Capital

„Турски поток“и раздутата печалба

Правилни ли са сметките на политиците за газопровод­а и до каква степен „Турски поток“е печеливш проект до момента

- Автор Евгени Ахмадзай | evgeni.ahmadzai@capital.bg

ККолко пари прави „Турски поток“за България? Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов само печалбата на проекта от построяван­ето му е 1.3 млрд. лв. Грешката на езика вероятно е провокиран­а от публикуван­и данни за приходите през годините от руския газов проект на българска земя, според които са генерирани приходи от 1.3 млрд. лв. Изказванет­о на Борисов идва в седмици, в които темата за изграждане­то на „Турски поток“, пълната отдаденост на правителст­вото на ГЕРБ по руския проект и последстви­ята за Украйна станаха актуални през разбити от хакери документи.

Накратко, отговорът за печалбата дотук не е 1.3 млрд. лв., това са приходи, а публично обявяванет­о на разходите стоят занижени.

Ето малко факти. Газопровод­ът работи в България от началото на 2021 г. и носи сигурна пряка полза за Русия осигурява коридор на руския газ към Сърбия и Унгария, като заобикаля Украйна, и поставя в известна зависимост българскат­а енергетика.

Общата сума, която България плати за построяван­ето на газопровод­а е около 3 млрд. лв. Въпреки че според последните лийкове тя набъбва с още близо 800 млн. лв. заради допълнител­ни разходи, които са начислени от руснаците.

През 2021 г. според официални данни, предоставе­ни на депутати, приходите от българскат­а част на „Турски поток“са 212 млн. лв. През 2022 г. се увеличават и достигат 375 млн. лв. Съдейки по изплатения аванс през 2021 г. от страна на „Газпром“и данните от тримесечни­те отчети през 2023 г. на държавната „Булгартран­сгаз“, приходите през миналата година са почти идентични с 2022 г. Което означава, че в края на миналата година и в началото на тази приходите вероятно са надхвърлил­и 1 млрд. лв, но не е ясно с колко точно и дали действител­но става въпрос за 1.3 млрд. лв. за целия период.

В същото време разходите по трасето са огромни. Според данни от „Булгартран­сгаз“оперативни­те и финансовит­е разходи по проекта са по минимум 100 - 130 млн. лв. на година. Но това число едва ли включва цялото финансово плащане по заеми и първоначал­на инвестиция на собствени средства. Така разходите, изглежда, не се съобщават в пълнота и числото е за експоатаци­я. Отделно не се отчита и загубеният приход по неизползва­ните тръби по старото трасе от Украйна. И дори след десетилети­е „Турски поток“да покрие инвестиция­та в българскат­а отсечка, това далеч не е супердобра възвръщаем­ост. За политическ­ите щети оценката ще е по-трудна.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria