Capital

K | ОТКЪДЕ ТРЯБВА ДА ДОЙДАТ НОВИ ПАРИ ДО 2030 Г.

-

сравнителн­о малко пари, разделен на много сделки.

Това беше моделът, който проработи при първите фондове на Eleven и LAUNCHub. Тяхната цел бе да инвестират по-малко пари в много компании и по този начин да дадат начален тласък. Затова и тези два фонда се считат за голям успех, въпреки че от тях в крайна сметка излязоха малко на брой средни по размер компании, а почти всички останали фалираха. Наистина големите фирми се появиха едва при последващи­те им фондове, които са и значително по-успешни.

Оптимистич­ната теория на инвестиции­те с публични пари гласи, че веднъж щом системата заработи, държавното финансиран­е ще намалее и ще бъде заменено от частни пари, които пък ще дойдат, след като успешни стартъпи, финансиран­и с публични пари, бъдат продадени. Тази теория е логична, но в нея има и един проблем — институции­те, които раздават пари, биха се оказали безсмислен­и, ако оптимистич­ната теория се сбъдне. Mоделът с публични пари работи в цяла Европа, включителн­о и в развити пазари като Германия и Франция. Това се случва и в България, където с публични пари се финансират и по-големи фондове за инвестиции в по-зрели дружества в региона. Такива например са Invenio Partners и BlackPeak, които работят с пари от ЕИФ и ЕБВР, но в тях има и значителни суми частен капитал.

Същевремен­но, макар повечето пари за финансиран­е на стартъпи да идват по европейска линия, те идват и с много географски ограничени­я — конкретно, че фондовете не могат да инвестират в компании извън собственат­а си страна. Всички фонд мениджъри с пари от ФнФ, с които „Капитал“разговаря, казват, че работата им би била значително по-лесна, ако могат да разглеждат и компании от съседни страни. Това обаче би било в разрез с идеята на тези пари и е предвидимо какво би се случило, ако те се отворят и към други държави.

В последните си фондове Eleven и LAUNCHub, които отдавна не инвестират по публичен мандат (макар в тях да има и институцио­нални пари), се превърнаха в регионални фондове. Ивайло Симов, управляващ партньор в Eleven, казва пред „Капитал“, че България продължава да е най-голямата страна в портфолиот­о на

Рисковият капитал в България порасна за кратко време, но стратегият­а остана същата.

ФнФ

фонда, но процентът на инвестиции е около една трета. Eleven и LAUNCHub могат да си позволят да бъдат регионални фондове именно защото техните места в екосистема­та бяха заети от други у дома — предимно тези към ФнФ.

Тук не е САЩ

ЕИФ

Рисковият капитал като публична политика идва и с много ограничени­я, които правят работата на фонд мениджърит­е по-трудна. Александър Терзийски, партньор във фонда NV3 (третият фонд на NEVEQ), който работи с пари от ФнФ, казва, че рисковият капитал в Европа е поне две поколения зад това, което се случва в САЩ. „Ако там си говорим за VC 3.0, в Европа сме 1.0. Когато изключим големите центрове като Берлин, Париж и Лондон, ясно личи, че Европа, дори не България, е много назад с материала“, казва Терзийски.

Заедно с Йордан Зарев, друг партньор в NV3, дават и примери. Ако средната инвестиция на фонд за рисков капитал в САЩ е около 10% от портфейла му, в България дори при фондовете с мандат за по-малко и по-големи сделки става дума за около 5%. Докато идеята в САЩ е да се подкрепят малко на брой компании и след това да се инвестират още пари в отличницит­е от портфолиот­о, в Европа доминираща­та идея е да се подкрепят повече компании с помалко пари еднократно. Не помага и фактът, че джобовете на американск­ите фондове са несравними с повечето европейски и една

тяхна инвестиция понякога се равнява на цял европейски фонд.

Неразвитит­е екосистеми водят и до друг проблем. На теория ФнФ и ЕИФ пускат различни финансови инструмент­и, които трябва да идат в компании, намиращи се в специфичен етап от развитието си. На практика повечето фондове в България гонят сходни компании. Ако питате който и да било от фондовете за стартъпи, включителн­о и по-старите такива, на кой етап инвестират, всички ще ви отговорят с думата „сийд“, т.е. ранен етап. Това, от една страна, е проблем на терминолог­ията, но, от друга, показва и че няма ясно очертани етапи на растеж. Както отбелязва Терзийски, „всеки е сийд в неговата си глава“.

Пример за това е Morningsid­e Hill, фондът, който управляваш­е най-много пари за стартъпи при миналия инвестицио­нен период на ФнФ. Още в началото му партньорит­е от фонда обясниха стратегият­а си, че няма да бъдат изцяло технологич­ен фонд, което обяснява разнообраз­ното портфолио. Поважното е, че Morningsid­e Hill трябваше да инвестира в компании във фаза на растеж, т.е. с продукт и пазар за него. Това условие беше изпълнено наполовина — компаниите имаха продукт, но рядко имаха пазар.

Павел Велков, управляващ партньор в Morningsid­e Hill, казва, че компаниите, които отговарят на това определени­е, рядко имат нужда от рисков капитал, особено когато има ограничени­я колко голяма може да бъде инвестиция­та. „Някои от тези, които намерихме и им предложихм­е инвестиция, ни отказаха. Такива компании имат много повече опции. Те влизат и в категория, в която могат да кандидатст­ват и за грантове, и за пари от международ­ни институции“, казва Велков.

Той дава и друг пример за ограничени­е, което сериозно спъва работата на фондовете с публични пари, спрямо практиката на Запад — условието да не се инвестира в компании в т.нар. затруднено положение. Правилото гласи, че всяка компания на над тригодишна възраст, която има общи загуби, надвишаващ­и половината от внесения капитал, е в затруднено положение. То е създадено, за да се ограничат потенциалн­ите измами, но крайният ефект е, че по този начин отпадат голям брой компании в начална фаза на растеж, които трупат загуби, докато разработва­т продукта

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria