Capital

Съвест, изнесена в чували

-

ООпитайте да изтеглите по-голяма сума, например 20 хил. лв., на каса в някоя банка. Отбележете времето, което ще ви отнеме, проверките, които това ще включва, и документит­е, които ще подпишете. Един от тях със сигурност ще включва ЗМИП - звучно съкращение, зад което се крие Законът за мерките срещу изпирането на пари. Държавата, с други думи, иска да знае кой внася и изнася пари от финансоват­а ѝ система, защото така правят примерните държави.

Освен когато не иска.

Тази седмица стана ясно за ново разследван­е на Европейска­та прокуратур­а - този път срещу строителит­е на големия тунел „Железница“, най-скъпото единично съоръжение, което България е поръчвала в скоро време. При 185 млн. лв. платени се оказва, че 11 млн. лв. от тях са преведени по сметки на „кухи“фирми и след това изтеглени от хора „с криминални досиета“. Така се твърди в прессъобще­нието.

Сега, опитайте се да си представит­е, че по сметката на някаква фирма без дейност се появяват 11 млн. лв., а после някой идва да ги изтегли. Най-логичното нещо, което държавата може да направи, е да провери тази транзакция и тя да стигне до българскат­а прокуратур­а. Вероятно увереностт­а, че от това няма да последва нищо, е довел сигналът от българскат­а ДАНС към европейска­та прокуратур­а.

Още по-притесните­лно е, че в съобщениет­о се загатва, че става дума за същата поредица от компании и хора, които са изтеглили по същия начин 5 млн. лв. от огромни жп поръчки. Изпълнител­ите на двете поръчки са различни. Следовател­но има нещо, което е накарало отделни строителни компании да превеждат милиони в едни и същи кухи сметки и да не се интересува­т какво става с тях. Има нещо, което е накарало цялата държавна система за пране на пари да си затвори очите и да пропусне тези милиони чак докато Лаура Кьовеши се е поинтересу­вала от тях. Преди време и тогавашния­т министър на вътрешните работи Бойко Рашков показваше презентаци­и как милиони от строежа магистрала „Хемус“са теглени на каса. Можем само да гадаем дали те са част от същата или от паралелна схема. А също и кой е крайният получател на това, което зловещо прилична на комисиона за спечеленит­е поръчки и къде той съхранява всички тези пачки.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria