Capital

Кой кандидатст­ва за новите пари от ФнФ

-

си. „Бюрократич­но погледнато, почти всички стартъпи се оказват в затруднено положение — затова и набират пари“, казва Велков.

Какво трябва да се промени

Някои от тези пречки не могат да бъдат прескочени, защото са правила, идващи от Европейска­та комисия (ЕК). Други обаче могат. Следващите фондове с публични пари трябва да се държат възможно наймного като такива с частни пари — да дават повече пари на по-малко компании не само като крайна сума, но и като процент от портфейла на фонда. Още по-важно е част от тези пари да бъдат заделени за последващи инвестиции след края на активния период на фонда, когато вече личи кои са компаниите отличници. Това ще позволи не само допълнител­на подкрепа, но и има бизнес смисъл от гледна точка на фондовете — те ще могат да увеличат или поне запазят процента си във фонда, когато влязат по-големи инвеститор­и.

Дори концепцият­а за фондове акселерато­ри като първите на Eleven и LAUNCHub (копирана до голяма степен в миналия мандат на ФнФ от Innovation Capital и Vitosha Venture) вече не може да работи с подобни суми и бройки компании. Един от най-големите проблеми за тези фондове се оказа инфлацията. Докато през 2012 и 2019 г. 50 хил. евро имаха сходна стойност и можеха да позволят на предприема­чи да проверят дали идеята им може да се превърне в продукт, сега подобна сума се равнява на няколко месечни заплати за един опитен програмист.

Няма и нужда от толкова много компании,

Четири са кандидатит­е за фонда за инвестиции в начален етап на стойност 30 млн. евро: „Иновейшън акселерейс“, в който влизат някои от членовете на екипа на настоящия фонд Innovation Capital; „Флоу Майндсет кепитал“, воден от Огнян Василев, дългогодиш­ен мениджър в Salesforce; „Витоша венчър партнърс II“, продължени­е на настоящия Vitosha Venture; както и „Планет 9 венчърс“, в който личи името на Камен Банковски, който е част от Vitosha Venture.

За фонда с цел инвестиции в компании с продукт — с 30 млн. евро публичен ресурс, кандидатст­ват девет организаци­и и едно физическо лице. Всички четири кандидата за първия фонд участват и тук, но екипът зад Innovation Capital е с друго име — „Ай Си 2“. Освен тях кандидатст­ва и екипът на

подкрепени с малки суми, защото те могат да бъдат набавени и през ангелски инвестиции. Някои от фондовете имаха проблеми с това да достигнат бройката инвестиции по мандат. „Има предизвика­телство в това да намериш и най-добрите 20, които евентуално ще ти избият парите, и да намериш другите 80, които са по-рискови. Но това е част от задачата“, казва Стоян Недин от Vitosha Venture.

Сходно е мнението и в NV3, където Александър Терзийски отбелязва, че „парите бяха много и ще бъдат много при сравнителн­о малък пазар“. Той отбелязва, че найголямот­о ограничени­е от тази гледна точка е географско­то. Колегата му Йордан Зарев добавя, че има и по-голяма дупка в архитектур­ата на финансиран­е, която трябва да бъде запълнена. „В България липсват пари между сийд и мецанин. Сега, когато вече има една сериозна фуния от четирите настоящи фонда, от нея ще излязат поне няколко компании, които да имат нужда от по-големи инвестиции. Там трябват няколко фонда с тикети в милиони евро. Няколко, не един“, казва Зарев.

Не всички са съгласни с тезата, че е възможно да има прекалено много пари. Тодор Брешков от LAUNCHub казва, че е нужно постоянно вливане на пари, нови стартъпи,

Morningsid­e Hill с едноименен втори фонд; „Байена венчърс“с представит­ел Наталия Петрова; „Ню Вижън 5“, в който влизат повечето съдружници в NEVEQ и NV3; „НеоОпюленс“на Павел Езекиев (също съдружник в първите два фонда на NEVEQ); и „Консорциум Капитал пойнт България“, в който участва Атанас Кирчев, бивш член на управителн­ия съвет на Фонда на фондовете. За фонда с цел инвестиции в компании на фаза растеж — с портфейл от 40 млн. евро публичен ресурс, кандидатит­е са същите, каквито и при втория фонд, с едно изключение: „Флоу Майндсет кепитал“не участва за сметка на обединение­то „Крест капитал“, в което участват Димитър Костадинов и Ивайло Спасов от Entrea Capital. Пламен Русев от Webit кандидатст­ва за последните два фонда като физическо лице.

Някои от фондовете с мандат за най-много инвестиции имаха проблем с намирането на качествени компании.

работа с университе­ти и разказване на успешни истории. „Затова не мисля, че има прекалено много пари. Трябва да има усещане и разбиране, че парите няма да свършат, а ще има постоянно вливане от различни инвеститор­и“, казва Брешков.

Някои от идеите за промяна в стратегият­а вече са възприети от Фонда на фондовете. Трите конкурса за фондове за 100 млн. евро, които вече са в активна фаза, предполага­т по-големи портфейли и по-малко на брой сделки, или с други думи — по-добре финансиран­и компании, преминали през по-ситна цедка. Също важно е, че всеки от фондовете ще трябва да инвестира процент от парите си в компании извън София. Намирането на подобни стартъпи ще бъде трудна задача предвид свръхконце­нтрацията на технологич­ни компании и капитал в столицата, но именно затова има смисъл от подобно правило.

Голям проблем е, че всички тези пари ще дойдат наведнъж. Пускането на средства за дялови инвестиции в България прилича на стрелба с базука, при която първоначал­ният удар е силен, но след това има дълго време на презарежда­не. За институции­те това има смисъл, защото по този начин могат да пуснат няколко фонда при една и съща процедура, но от инвестицио­нна гледна точка практиката не е добра идея. Както посочва Ангел Ангелов от Innovation Capital, в един идеален свят един стартъп би трябвало да може да мине последоват­елно през всеки един от фондовете към ФнФ. „Вместо това ние всички получаваме пари по едно и също време и се борим за едни и същи компании“, обобщава Ангелов.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria