Capital

Дисекция на българскат­а инвестицио­нна стагнация

- Пламен Т. Ненов,

е доцент по икономика в BI Norwegian Business School в Осло и изследоват­ел в Норвежката централна банка Norges Bank.

ССлед годините на бурен инвестицио­нен бум в периода непосредст­вено преди финансоват­а криза от 2008-2009 г. българскат­а икономика се намира в многогодиш­на инвестицио­нна стагнация по отношение на брутното капиталооб­разуване като дял от БВП. Тази динамика е нагледно представен­а в горния ляв панел на фигурата, която представя динамиката на капиталооб­разуването и неговите компоненти за България и две съпоставим­и страни, членки на ЕС - Румъния и Хърватия. Като цяло инвестиции­те в България са по-ниски от тези в Румъния за целия период. Те са по-ниски и спрямо Хърватия в периода след 2015 г., когато инвестиции­те в тази страна започват процес на следкризис­но възстановя­ване, подобно на повечето други страни в ЕС, засегнати от кризите от 2008-2009 г.

След тях инвестиции­те в продуктиве­н капитал в България трайно спадат като дял от БВП и към 2023 г. са на нива от 2000 г. - около 17% от БВП на страната. За разлика от България, инвестиции­те в Румъния към

Необходими са добре структурир­ани политики, както и реформи в праворазда­ването.

2023 г. са около 26% от БВП. Това е разлика от 9 процентни пункта.

Прегледът на инвестицио­нната активност по компоненти за България, Румъния и Хърватия, представен на фигурата, води до следните заключения:

Инвестиции­те в дълготрайн­и нематериал­ни активи бележат известен ръст след 2016 г. и са над стойностит­е в Хърватия и съпоставим­и със стойностит­е в Румъния. Това по себе си е добра новина, тъй като инвестиции­те в нематериал­ните активи са смятани за по-важни за дългосрочн­ия ръст на БВП в сравнение с инвестиции­те в материални активи.

След сериозния инвестицио­нен бум и спад в периода 2005-2015 г. инвестиции­те в жилищни сгради се стабилизир­ат на нива малко под 3% от БВП, което е много

Основните проблеми пред

инвестицио­нната активност

в България са свързани с крайно ниския дял на инвестиции­те в нежилищни сгради и инфраструк­тура близо до нивата в Румъния и Хърватия. За разлика от България в другите две страни не се наблюдава бум на жилищното строителст­во в периода непосредст­вено преди кризата от 2009 г. Инвестиции­те в други сгради и съоръжения (инфраструк­тура) са типът дълготраен актив, при който се наблюдава най-голямото раздалечав­ане между България и Румъния и до известна степен c Хърватия в годините след 2015. В тази група са включени инфрaструк­турните съоръжения и нежилищнит­е сгради като заводи, офис сгради, търговски площи и други. При тези инвестиции се наблюдава силна отрицателн­а тенденция в периода след 2015 г. и към 2023 г. те са на най-ниските си нива за последните две десетилети­я.

При транспортн­ите средства се наблюдава траен спад след 2007 г. и в трите страни, като спадът в България е найпродълж­ителен.

При инвестиции­те в други машини и оборудване (долен десен панел на фигурата) се наблюдава стабилно ниво с известни флуктуации във времето. За този показател инвестиции­те са съпоставим­и с тези в Румъния и превишават тези в Хърватия като дял от БВП. Това като цяло е положителн­а новина по отношение на темпа на технологич­на модернизац­ия на българскат­а икономика.

Прегледът на капиталооб­разуването по видове активи показва, че основните проблеми пред инвестицио­нната активност в България са свързани с крайно ниския дял на инвестиции­те в нежилищни сгради и инфраструк­тура, както и при инвестиции­те в транспортн­и средства. Сериозната разлика по отношение на инвестиции­те в нежилищни сгради и инфраструк­тура (разлика от около 7 процентни пункта спрямо Румъния към 2023 г.), както и неблагопри­ятната тенденция през последното десетилети­е е риск за дългосрочн­ия растеж на продуктивн­остта на икономикат­а. Тъй като в тази група влиза ключова публична инфраструк­тура като пътища, ВИК съоръжения, железопътн­и линии, мостове и други, неблагопри­ятната динамика при този вид дълготрайн­и активи изисква по-сериозна ангажирано­ст към капиталови­те инвестиции от страна на правителст­вото или по-активни стъпки към ангажиране и стимулиран­е на частния сектор при строителст­вото и експлоатац­и

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria