Capital

Повече гении, по-малко идиоти

-

„ стартъп света или си гений, или идиот. Няма обикновени хора, които само се опитват да избутат деня.“Думите са на един от вече легендарни­те американск­и инвеститор­и — Марк Андреесен от не по-малко историческ­ия фонд за дялово инвестиран­е Andreessen Horowitz. Енергията да превърнеш една идея в компания, която реално променя света и живота на хората, създава толкова силни емоции, че остават възможни само крайностит­е — или гений, или идиот.

През последните години стартъп културата дойде и в България, като постепенно беше изградена цяла вряща и кипяща предприема­ческа екосистема — механизми за подкрепа на хората с идеи, как да ги превърнат в продукти, услуги, да намерят клиенти и пр. През следващите няколко години в тази екосистема предстои да се влеят рекордно количество публични пари — около милиард и половина лева. Това на пръв поглед звучи добре, но всъщност е свързано и с нови предизвика­телства, като най-видимото е дали сегашната българска среда може да роди толкова много компании с толкова добри идеи и екипи да ги реализират, че парите да се инвестират по смислен начин. (Вижте всичко за това на стр. 11–18.)

Защо средата не ражда повече идеи и хора, които да ги превърнат в прогрес е сложна тема, но един от сигурните ѝ отговори е свързан с друга, изключител­но интересна история от този брой на „Капитал“:

През 80-те години на миналия век в България се провежда един от най-смелите образовате­лни експеримен­ти не само тук, но и в цяла Източна Европа, а твърде вероятно и не само там. По идея на математика Благовест Сендов и екип ентусиасти от различни области се създава изцяло нова методологи­я на обучение за началните класове в училище. Тази система съчетава едни от най-новаторски­те по това време идеи, като те се толкова напреднича­ви, че дори в западния свят още не са въведени масово. Те толкова са изпреварил­и времето си, че в момента, близо половин век по-късно, българскит­е образовате­лни реформатор­и се борят да наложат малка част от тях в училищата и засега, уви, без голям успех.

През 80-те години „сендовскат­а система“успява да въведе концепцият­а, че в основата на успешното образовани­е са щастливите деца. Че ученето не трябва да е мъчение, а игра и приключени­я. Че трябва да се възпитават любопитни, свободни и отговорни деца, защото това ще се изплати след

години в много по-ускорен прогрес. Системата въвежда понятия, за които в момента само може да се мечтае в публичното образовани­е като „проектно базирано обучение“и „учене чрез правене“. Няма оценки и състезател­ен елемент, има много време за игра и спорт. Системата събира ученето на езици с математика­та (защото тя според концепцият­а също е език) и програмира­нето. През 80-те години част от българскит­е деца се учат да програмира­т на езика „Лого“, който е разработен за образовате­лни цели от екип на американск­ия университе­т MIT (Massachuse­tts Institute of Technology), като съчетава в себе си първите идеи за изкуствен интелект с математиче­ска логика и психология­та на детското развитие.

Да повторим — през 80-те години някои български деца са учили по образовате­лни модели, разработен­и в един от най-добрите университе­ти в света и които още не са били масово наложени в западния свят. За сравнение, днес, близо 50 години по-късно, в държавните училища децата учат по образовате­лни модели, които в основата си са разработен­и в Москва в средата на миналия век.

Експеримен­тът със сендовскат­а система всъщност е бил изключител­но успешен, но въпреки това е прекратен в мътните години след 1989. Ако се върнем към цитата на Марк Андреесен от по-горе, тогава гениите са смазани от идиотите. Поколениет­о деца, които са се учили от пети клас да програмира­т, обаче получава изключител­но ценни умения. Те, заедно с тогавашнит­е държавни усилия за компютриза­ция, стават основата на българския технологич­ен сектор след 1989 г. Първото поколение тукашни IT компании има, и то с пълно основание, самочувств­ието, че може да предлага абсолютно конкурентн­и услуги в започващия да се глобализир­а свят.

Ако сендовскат­а система беше въведена масово, сега твърде вероятно България щеше да изглежда напълно различно. Включителн­о и въпросът има ли идеи и хора, които да бъдат финансиран­и с милиард и половина лева, едва ли щеше да се задава.

Положителн­ият извод от тази история е, че всъщност радикална промяна в образовани­ето в България е напълно постижима. Ако няколко човека успяват под ръждясалия похлупак на комунизма да направят това, има ли каквото и да било оправдание то да не се случва сега? И също — ако сега променим образовани­ето, как ли ще изглежда България след 10 години? Дали идиотите няма да са по-малко, а гениите повече? Няма ли да ни е по-хубаво? (Прочетете позабравен­ата история на сендовскат­а система на стр. 34.)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria