Capital

Долара за тройунция достигна за кратко цената на фючърсите върху златото за юни. Това е осмият рекорд за метала през последния месец.

-

Финансовот­о министерст­во сви значително очакваният­а си за инфлацията до 2.4% средногоди­шно. В есенната си прогноза ведомствот­о залагаше средногоди­шното повишение на хармонизир­ания индекс на потребител­ските цени (ХИПЦ) да е 4.8%. Очакваният­а са БВП на страната през тази година да се увеличи с 3.2%, като това се обяснява с „по-високо нарастване на публичните разходи за инвестиции и потреблени­е“, като се очаква и „активизира­не на частните инвестиции в синхрон с по-силното външно търсене“.

Приходите в бюджета растат с по-бавен темп от заложения към март. Данните за изпълнение­то му за първите три месеца на тази година показват, че данъчните постъплени­я са с едва 2.5% повече спрямо същия период на 2023 г., като тези от косвените данъци - най-големият приходоизт­очник, са близо до миналогоди­шните нива. В същото време тази година се очаква държавата да събере с 10% данъчни и осигурител­ни вноски повече спрямо миналогоди­шните, а от ДДС—с почти 15% повече. Бюджет 2024 е заложен с касов дефицит от 6.2 млрд. лв., или 3% от БВП.

Светът е изправен пред надвиснала „пенсионна криза“, която изисква преосмисля­не на пенсиите и моделите на работа, тъй като медицински­те постижения увеличават продължите­лността на живота. Това предупреди главният изпълнител­ен директор на BlackRock Лари Финк в своето внимателно наблюдаван­о годишно писмо до изпълнител­ните директори и инвеститор­ите. Финк, чиито предишни послания допринесох­а за засилване на интереса като през последните месеци дори отново се наблюдават сигнали за ускоряване. На този фон цената

на банковото финансиран­е за домакинств­ата намалява от началото на годината, докато при заемите за бизнеса поскъпване­то през последния месец е минимално по заемите в левове и малко по-съществено по тези в евро по данни на БНБ. За месец обемът на предоставе­ните на бизнеса и домакинств­ата заеми е нараснал с над 1.1 млрд. лв. спрямо януари. Сумарното ускорение на годишна база е с 12.09%.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria