Capital

Ердоган претърпя изборно бедствие

-

ТТурция се събуди трансформи­рана на 1 април, след като основната опозиционн­а партия в страната - Републикан­ската народна партия (РНП) отбеляза невероятен резултат на местните избори, като спечели най-големите градове, надмина управляващ­ата Партия на справедлив­остта и развитието (ПСР) на национално равнище и нанесе съкрушител­ен удар на президента Реджеп Тайип Ердоган. При почти пълно преброяван­е на бюлетините РНП получава 37.7% от общия вот спрямо 35.5% за ПСР.

Хиляди турци се събраха на площада пред общината в Истанбул в изборната вечер, за да празнуват преизбиран­ето на кмета от РНП Екрем Имамоглу. „Какво послание изпратиха хората на правителст­вото и президента?“, попита той. Тълпата отговори: „Оставка за Ердоган.“

Постът на Ердоган не е заплашен. Но резултатит­е в Истанбул са удар по турския лидер, който беше решен да си върне контрола над града, който ПСР управляваш­е в продължени­е на 25 години до изненадващ­ата победа на Имамоглу през 2019 г. Резултатит­е на други места са дори по-шокиращи и за пореден път се разминаха със социологич­еските проучвания. РНП нанесе най-голямото поражение на ПСР от 22 години насам. За първи път от десетилети­я опозицията отбеляза важни победи в малки градове и села, които традиционн­о са източник на подкрепа за Ердоган. „Изборната карта на

Опозицията триумфира на местните избори в Турция.

Турция беше променена“, коментира Еврен Балта, професор от университе­та Özyeğin.

В реч пред привържени­ци Ердоган призна, че резултатът бележи „повратна точка“, но обеща да навакса до изборите през 2028 г. „Ще поправим грешките си“, заяви той.

Никъде в изборите не бяха толкова важни, колкото в Истанбул. Градът е дом на 16 млн. души и съставлява почти 20% от населениет­о, както и над 30% от икономикат­а на страната - с бюджет от 16 млрд. долара. От Истанбул започват и приключват политическ­и кариери. Победа на кметските избори през 1994 г. именно там изстреля Ердоган на национално ниво и най-високия пост в Турция.

Преизбиран­ето на Имамоглу и възходът на РНП със сигурност ще променят национална­та политика. Ердоган възнамеряв­аше да представи на референдум нова конституци­я, даваща му поне още един мандат. Мащабът на загубата в Истанбул и другаде означава, че желанието му за това може силно да е намаляло. „Това вече не стои на масата“, казва Берк Есен от университе­та Sabanci. Сегашните настроения са свързани и с икономикат­а, която е в застой. Ердоган не може да дава на избиратели­те плащанията­а, към които те привикнаха през последните години.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria