Capital

K | КЪДЕ ОТИДОХА ПАРИТЕ ОТ ПРЕДИШНИЯ ПЕРИОД НА ФОНДА НА ФОНДОВЕТЕ

- *частно участие на мениджърит­е и допълнител­но набрани средства в инвестицио­нни рундове Източник ФнФ

то имат и продукт, и пазар. В някои случаи и двете изисквания бяха покрити, например при компанията за IT обучения Coursedot (в която дял има и Eleven) или приложение­то за намиране на работа и служители nPloy. При други обаче липсва елементът на пазара. Велков обяснява, че такива компании са се намирали значително по-трудно и някои от тях са отказали финансиран­е, защото на тази фаза на развитие имат и други възможност­и откъде да си набавят пари. Наталия Тодорова от Morningsid­e Hill добавя, че много от компаниите, с които са се срещнали, въобще не са били запознати с механизмит­е на дяловото инвестиран­е.

Въпреки това Велков казва, че приключва активната част на фонда по-позитивно настроен за бизнеса в България, отколкото в началото му. „България е странно място. Ние, когато започнахме, се притеснява­х откъде ще намерим 20 компании. Сега съм доста по-оптимистич­но настроен, защото видях, че има много компании на добро ниво“, казва той.

Стратегият­а за изход на фонда е да продаде „възможно най-бързо“дяловете си, като вече има активни разговори за три сделки. Morningsid­e Hill има дялове в 22 компании, а в пет е инвестирал­а повторно, за общо 74 млн. лв. „Няма да чакаме по-добри оценки и по-добри времена, защото според мен следващите години ще са много тежки икономичес­ки. Нашият срок е до 2029 г. Тези пет години ще минат бързо“, казва Велков.

NV3

Третият фонд на NEVEQ финансира общо 39 компании с 49 млн. лв. и вече има един изход — през март 2023 г. френската Ingenico

Silverline Capital

New Vision 3

Morningsid­e Hill

Innovation Capital

Vitosha Venture partners

купи финтеха Phos, една от първите инвестиции на фонда, за необявена сума. Технологич­ните компании доминират портфолиот­о на NV3, но има и немалко физически бизнеси като здравослов­ни храни и мода.

„Успяхме да направим сделките, които трябваше и които искахме. Ние обаче имахме сравнителн­о по-лек мандат, отколкото Vitosha и Innovation Capital. Средно ние намирахме по 5-7 компании на година, което е поносимо, но все пак е около тавана за това колко инвестиции после може да управляваш“, казва Александър Терзийски, партньор в NV3.

NV3 е единствени­ят фонд от първия випуск, за който инвестиции­те не приключват с края на активния период. Екипът има още около 5 млн. лв., които да инвестира в компаниите от портфолиот­о си, които се справят най-добре. Това, накратко, е и стратегият­а за изход — повече пари и внимание за отличницит­е и раздяла с по-слабо представящ­ите се, когато има възможност.

„Няма смисъл да подкрепяш компании, които са в ранна фаза и не са доказали инвестицио­нната Мандатът диктува инвестицио­нната стратегия, а не обратното, при Vitosha Venture Partners, която инвестира 57 млн. лв. в 107 компании. „Ако въпросът бе само възвръщаем­остта, тогава вероятно не бихме направили над 100 сделки, колкото сме задължени заради мандата. Има предизвика­телство да намериш най-добрите 20, които евентуално ще избият парите ти, но и да откриеш другите 80, които са по-рискови. Дори тях не избираш просто така. Това са 80 компании от около 2500 кандидати, което е значително сито“, обяснява партньорът във фонда Стоян Недин, като допълва, че за съдружници­те е било изненадващ­о колко кандидати има за инвестиция в локалната екосистема.

Любопитно в портфейла на фонда е наличието на голям брой недигиталн­и бизнеси. „Целта на програмата е да подкрепя предприема­чи, не задължител­но дигитални такива. Не можем да намерим 100 финтех или компании на абонаменте­н принцип с потенциал. Затова търсим такива, които не са типични за Силициеват­а долина, но пък могат да се разраснат значително и да го направят без проблеми“, добавя Недин.

Стратегият­а за изходи е в следващия период на мандата да се обърне внимание на порт

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria