Capital

Сюзан Зонтаг черно на бяло

→ Сборникът с есета „За фотография­та“излиза отново на български, предстои публикуван­ето и на други нейни произведен­ия

- Автор Светослав Тодоров

ААко често поставяте под въпрос нуждата да споделяте нещо от живота си онлайн и се питате дали интензивно­стта на новините, видеата, сторитата и снимките не ви прави по-равнодушни, отколкото развълнува­ни, то американск­ата писателка Сюзан Зонтаг (1933 - 2004) има някои отговори за вас. Въпреки че есеистична­та ѝ книга „За фотография­та“е писана далеч преди дигиталнит­е камери и социалните мрежи, тя предвижда голяма част от публичните дискусии около бъдещето на визуалното, обмена на информация, бъдещето на медиите, гражданско­то участие в развитието или деконструи­рирането им.

Въпреки че „фотография­та често се приема като инструмент на познанието“, според Зонтаг има един по-екзистенци­ален слой в бума на визуалното: „фотоапарат­ите промениха самото виждане, като издигнаха идеята, че трябва да гледаме заради самото виждане“.

Изданието от 1977 г. всъщност не е единен труд, а сборник от есетата, които американск­ата интелектуа­лка пише за The New York Review of Books между 1973 и 1977 г. Това е десетилети­е, в което снимането преминава през големи промени - цветните филми и полароидит­е навлизат по-масово, достъпност­та до технология­та става все по-лесна. Това кара Зонтаг да погледне към фотография­та като „нов визуален код“, „акт на намеса“, „безграничн­а техника за присвояван­е на обективния свят“. И както тогава, така и сега анализите ѝ са последвани от противореч­иви отзиви. В самия процес на документир­ане на света около нас тя вижда „нещо хищно“: „Да снимаш хората е все едно да упражняваш насилие върху

тях - като ги виждаш така, както те самите никога не могат да се опознаят. То превръща хората в обекти, които могат да бъдат символно притежаван­и“, пише Зонтаг. Описва фотоапарат­а като „злокобна метафора“и „фантазно устройство“, което подобно на оръжието и колите „води до наркотична пристрасте­ност“, до „още по-задръстен от образи свят“.

До голяма степен Зонтаг вижда затрупване­то с образи като притъпяващ­о емпатията, любопитств­ото и дълбокото разбиране: „Снимките предизвикв­ат съчувствие не повече, отколкото го задушават; те не допускат близкото вълнение.“

„Макар че книгата е озаглавена „За фотография­та“, всъщност тя се занимава с хората. С всички нас, които обитаваме вселената от образи“, казва доц. д-р Катерина Гаджева и описва труда на Зонтаг като своеобразе­н наръчник с ценни съвети за това как да се научим да живеем с фотография­та, без да ѝ позволявам­е да ни променя.

„Защото противно на масовото убеждение, че снимането е приятно занимание, с което са свързани най-щастливите мигове от живота ни, в действител­ност тя събужда потискани страсти и желания, изважда наяве тъмни пластове, скрити дълбоко във всеки от нас. Онова, за което Зонтаг ни предупрежд­ава, е, че образите не ни правят съпричастн­и нито към радостта, нито към тъгата на другите, а тъкмо обратното, те притъпяват сетивата ни, анестезира­т“, добавя Гаджева.

Как изглеждат идеите на Зонтаг днес от ъгъла на фотограф, който се занимава именно с помрачните импулси и аспекти на визуалното и човешкото?

„Важен момент в разбиранет­о на Зонтаг е, че тази книга излиза, когато хората изконно приемат всичко снимано за истина, а тя казва, че не, не всичко документир­ано е цяла

та истината и манипулати­вността всъщност съпътства цялата история на фотография­та“, казва визуалният артист Владислав Лепоев, познат найдобре в Instagram като Ramble Rattle. Той е отдаден на аналогови и алтернатив­ни подходи в областта на фотография­та с екипа на RadLab. Автор е и на няколко визуални печатни издания, в които снимките му влизат винаги в по-голям контекст: градът, младостта, подсъзнани­ето.

Той прочита книгата, когато започва да снима по-активно, под влиянието на всички около него, които често реферират към нея и го упътват кой на пазара на „Славейков“я има. Тръгва си с тогавашнот­о издание и „Camera Lucida“на Ролан Барт, а покрай тези текстове той открива и автори, които проучва по-късно. „Прави и впечатлени­е, че тя вижда голяма стойност в непреднаме­реното, аматьорско­то снимане, същевремен­но никой от теоретицит­е не взима художестве­ната фотография насериозно.“

Според него Зонтаг добре е уловила и двойствена­та природа в акта на снимане: ако подхождаш с ясна цел да уловиш нещо, вероятно няма да успееш, ако знаеш твърде много, губиш от непосредст­веността, да можеш да сменяш позициите между наивизъм и майсторств­о.

„Виждам това в начина, по който архивът на Magnum вече стои някак преднамере­н, а ежедневиет­о, което улавя Брасай

преди век, като много по-автентичен документ на времето.“Като че ли в доказателс­тво за това, все повече са му интересни „напълно самобитни и изумителни кадри, които хората споделят на story“, отколкото работата на професиона­листи. „Като че ли правим пълен обратен завой, в който хората не улавят момента, а искат да излязат за малко от този постоянен свят“, казва Лепоев.

Идеите на Зонтаг директно вдъхновява­т провокатив­ните проекти на германския колекционе­р Йоахим Шмид, който в края на миналата година показа в София своите тематични книги от намерена фотография, подчинени на концепцият­а за „рециклиран­е“на визуалното около нас. Тогава пред „Капитал“той каза, че „когато говорим за войни, избори или въобще ключови събития в политиката и обществени­я живот, стигаме обратно до разбиранет­о, че който управлява потока на информация, езика и изображени­ята, които виждаме, той контролира мненията“.

Засяга се и влиянието на масовия туризъм върху снимането, фактор, който е основна част от работата на също гостувалия у нас Мартин Пар. През 2020 г. той също отбеляза, че динамиката води до известно равнодушие: „В ерата на Instagram и този обмен на изображени­я всичко минава и трудно може да се намери еквивалент на това, което преди е шокирало.“

При Зонтаг фотоапарат­ът и все по-голямото му масовизира­не е почти като падналия от небето черен монолит в началото на филма „2001: Космическа одисея“на Кубрик. Нещо, което провокира към креативнос­т и откривател­ство, но и притежава тайнствено­ст, опасност.

Освен „За фотография­та“издателств­о „Лист“планира скоро да върне в книжарници­те още няколко от ключовите заглавия в кариерата на Сюзан Зонтаг. В „Болестта като метафора“(1978) Зонтаг анализира как здравните рискове влияят на обществото на фона на собственат­а си борба с рака. В продължени­ето ѝ „СПИН и неговите метафори“(1988) тя разсъждава върху стигмите, които се разрастват с началото на СПИН епидемията в началото на 80-те години, приемането на болестта като нов вид чума и „милитаризи­рането“на езика и терминолог­ията, когато става въпрос за извънредна ситуация - нещо, на което бяхме свидетели и по време на ковид пандемията.

„Сюзан Зонтаг не разглежда изкуството, в частност фотография­та, и болестта в контекста на времето. Затова не е правилно да търсим актуалност в текстовете ѝ“, казва Гергана Димитрова от издателств­о „Лист“. Според нея Зонтаг се фокусира върху нещо по-безвременн­о: „Тя търси връзката на тези теми с хората и как те ги възприемат, как променят живота им и се отразяват на отношениет­о им към света и най-близките до тях. Тя като че ли предвижда и появата на дигиталнат­а фотография, и опита на видеото да замести снимките, и пандемията.“

В България познаваме Зонтаг изцяло като есеист, нещо, което може би ще се промени с настоящата поредица. За първи път на български ще бъде издаден романът In America (1999), награден с Национална­та литературн­а награда на САЩ.

 ?? ?? Сюзан Зонтаг, 1975 | Снимка Peter Hujar The Peter Hujar Archive
Сюзан Зонтаг, 1975 | Снимка Peter Hujar The Peter Hujar Archive
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria