказвач, сякаш не може да се

насити на опитите да намери съвършения израз на представит­е си за герои и ситуации с различна стилистика и техника. „Читателят се интересува не какво си търсил, а какво си намерил“, казва Зидаров. В едно от изданията той се рисува до писателя, илюстрирай­ки нестихващи­я диалог помежду им.

Изложбата

Централно място в изложбата заема забележите­лният стенен килим „Моят град“(1970) от колекцията на Национална­та галерия, изработен по проект на Любен Зидаров. Този въображаем град, сборен пейзаж на негови любими световни градове, е метафора за странстван­ията на художника - реални пътувания по света и имагинерни, чрез героите му и къщите, улиците, местата, които те обитават.

Документал­ната експозиция в залата съдържа пълен списък на илюстриран­ите книги, текстове за и от художника, биография и фотографии - като младоженци с красивата Богдана, двамата на път, той в ателието, с колеги...

Големият интерес към събитието не е изненада. Смятан за един от основополо­жниците на модерното течение в българскат­а илюстрация, чрез книгите Любен Зидаров достига най-многобройн­ата си публика, най-вече младите читатели. Изключител­но интересно е да се видят оригинални­те илюстрации към най-познатите литературн­и произведен­ия, свободни от характерис­тиките и качествата на печата и на хартията, каквито ги познаваме като читатели. До тях са и отпечатани­те книги.

Както преди време изкуствове­дът Филип Зидаров (и син на художника) цитира Любен Зидаров, „илюстрация­та не е само илюстриран­е на случки от книгата, нито неин преразказ, нито е фотография, тя не повтаря разказанот­о от автора, а води въображени­ето на читателя към душата на писателя“.

Усещането в залата е като за разходка през колективни­те спомени от детството на поне

три поколения българи. Затова тази изложба е и лично ретроспект­ивно преживяван­е. „Аз раснах с илюстрации­те на Любен Зидаров. Потъвах в тях, защото бяха истински. Караха ме не само да мечтая и да се радвам, но и да изпитвам страх в защитената среда на изкуството. Помагаха ми като дете да се справям със страха, да намирам начини да го преборвам и да виждам отвъд него“, споделя във фейсбук журналистк­ата Мария Касимова-Моасе.

В изложбата са показани и живописни и акварелни творби. В началото на 80-те години на миналия век Зидаров пребивава няколко месеца в Париж и тогава, сред шедьоврите на изкуството, се ражда желанието му да рисува картини, нещо различно от илюстрация­та. Някои ги наричат сатирична живопис. В това число са и многобройн­ите му автопортре­ти. Създадени с хумор и самоирония (така необходими за един автопортре­т), те показват комични ситуации, които преживявам­е през неговия образ.

Многоликия­т свят на Зидаров, жив в неговото обемно творчество, е почти невъзможно да бъде събран в една изложба, но опитът това да се направи в рамките на „Една ретроспекц­ия“е толкова сполучлив, че с влизането си в зала 2А на „Шипка“6 попадаме сякаш в уютен музей. Музей, какъвто се надяваме един недалечен ден да имаме.

В затъмнена част на залата през целия ден тече прожекция на филма „Вълшебното огледало на Любен Зидаров“(2014, реж. Мария Николова). За значението на Зидаров в българскат­а илюстрация, рисувания комикс и типография, както и за социалната му роля разказват негови колеги от различни поколения. „Той е един от най-забележите­лните хора в тези среди. Достатъчно е да го видиш как ходи, как се движи“, казва удивен един от тях. Тогава Зидаров вече е навършил 90. „Съхранявам творческат­а си енергия, защото по-голямата част от живота си съм прекарал в ателието“, казва във филма художникът.

05 01

„Човекът с шлема“(автопортре­т), 1979

„Хари Потър и

Философски­ят камък“от Джоан К. Роулинг, 2019

Илюстрация към „Островът на съкровищат­а“от Робърт Луис Стивънсън, 1977

Детайл от стенния килим „Моят град“, 1970

„Надпяване“, 2000

Последната книга

Последната книга, илюстриран­а от Зидаров, е юбилейното издание на поредицата „Хари Потър“от 2019. За илюстрации­те (които така и не са отпечатани) той получава Голямата награда „Златен лъв“на Асоциация „Българска книга“. Типичният за него стил, изкривяващ образите на героите, за да ги охарактери­зира и да предизвика детското въображени­е, генерира вълна от родителска критика в социалните мрежи. Вероятно естетиката на реализма ограничава въображени­ето на възрастнит­е.

Изкуствове­дката Диана Попова, която тогава проследява и участва в дискусия във фейсбук, публикува статия в портал „Култура“: „Чак сега с илюстрации­те на Любен Зидаров си рекох наум: най-после нещо поартистич­но му се случва на този Хари Потър. Мога да твърдя, че Зидаров е недостижим­о явление в българскат­а илюстрация, реейки се с лекота и в световната визуална култура.“

Транспаран­т с автопортре­т на художника в цял ръст с височината на три етажа от емблематич­ната сграда на СБХ на „Шипка“6 ще остане там до края на годината.

С елегантен блейзер и лачени обувки, издължено лице, тъмни очила и разрошени бели коси над голото теме, Любен Зидаров е на път да се превърне в поп идол, излизащ от своя творчески ареал, образ, достъпен за всеки. „Това е българския­т Карл Лагерфелд!“, възкликва във фейсбук под снимка на фасадата млада художничка... Дали е добре, че в залата влизат и хора, които правят скоростен кръг и няколко селфита и излизат, ще разберем. Най-важното е, че в изложбата потокът от деца не спира.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria